Οι πρόωρες εκλογές μέσα στο 2007 έχουν κλειδώσει για την κυβέρνηση. Κορυφαίοι υπουργοί που έχουν την τελευταία περίοδο συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα με τον Πρωθυπουργό αλλάζουν πλέον τον προγραμματισμό των υπουργείων τους, παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν από τη λήξη της τετραετίας.
Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις συναντήσεις που έχει τον τελευταίο μήνα με όλους τους κορυφαίους υπουργούς ρωτά άλλους ευθέως και άλλους διερευνητικά για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Οι συνομιλητές του έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για τον κ. Καραμανλή οι πρόωρες εκλογές έχουν προεξοφληθεί. Λένε μάλιστα, ότι πλέον έκπληξη θα είναι να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Ο καταλύτης που θα καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας και η ένταση των αντιδράσεων απέναντι στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ως πιθανότερος χρόνος εκτιμάται ότι είναι το φθινόπωρο του 2007, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί να αποκλειστεί κι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός τον προσεχή Ιούνιο. Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού αυτή την ώρα προβλέπει την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.
Στην περίπτωση που υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Καραμανλής θα παγώσει ξανά το ζήτημα και θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με προμετωπίδα τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, την οποία και θα θέσει με διλημματικό τρόπο στους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εκείνο που δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί είναι εάν οι εκλογές με σημαία την Παιδεία θα γίνουν Ιούνιο ή φθινόπωρο.
Οι δημοσκοπήσεις
«Ο Πρωθυπουργός – κι αυτό το έχει πει πολλές φορές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του – θα επιθυμούσε να γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο του 2008 γιατί θεωρεί ότι είναι σημαντικό να κερδίσει κάποιος τις εκλογές με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Αναγνωρίζει όμως ότι μια τέτοια απόφαση εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί μέχρι τότε», τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Πάντως όλες οι κινήσεις του Πρωθυπουργού καταδεικνύουν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις σε αυτή τη φάση τον ευνοούν. Γι’ αυτό τον λόγο, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να αποφύγει η κυβέρνηση συγκρούσεις στο κοινωνικό πεδίο και να μην ευνοήσει τη δημιουργία κλίματος πόλωσης στο πολιτικό πεδίο, ακόμη και αν η αντιπολίτευση κινηθεί με αυτή τη στρατηγική. Επίσης δεν θέλει η κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι διακατέχεται από οποιαδήποτε ανασφάλεια και γι’ αυτό κλείνει και τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνουν την άνοιξη του 2007 οι εκλογές, αφού σε αυτή την περίπτωση θα ναυαγούσε η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας περνά σε σημαντικό βαθμό και το κυβερνητικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Οι σχετικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής για τα υπό αναθεώρηση άρθρα θα ολοκληρωθούν λίγο πριν από το Πάσχα του 2007, με αποτέλεσμα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο να μην μπορεί να ισχύσουν.
Δεν αλλάζουν τον εκλογικό νόμο
Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θοδ. Ρουσόπουλο και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα αλλαγής. Ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στη ΝΕΤ, κατέστησε σαφές ότι τόσο οι επόμενες όσο και οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον νόμο της κυβέρνησης Σημίτη. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, λέει όχι και στην πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για εκ βάθρων αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του κ. Γ. Σουφλιά και άλλων στελεχών της Ν.Δ. για δομικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, κατά τα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου, απορρίπτει ο Κων. Καραμανλής. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου διαρρέει ότι έχει κλείσει ο κύκλος της συζήτησης για νέο εκλογικό νόμο, στην οποία πρωτοστατούν την τελευταία περίοδο κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Στο Μαξίμου επίσης δεν υπάρχουν πρόθυμοι ακροατές για τη συζήτηση περί γερμανικού μοντέλου ή άλλων μεικτών συστημάτων εκλογής (με σταυρό και λίστα). Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Κων. Καραμανλή, ο Πρωθυπουργός «όχι μόνον δεν θεωρεί ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τέτοιες ριζικές αλλαγές, αλλά δεν τις πολυπιστεύει κιόλας…». Και ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι προθέσεις του κ. Καραμανλή για το ζήτημα αυτό αποτυπώνονται ουσιαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή – και πρωθυπουργικού συμβούλου – κ. Ι. Κεφαλογιάννη, ο οποίος θεωρεί «ακατάλληλο» το γερμανικό σύστημα για τη χώρα μας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι στην πραγματικότητα «οδηγεί σε βουλευτές δύο ταχυτήτων».
Σημειώνεται ότι το γερμανικό μοντέλο – το οποίο έχει δηλώσει πρόθυμο να συζητήσει και το ΠΑΣΟΚ – προβλέπει την εκλογή των μισών βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες με απλό πλειοψηφικό σύστημα (σ.σ.: ο πρώτος, δηλαδή, κερδίζει την έδρα ανεξάρτητα από το ποσοστό του), ενώ οι άλλοι μισοί εκλέγονται μέσα από λίστες των κομμάτων, χωρίς σταυρό προτίμησης, με βάση τα κομματικά ποσοστά στην επικράτεια. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τέτοιου είδους ανατροπές περνούν αναγκαστικά μέσα από τη συνταγματική Αναθεώρηση και δεν μπορούν να γίνουν μόνον με απλή νομοθετική αλλαγή.
Το Μαξίμου ευνοούσε αρχικώς τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «βραχυκυκλώνει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, μέσα από αυτή τη συζήτηση η κυβερνητική παράταξη εμφάνισε τελικώς μιαν εικόνα πολυγλωσσίας, αφού όσα στελέχη πήραν θέση για τον εκλογικό νόμο δεν έλεγαν το ίδιο πράγμα, ούτε εκινούντο από την ίδια αφετηρία. Ο κ. Σουφλιάς, για παράδειγμα, έχει ξεκαθαρίσει ότι γι’ αυτόν περνά σε δεύτερη μοίρα το θέμα της απλής τροποποίησης του ισχύοντος εκλογικού νόμου και προτείνει ένα νέο εκλογικό καθεστώς μέσω του Συντάγματος, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης εισηγείται περιορισμένης κλίμακας αλλαγές στον ισχύοντα νόμο, με στόχο να ευνοηθεί ακόμη περισσότερο το πρώτο κόμμα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “