Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των εμπορευματικών σταθμών στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννης βρίσκεται ακόμη μία φορά στο στόχαστρο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.
Μετά το νομοσχέδιο της κ. Γιαννάκου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, το Μαξίμου έδωσε εντολή να παγώσει- τουλάχιστον μέχρι την προσεχή άνοιξη- και η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας για τις επίμαχες ιδιωτικοποιήσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, εν όψει μάλιστα της εορταστικής περιόδου.
Ο κ. Κεφαλογιάννης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο επικρίσεων από αρκετά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που θεωρούν ότι σε λάθος στιγμή έλαβε την απόφαση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων από αρκετά κυβερνητικά στελέχη, αλλά και σε τροχιά ρήξης με τα στελέχη της ΔΑΚΕ που διαφωνούν ριζικά μαζί του σε τροχιά ρήξης με τα στελέχη της ΔΑΚΕ που διαφωνούν ριζικά με την παραχώρηση σε ιδιώτες των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων. Η γκρίνια για τις ενέργειες του υπουργού έχει μεταφερθεί και στο Μαξίμου με αποτέλεσμα να μπει στο ψυγείο το σχέδιο «ιδιωτικοποιήσεις» τουλάχιστον για τέσσερις μήνες. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι μετά το τετράμηνο ακολουθούν οι γιορτές του Πάσχα και ουσιαστικά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις Κεφαλογιάννη θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. Ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας χθες προϊδέασε τους συνδικαλιστές για το πάγωμα, προτείνοντας δίμηνη αναστολή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης.
Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν βιασύνη και έλλειψη σωστής προετοιμασίας στον κ. Κεφαλογιάννη. Όπως υποστηρίζουν, ο υπουργός Ναυτιλίας από κοινού με τις διοικήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ προχώρησε τώρα στην εφαρμογή του σχεδίου, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Μαξίμου. Έτσι, η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολυήμερη απεργία στα λιμάνια και με χιλιάδες κοντέινερ κλειδωμένα στις προβλήτες των εμπορευματικών σταθμών, ενώ ανοίγει η αγορά εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Μας έβαλε πάλι σε μπελάδες»
«Ήδη από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά έχουν προκληθεί προβλήματα στην αγορά. Αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση, εκτός από τους εργαζομένους και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, θα βρει απέναντί της τους εμπόρους και τους καταναλωτές…», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι το πάγωμα της επίμαχης απόφασης είναι τώρα η μόνη διέξοδος για την κυβέρνηση. Μάλιστα υπενθυμίζουν με έμφαση ότι είναι η τρίτη φορά που οι ενέργειες του υπουργού Ναυτιλίας βάζουν σε μπελάδες την κυβέρνηση, καθώς τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια έγινε άνω-κάτω ο χώρος της ακτοπλοΐας αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και σε επιστράτευση των ναυτεργατών.
Το θέμα που έχει δημιουργηθεί στα λιμάνια αναμένεται να συζητήσει σήμερα με τον Πρωθυπουργό και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος αποδίδει «μονομερείς κινήσεις» στον υπουργό Ναυτιλίας και τονίζει ότι στο σχέδιο παραχώρησης σε ιδιώτες των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων δεν ενεπλάκη η Επιτροπή Αποκρατικο -ποιήσεων.
«Θα τους δώσω μετοχές»
Στο μεταξύ, ο κ. Κεφαλογιάννης προσπαθεί να κατευνάσει τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια, υποσχόμενος να δώσει στους εργαζομένους μετοχές με προνομιακούς όρους. Απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερωτήσεις των βουλευτών Ελπίδας Παντελάκη (ΚΚΕ) και Ασημίνας Ξηροτύρη(ΣΥΝ) για την απαράδεκτη κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έκανε γνωστό ότι διερευνάται το ενδεχόμενο να δοθούν στους εργαζομένους δωρεάν μετοχές με φορολογικές απαλλαγές και χρηματοδοτικά κίνητρα.
Αγωνία εμπόρων για τις ελλείψεις πρώτων υλών
ΝΕΟ«ναυάγιο» μέσα σε διάστημα λίγων ωρών επήλθε και χθες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΛΠ και των εργαζομένων στο εμπορικό λιμάνι.
Η είδηση επέτεινε την αγωνία εκατοντάδων εμπόρων, που αδυνατούν πλέον να εφοδιάσουν την αγορά με όσπρια, ρύζι, ζάχαρη, μπαχαρικά, χριστουγεννιάτικα και αλλά είδη από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στη λίστα με τις ελλείψεις προστέθηκαν από χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βασίλη Κορκίδη, τα χαρτικά και η γραφική ύλη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος έριξε και χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για πάγωμα για δύο μήνες των διαδικασιών παραχώρησης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των Εμπορικών Λιμανιών τού Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση που έλαβε από τους συνδικαλιστές ήταν ίδια με την προχθεσινή. «Δεν συζητάμε, αν δεν υπάρξει απόσυρση της διαδικασίας».
Η κατάσταση θεωρείται πλέον απ΄ όλους «κρίσιμη», καθώς δεν φαίνεται- προς το παρόν τουλάχιστον- κανένα σημείο επαφής. Όπως έλεγαν χθες συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ, «αν η πρόταση ήταν για πάγωμα έξι μηνών θα μπορούσαμε τουλάχιστον να το φέρουμε για συζήτηση στη γενική συνέλευση. Δύο μήνες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Στελέχη του ΟΛΠ επισήμαιναν χθες ότι «αν μέσα στις επόμενες μέρες δεν υπάρξει νέα πρόταση από τους εργαζομένους, θα προχωρήσουμε κανονικά στη διαδικασία παραχώρησης».
Οι χειρισμοί τού κ. Κεφαλογιάννη μοιάζουν, όπως λένε στελέχη του λιμανιού, «με πλοίο χωρίς πυξίδα». Τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθύνων σύμβουλος είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τις ενώσεις των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο- όπως έλεγαν συνδικαλιστές- να υπάρξει έστω και ένα μικρό ρήγμα στο μέτωπο που έχει σχηματιστεί στα δύο λιμάνια. Οι ελλείψεις σε προϊόντα, η αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς, αλλά και η επιβολή «αποθήκευτρων», που είναι για τον Πειραιά 60 ευρώ το κοντέινερ την ημέρα(και τα οποία αναμένεται μαζί με το αυξημένο κόστος μεταφοράς να τα πληρώσουν οι καταναλωτές), είναι ο λόγος που σήμερα το πρωί επρόκειτο να συναντηθεί η διοίκηση τού Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά με τους συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και τη Διεθνή Ναυτική Ένωση.
Απείλησε να φύγει ο πιο μεγάλος πελάτης του ΟΛΠ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ανησυχία αυτή τη στιγμή του ΟΛΠ, πέρα από την υπολειτουργία του εμπορικού λιμανιού, είναι η απειλή- και εγγράφως πλέον- του μεγαλύτερου πελάτη της εταιρείας Μediterranean Shipping Company(ΜSC) να φύγει από το λιμάνι του Πειραιά, αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η ΜSC διακινεί ετησίως τράνζιτ από τον Πειραιά πάνω από 500.000 κοντέινερ και έχει συνάψει συμβόλαιο με τη διοίκηση του ΟΛΠ(από το 1997), το οποίο ανανεώθηκε το 2002 και λήγει το 2012. Από τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων της ΜSC προέρχεται περίπου το 1/3 των εσόδων τού ΟΛΠ, γι΄ αυτό και η ανησυχία είναι έκδηλη στα στελέχη τού Οργανισμού.
Ήδη, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα κοντέινερ διακινούνται στα λιμάνια της Μάλτας, της Ιταλίας και της Κύπρου, ενώ θα απαιτηθούν τουλάχιστον 40 μέρες από τη λήξη των κινητοποιήσεων για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο λιμάνι. Όπως λένε, «το 2003 στον Παγκόσμιο Χάρτη Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων, ο Πειραιάς κατείχε την 49η θέση και σήμερα έπεσε στην 64η…».
Ουρές χιλιομέτρων στο λιμάνι
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ έχουν μαζευτεί 5.000 κοντέινερ με διάφορα προϊόντα και οι ιδιοκτήτες φορτηγών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να τα βγάλουν από το λιμάνι έως την ερχόμενη Τετάρτη. Χθες, όπως λέει ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Πειραιά κ. Δημήτρης Κολτσάκης, «τα φορτηγά σχημάτισαν ουρά επτά χιλιομέτρων από το Ικόνιο έως τον Σκαραμαγκά». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι «οι εργασίες φόρτωσης γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς». Όπως αναφέρει, «ενώ το Όχημα Στοιβασίας και Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων(ΟΣΜΕ) μπορεί να φορτώσει από 8 έως 14 κοντέινερ την ώρα, τώρα φορτώνει το πολύ τρία κοντέινερ…».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “