Να αλλάξει τώρα ο εκλογικός νόμος ζητεί με τη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η κ. Β. Παπανδρέου. Και τονίζει με έμφαση ότι είναι ανάγκη, μεταξύ των άλλων, να «σπάσει» σε μικρότερες περιφέρειες η Β’ Αθήνας. «Ο ενδοκομματικός ανταγωνισμός των υποψηφίων στις μεγάλες περιφέρειες αυξάνει τις δαπάνες άρα και την εξάρτηση των πολιτικών από ποικίλα συμφέροντα», λέει χαρακτηριστικά η υπουργός.
Παράλληλα η κυρία Παπανδρέου κατηγορεί τη Ν.Δ. «για ψεύτικα και μεγάλα λόγια». Η Ν.Δ. ζητάει τη διαφάνεια και καταγγέλλει τη διαπλοκή, απορρίπτει όμως την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα κάνουν την πολιτική ζωή να μη μοιάζει με ζούγκλα, προσθέτει η κ. Παπανδρέου.
Η υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κρίση που έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, διατυπώνει τη θέση της, η οποία, όπως λέει, είναι απλή: «Χτυπάμε τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν προσχωρούμε στη λογική της σφαγής των αμνών, τουλάχιστον ώσπου να αποδειχθούν λύκοι».
Η κ. Β. Παπανδρέου δεν πιστεύει στις μαγικές λύσεις που ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό. Ούτε συμφωνεί με τις βεβιασμένες κινήσεις που γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εκτιμά, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο να ανατραπεί το αρνητικο κλίμα που υπάρχει σήμερα. Κάτι που το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει πολλές φορές στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη μπροστά στο κύμα των καταγγελιών για εμπλοκή στελεχών της με επιχειρηματικά συμφέροντα. Σας ανησυχούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και πώς, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση και το κόμμα;
Με ανησυχεί το οτιδήποτε έχει ως στόχο να μας απομακρύνει από την αποστολή μας. Το οτιδήποτε που δεν έχει να κάνει με τη λαϊκή εντολή του 2000, το οτιδήποτε που δεν αφορά τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μας χαρίστηκε τίποτε στην πορεία των τελευταίων χρόνων. Δεν ήταν δώρο η ΟΝΕ, δεν ήταν δώρο η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ήταν δώρο η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας. Δεν είναι δώρο ούτε τα μεγάλα έργα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Παλέψαμε γι’ αυτά, δουλέψαμε πολύ. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Η οικονομία, η ανεργία, το επίπεδο των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, η υγεία, η παιδεία. Η Ελλάδα που μας αξίζει παραμένει ζητούμενο. Γι’ αυτήν τη νέα Ελλάδα αγωνιζόμαστε. Όχι για την Ελλάδα της σκανδαλοθηρίας, για την Ελλάδα των εύκολων πρωτοσέλιδων, για την Ελλάδα του κουτσομπολιού, για την Ελλάδα που λειτουργεί ως κρεατομηχανή. Προσωπικά, λέω πάντοτε όχι και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κρεατομηχανή.
Η θέση μου είναι απλή. Χτυπάμε αλύπητα τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν προσχωρούμε και στη λογική της σφαγής των αμνών, τουλάχιστον ώσπου να αποδειχθούν λύκοι. Μπορεί ο καθένας να καταγγείλει τον οποιονδήποτε. Αυτή είναι η δημοκρατία. Αυτοί είναι οι κανόνες στην κοινωνία μας. Και οι κανόνες αυτοί έχουν κατακτηθεί με αγώνες. Πρέπει όμως να υπάρχει το δικαίωμα της απάντησης, όπως και το δικαίωμα να ακουστεί η απάντηση. Πρέπει επίσης να υπάρχει η αίσθηση της αλληλεγγύης στο κόμμα. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω κανέναν που κρυφογελά με τα όσα ακούγονται και γράφονται. Πρέπει κυρίως, όλοι και όλες να γνωρίζουμε κάθε στιγμή για ποιο λόγο ασκούμε την εξουσία.
Θεωρείτε ότι αρκεί η προσήλωση στο κυβερνητικό έργο; Δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις για τις ενέργειες των στελεχών του;
Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης με δική μας πρωτοβουλία. Εκεί έχουν υποχρέωση όλοι να δώσουν τις απαντήσεις για τα πάντα. Και εκείνοι που καταγγέλλουν και εκείνοι που καταγγέλλονται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να αιωρείται η παραμικρή σκιά για πράξεις και συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών. Και θέλω να θυμίσω τη φράση τού Πρωθυπουργού, που μας εκφράζει όλους. Ότι δηλαδή, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, είτε αυτός είναι φίλος είτε είναι συνεργάτης, για τέτοια ζητήματα. Και ο κ. Σημίτης απέδειξε με τις πράξεις του ότι το εννοούμε.
Ας αφήσουμε όμως τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Σήμερα σταυρώνονται άνθρωποι στα πρωτοσέλιδα, χωρίς στοιχεία που να τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε κατηγορία. Και βεβαίως, ουδείς μπορεί να έχει την αφέλεια να πιστεύει ότι όλη αυτή η υπόθεση ξέσπασε τυχαία σε αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή. Τη στιγμή που η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της Ένωσης, τη στιγμή που η φωνή της χώρας μας γίνεται όλο και πιο δυνατή στο διεθνές στερέωμα. Πριν από δύο ημέρες είχα το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, όπου συμμετείχαν 32 χώρες και είχα την ευκαιρία, για άλλη μία φορά, να διαπιστώσω το κύρος που έχει αποκτήσει η χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά της κυβερνητικής τετραετίας και κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν προεκλογικό κλίμα.
Όταν λέτε ότι κάποιοι δημιουργούν ατμόσφαιρα κρίσης την «πιο δυνατή στιγμή» της ελληνικής προεδρίας εννοείτε επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικά στελέχη ή κόμματα;
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε ως δημόσια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων. Και είναι φανερό ότι πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να τη χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων. Αλλά, όπως ξέρετε, η χώρα μας είναι μικρή. Οι πάντες γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και τελικά, όλα βγαίνουν κάποια στιγμή στο φως. Και οι αλήθειες και τα σενάρια.
Η υπόθεση Μαλέσιου πάντως δεν είναι σενάριο. Είχε βάση.
Βεβαίως, υπήρχε θέμα ηθικής τάξης. Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν άμεση και ήταν η επιβεβλημένη αντίδραση.
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα βρεθούν στο επίκεντρο των καταγγελιών και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Όποιος έχει να καταγγείλει το οτιδήποτε, είναι ελεύθερος να το πράξει. Αρκεί να αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων καταγγέλλει. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης που θα επιληφθούν. Από ‘κεί και πέρα, το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πώς δεν θα ξεστρατίσουμε από το έργο μας στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα. Δεν είναι δυνατόν να επιστρέφουμε στο χειρότερο δυνατό χθες της κοινωνίας μας, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για κλέφτες και απατεώνες. Δεν είναι δυνατόν και δεν θα το επιτρέψουμε να εκχυδαΐσουμε σε τέτοιο βαθμό την πολιτική ζωή της χώρας μας. Λοιπόν, η απάντηση είναι μία: διαφάνεια παντού, έλεγχος των πάντων, κυρώσεις χωρίς έλεος για όποιους παρανομούν, αλλά ώς εδώ. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Σε έναν χρόνο θα κριθούμε από τους ψηφοφόρους. Και τότε θα παρουσιάσουμε το έργο μας. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που θέλουν ορισμένα πρωτοσέλιδα. Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά. Τα μεγάλα έργα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Το Μετρό της Αθήνας, η Εγνατία, το Ρίο – Αντίρριο, για να αναφέρω μόνο μερικά. Πριν από λίγες ημέρες, πήραμε το πράσινο φως για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τώρα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και αυτό το έργο που θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά γίνονται χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς υπερβολές. Γίνονται με καθημερινή δουλειά.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα
«Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά» δηλώνει η Βάσω Παπανδρέου, ενώ επιθεωρεί τα έργα της Δυτικής Εγνατίας
Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από μια κυβέρνηση να λειτουργεί υπό την πίεση των εντυπώσεων, σημειώνει η κυρία Παπανδρέου για όσους ζητούν εδώ και τώρα κινήσεις από τον κ. Σημίτη για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος. Οι απαντήσεις μιας κυβέρνησης έρχονται μέσα από το έργο της, προσθέτει.
Δεν πιστεύετε ότι ο κ. Κ. Σημίτης θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει σε κινήσεις αναστροφής του κλίματος;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μαγικές κινήσεις ούτε μαγικές λύσεις. Οι απαντήσεις μίας κυβέρνησης έρχονται μόνο μέσα από τη δουλειά. Έρχονται μόνο μέσα από το έργο και κυρίως, έρχονται μέσα από το πρόγραμμα, από το σχέδιο που παρουσιάζει για το αύριο. Από ‘κεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από μία κυβέρνηση, από έναν Πρωθυπουργό, να λειτουργεί υπό την πίεση των εντυπώσεων που ορισμένοι θέλουν να δημιουργήσουν.
Υπάρχει τρόπος να ανατραπεί αυτό το κλίμα ή είναι αργά;
Το κλίμα είναι αρνητικό σ’ αυτήν τη συγκυρία. Αλλά είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει μη αναστρέψιμο πολιτικό κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναστρέψει πολλές φορές το αρνητικό κλίμα και θα το αναστρέψουμε και τώρα. Έχουμε μπροστά μας τις μεγάλες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής. Ένα πιο αποτελεσματικό πόθεν έσχες, αλλά κυρίως την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τις αλλαγές που συνεπάγεται στον εκλογικό χάρτη. Δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η προσήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που κατά καιρούς λέει για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή. Απορρίπτουν εκ των προτέρων τις αλλαγές που θα κάνουν την πολιτική μας ζωή να μη μοιάζει με ζούγκλα. Επιμένουν στην ανέξοδη κριτική.
Είστε υπέρ τού να «σπάσει» η Β’ Αθήνας;
Είμαι υπέρ όχι μόνο να «σπάσει» η Β’ Αθήνας, αλλά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου συνολικά. Μετά τις εκλογές του 2000, στο υπουργείο Εσωτερικών είχαμε αρχίσει την επεξεργασία για έναν νέο εκλογικό νόμο, κατά τα γερμανικά πρότυπα, με έναν αριθμό βουλευτών που θα εκλέγονται από πανελλαδική λίστα και μονοεδρικές περιφέρειες. Πρέπει πάση θυσία να σπάσουμε τον ενδοκομματικό ανταγωνισμό στις περιφέρειες, γιατί είναι ακριβώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων του ιδίου κόμματος που αυξάνει τις δαπάνες, άρα και την εξάρτηση των πολιτικών από τα ποικίλα συμφέροντα. Θέλουμε βουλευτές που θα είναι κοντά στους ψηφοφόρους και όχι βουλευτές των Μέσων Ενημέρωσης και των εκατομμυρίων.
Πρέπει να τελειώνει αυτό το αίσχος των παράνομων χωματερών
Την άμεση χωροθέτηση νέων χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων προαναγγέλλει η κ. Β. Παπανδρέου, ώστε να σταματήσει το πρόβλημα με τη χωματερή των Λιοσίων που ταλαιπωρεί χρόνια τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Πότε, επιτέλους, θα σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου με το θέμα των σκουπιδιών;
Θα προχωρήσουμε άμεσα στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη χωροθέτηση των νέων χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε καθυστερήσει πολλά χρόνια και κάθε ημέρα που περνά είναι εις βάρος των πολιτών. Πρέπει όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να τελειώνει αυτό το αίσχος των παράνομων χωματερών που υποβαθμίζει το περιβάλλον και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “