Τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές εκφράζει ο Κώστας Σκανδαλίδης και επιτίθεται με δριμύτητα στον πρόεδρο της N.Δ., λέγοντας ότι «μοιράζει θολές υποσχέσεις ακολουθώντας πολιτική σούπερ μάρκετ και αλλάζοντας καθημερινώς κοστούμια. H μόνη ιδεολογία της N.Δ. είναι να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη Ιζνογκούντ», λέει χαρακτηριστικά
Αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναλλαγές στη Σοφοκλέους σε βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους, τονίζει με έμφαση: «Θα πρέπει κάποτε για τους εκπροσώπους τού λαού να υπάρξουν απαγορευμένοι καρποί».
Ως προς τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και συνεχίζουν να δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη N.Δ., παρ’ ότι η ψαλίδα μικραίνει, ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί διότι, όπως λέει, «υπάρχουν οι κυβερνήσεις των δημοσκοπήσεων και οι κυβερνήσεις της λαϊκής ετυμηγορίας και η N.Δ. ανήκει μονίμως στις πρώτες».
Τελικά για βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες το Χρηματιστήριο γίνεται «απαγορευμένος καρπός»;
Και όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για όλους όσους κατέχουν πολιτικές ή κρατικές θέσεις και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα σε μεγάλη κλίμακα. Θα πρέπει κάποτε και στην πολιτική και τους εκπροσώπους του λαού να υπάρξουν απαγορευμένοι καρποί. Προηγήθηκε το επαγγελματικό κέρδος και τώρα οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Όταν κάνεις μια επιλογή σ’ έναν χώρο για τον οποίο το σχετικό με τη γυναίκα του Καίσαρα ρητό είναι αυτονόητο, αυτομάτως αποκλείεις κάποιες άλλες επιλογές. Το τίμημα του να εκπροσωπείς τον λαό, κάτι που άλλωστε αποτελεί προσωπική σου επιλογή, είναι να υπηρετείς ένα λειτούργημα με υψηλό κύρος και όχι να το εμπορεύεσαι. Ας αποφασίσουμε επιτέλους. H πολιτική και η δημοκρατία έχουν και προσωπικό κόστος κι ας έχει αυτό τη μορφή κάποιου «απαγορευμένου καρπού».
Μήπως όμως, κύριε υπουργέ, όλη αυτή η υπόθεση εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών που ίσως εκθέτει στα μάτια πολιτών και τους τίμιους πολιτικούς;
Ίσα ίσα, οι ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και θωρακίζουν την πολιτική απέναντι στη συναλλαγή και τον παράνομο πλουτισμό έρχονται να δώσουν τέλος στο κυνήγι μαγισσών που ζούμε τόσο καιρό τώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν ανακύψει, και σε αρκετές περιπτώσεις με υπερβολικό και υστερόβουλο τρόπο, σοβαρά ζητήματα διαφάνειας. Επιχειρήθηκε να εμφανιστεί η εικόνα ενός πολιτικού κόσμου που μοναδική του απασχόληση είναι να παρακολουθεί σκαμπανεβάσματα μετοχών σε μια προσπάθεια να καταφύγει μέσω εσωτερικής πληροφόρησης στον εύκολο πλουτισμό. Αυτή η εικόνα δεν αρμόζει και κυρίως αδικεί τον πολιτικό κόσμο, ενοχοποιεί συλλήβδην την πολιτική και αυτό η δημοκρατία δεν μπορεί να το αντέξει.
Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης χαρακτηρίζει υποκριτική όλη αυτήν τη διαδικασία του πόθεν έσχες, όταν μπορείς να παρανομείς μέσω τρίτων χωρίς να φαίνεσαι ο ίδιος…
Κάθε άλλο παρά υποκριτική είναι η προσπάθεια ελέγχου του πόθεν έσχες. Σαφώς και μπορεί κάποιος να παρανομεί μέσω τρίτων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της διαδικασίας, ιδιαίτερα όταν το προϊόν της παρανομίας του μόλις δει το φως σ’ ένα περιουσιακό στοιχείο, σε έναν λογαριασμό, ακόμη και σε μια εξωχώρια εταιρεία ελέγχεται δρακόντεια ως προς την πηγή των εσόδων. Οι νόμοι, ιδιαίτερα όσοι κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και προστατεύουν την αξιοπιστία στη δημόσια ζωή, δεν περιγράφουν την ιδανική πολιτεία, προσπαθούν να επιβάλλουν πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς. Δεν διαμορφώνουν με καταναγκαστικό τρόπο συνειδήσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχει η προσωπική ευθύνη. Θα μου ήταν αδύνατο να ζήσω με τα «κλεμμένα στο σεντούκι» και τη διαρκή υποψία ότι κάποιος με παρακολουθεί συνεχώς…
Το πακέτο Σημίτη και η Κοινωνική Χάρτα, όπως φάνηκε στις πρώτες δημοσκοπήσεις, δεν φέρνουν και τόσο σημαντικά κέρδη στην κυβέρνηση, αν και μικραίνει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης. Ελπίζετε ότι μπορείτε να αναστρέψετε το κλίμα και να νικήσετε στις εκλογές;
Βιάζεστε. Αδικούν την κυβέρνηση όσοι τής χρεώνουν μέτρα αποκλειστικά προεκλογικού χαρακτήρα. Τώρα μπορούμε να έχουμε αυξημένο πλεόνασμα στον τόπο, τώρα μπορούμε να μοιράσουμε περισσότερα, και λέμε και τις πηγές και τα μεγέθη. Είναι η σταθερή πολιτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης τα μέτρα και τα πακέτα και οι εκλογικές ανάγκες της. Βιάζεστε και για τις δημοσκοπήσεις, που ασφαλώς άρχισαν να γίνονται καλύτερες και προϊόντος του χρόνου θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Αφού σας θυμίσω το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν ενώ λίγο πριν από τις εκλογές ήταν πίσω 12 μονάδες, θέλω να τονίσω ότι άλλο το κριτήριο της κάλπης των δημοσκοπήσεων και άλλο της πραγματικής, που βρίσκεσαι ενώπιος ενωπίω με τη διακυβέρνηση του τόπου. Υπάρχουν οι κυβερνήσεις των δημοσκοπήσεων και οι κυβερνήσεις της λαϊκής ετυμηγορίας. Στις πρώτες ανήκει μονίμως η N.Δ., στις δεύτερες το ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί προβλέπουν ότι η προεκλογική αντιπαράθεση θα εξελιχθεί σε μονομαχία Σημίτη – Καραμανλή. Συμμερίζεστε κι εσείς την άποψη αυτή;
Ο λαός ψηφίζει την παράταξη που έχει όραμα για τον τόπο, πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, κοινωνική ευαισθησία για τον πολίτη και στιβαρή ηγεσία. Λογικό είναι να υπάρξει η σύγκριση αυτών που φιλοδοξούν να τον κυβερνήσουν. Από τη μια μεριά υπάρχει ο Κώστας Σημίτης με ξεκάθαρη ταυτότητα, σαφή δείγματα αξιόπιστης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, ηγέτης που οδήγησε τον τόπο μπροστά και αυτό το παραδέχονται εχθροί και φίλοι. Από την άλλη μεριά υπάρχει ο κ. Καραμανλής με το ασαφές πολιτικό στίγμα, τις αντιφατικές εξαγγελίες, τις θολές υποσχέσεις, την πολιτική σούπερ μάρκετ, που δεν παύει να είναι, όμως, όσα κοστούμια κι αν αλλάζει ημερησίως, ο αρχηγός της ελληνικής Δεξιάς. Από τη μια λόγος και πράξη. Από την άλλη αφορισμός και άγνοια. Ο τόπος έχει πολύ μεγάλες ανάγκες για να εμπιστευθεί την τύχη του σε μια παράταξη που η μόνη κινούσα ιδεολογία της είναι να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη Ιζνογκούντ.
Ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί το αργότερο εντός του Νοεμβρίου
Κώστας Σκανδαλίδης: «Ο Κώστας Σημίτης, με ξεκάθαρη ταυτότητα, σαφή δείγματα αξιόπιστης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, είναι ο ηγέτης που οδήγησε τον τόπο μπροστά, κι αυτό το παραδέχονται εχθροί και φίλοι»
Για ισοπεδωτική τακτική με την οποία θεωρεί «τον πολίτη ανόητο και τον εαυτό της κουτοπόνηρο» κατηγορεί τη N.Δ. ο κ. K. Σκανδαλίδης για την άρνησή της να προσέλθει σε διάλογο στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου
Τελικά, κύριε υπουργέ, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο έχει κάποια τύχη;
Όλες οι πρωτοβουλίες μακράς πνοής έχουν τύχη όταν υπηρετούν καίριες και επιτακτικές ανάγκες. Ο απλούστερος, δικαιότερος, αναλογικότερος, δημοκρατικότερος και αποτελεσματικότερος εκλογικός νόμος ως ανάγκη από κανένα δεν αμφισβητείται. Ούτε καν από τον κ. Καραμανλή που πριν δύο μόλις χρόνια εισηγήθηκε πλήρη και ριζική αλλαγή του. Ο νόμος θα ψηφιστεί το αργότερο εντός του Νοεμβρίου από την υπάρχουσα Βουλή, γιατί το απαιτεί η ανάγκη εκσυγχρονισμού και η ίδια η διαφάνεια και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και όχι η προεκλογική σκοπιμότητα.
Και οι αντιρρήσεις για τη λίστα στην περιφέρεια και τη διπλή κάλπη; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι χωρίς αυτά μιλάτε περί όνου σκιάς…
Λάθος! Δεν είναι περί όνου σκιάς μια αναλογικότητα που ξεπερνά το 88%, μια αυτοδυναμία που για να επιτευχθεί απαιτεί minimum ποσοστό, ένας νόμος που επιτρέπει προεκλογικά συγκλίσεις, μια κατάτμηση περιφερειών που προστατεύει τον βουλευτή και αλλάζει τη σχέση του με τον πολίτη, μια κατανομή εδρών που γίνεται απλά, καθαρά, χωρίς κλοπές ψήφων και καραμπόλες.
Για τη λίστα σάς κατηγορούν ότι δίνετε στον αρχηγό το δικαίωμα να διορίσει 60 υποψηφίους και να έχετε βουλευτές δύο κατηγοριών ενώ με τη διπλή κάλπη κατοχυρώνετε τη διακομματική συναλλαγή και ενισχύετε το σταρ σύστεμ.
Είναι κρίμα αλλαγές που έρχονται από το μέλλον, που ανταποκρίνονται σε ανάγκες του τόπου και της δημοκρατίας να αντιμετωπίζονται με εσωκομματικούς και μικρόψυχους όρους. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το κόμμα σας, να κατοχυρώσετε ευρύτατα εκλεκτορικά σώματα, και να μη διορίζει ο εκάστοτε αρχηγός, να δώσετε στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούν και αξιολογικά για τα πρόσωπα πέρα από τη δεδομένη παραταξιακή ένταξη, δεν φταίει ούτε ο τόπος, ούτε η δημοκρατία. Εγώ παρουσίασα μια πρόταση ριζοσπαστική αλλά και υλοποιήσιμη. Και τώρα αν θέλουν τα κόμματα και όλοι οι θιασώτες της προοδευτικότητας ας καθήσουμε κάτω να συμφωνήσουμε ακόμη και σύστημα μονοεδρικών για όλη τη χώρα. Ας μην κλωτσούν, όμως, τις ανάγκες του πολιτικού συστήματος. Ο σπόρος της ανατροπής έτσι κι αλλιώς θα πέσει και ο εκλογικός νόμος θα είναι ο καλύτερος και αντιπροσωπευτικότερος που είχε ποτέ η χώρα είτε συμπεριλάβει είτε όχι τις δύο από τις εννιά προτεινόμενες κρίσιμες αλλαγές.
Μιλήσατε για διάλογο στον οποίο η N.Δ. αρνείται να προσέλθει και τα κόμματα της Αριστεράς εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους. Για ποια συναίνεση μιλάτε στην κοινωνία;
H N.Δ. έχει πλέον πολιτική ταυτότητα την άρνηση και την ισοπέδωση. Αρνείται και ισοπεδώνει τα πάντα. Θεωρεί τον πολίτη ανόητο και τον εαυτό της κουτοπόνηρο. Όλοι ξέρουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί το 2008, ότι δεν είναι προεκλογικός. H Αριστερά, έστω και με τη μυθική πια και φετιχοποιημένη θέση για την απλή αναλογική, ουσιαστικά μπήκε στον διάλογο. Ξέρετε, οι μεγάλες αλλαγές, είτε με συμμάχους είτε χωρίς συμμάχους, χαρακτηρίζουν τους πρωτοπόρους. Και το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές τον δρόμο τον άνοιξε μόνο του με τη συντροφιά πάντα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “