Για «βοή της κοινωνίας, η οποία θέλει εκ θεμελίων να αλλάξει» κάνει λόγο ο Αλέκος Παπαδόπουλος στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την απόφασή του να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος συνήθως είναι φειδωλός στις εκφράσεις του, εξηγεί στα «NEA» τούς λόγους που τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση να είναι ξανά υποψήφιος και να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Μιλάει για μια γοητευτική και συναρπαστική περιπέτεια στην οποία θέλει να πάρει μέρος και πιστεύει ότι η ιστορία που ξεκίνησε με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχει πολλή δύναμη. Και όταν ερωτάται αν αυτό το κλίμα πλήρους αλλαγής του πολιτικού σκηνικού είναι πραγματικό ή τροφοδοτείται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, απαντά με τρόπο που προκαλεί έκπληξη: «Ξέρετε, αν αυτό το κλίμα είναι κλίμα μόνο των αναθαρρημένων ΠΑΣΟΚτσήδων, μου είναι παντελώς αδιάφορο».
Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντάται με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι δεν παίρνει ούτε λέξη πίσω από τα όσα μέχρι σήμερα έχει πει για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα: «Πάντοτε πρότεινα ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και μεγάλων ανατροπών στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι από μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια».
Σας βλέπουμε και πάλι στην πρώτη γραμμή. Τι συνέβη; Άλλαξαν οι συνθήκες ή αλλάξατε εσείς;
Φαίνεται ότι αλλάζουν οι πολιτικές συντεταγμένες στη χώρα. Πολλοί με ρωτούν τι εννοείς πολιτικές συντεταγμένες; Μου λένε εννοείς συνθήκες; Άλλαξαν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ; Και απαντώ βεβαίως όχι. Πολιτική συντεταγμένη σημαίνει ότι κάτι πολιτικό, κοσμογονικό και μεταφυσικό έγινε μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και την ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου στην ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης.
Αλλαγή εκ θεμελίων
Αυτό το κλίμα είναι πραγματικό στην κοινωνία ή τροφοδοτείται και μεγεθύνεται από εσάς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Ξέρετε, αν το κλίμα αυτό είναι ένα κλίμα μόνο των αναθαρρημένων ΠΑΣΟΚτσήδων που βλέπουν προοπτική νίκης, μου είναι παντελώς αδιάφορο. Αν όμως είναι μια βοή της κοινωνίας, η οποία θέλει εκ θεμελίων να αλλάξει, τότε αυτό είναι μια γοητευτική και συναρπαστική περιπέτεια που πρέπει να φύγει απ’ το ασυνείδητο και να γίνει αίτημα της μέσης λογικής συνείδησης. Υπ’ αυτή την έννοια αυτό το νέο είναι και για μένα μια υπόθεση την οποία θέλω να υπηρετήσω. Γιατί αυτό που γίνεται στη χώρα πολλές φορές είναι να κερδίζονται οι εντυπώσεις και να χάνονται οι υποθέσεις. Με ενδιαφέρει η κατάληξη αυτής της βοής να οδηγήσει σε μια Ελλάδα του 21ου αιώνα διαφορετική από αυτό που είναι σήμερα. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια ιστορία που αφορά τις επόμενες γενιές που θέλουν να οικοδομήσουν τη ζωή τους σε ένα προσαρμοσμένο και σύγχρονο ελληνικό περιβάλλον. Αυτό πιστεύω βαθιά ότι θα γίνει γιατί είναι εσωτερική δύναμη από τις δυνάμεις που έχει το ΠΑΣΟΚ να αυτοανανεώνεται. Αν δεν γίνει, θα είναι μία από τις πολλές απογοητεύσεις. Κάτι όμως μέσα μου μού λέει ότι έχει πολλή δύναμη αυτή η ιστορία που ξεκίνησε.
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που συντάσσετε αυτό τον καιρό είναι προσαρμοσμένο στη νέα λογική ή θα υπάρξουν αλλαγές τώρα με τη νέα ηγεσία;
Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλών ειδών προγράμματα. Αυτά τα οποία είναι απολογιστικά, με τις μεγάλες επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων και λειτουργούν ως εφαλτήριο αξιοπιστίας για το νέο που υπόσχεται το Κίνημα, και υπάρχουν και προγράμματα που δίνουν τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας είναι σε μια αναγεννητική πορεία. Νομίζω όμως ότι αυτά τα δύο πρέπει να συνδυαστούν, και επειδή έχω την ευθύνη αυτού του θέματος δεν σας κρύβω ότι αυτά έχουν μια δυσκολία όσον αφορά την αποτύπωση και όχι όσον αφορά το πώς τα νιώθεις, τα εκφράζεις και τα υιοθετείς.
Την τελευταία οκταετία υπήρξατε κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Ξαφνικά παραιτηθήκατε από το υπουργείο Υγείας αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Πείτε μου, ειλικρινά, υπήρξε κάποια στιγμή που να μετανιώσατε γι’ αυτή την κίνηση;
Όχι, είχε να κάνει σαφώς με τις δικές μου αποφάσεις που είχαν προσωπικό κριτήριο αποκλειστικό, αλλά βεβαίως το υπόστρωμα ήταν καθαρά πολιτικό. Ήταν μια πολιτική πράξη.
Σύγχρονο κράτος
Πιστεύατε δηλαδή ότι χρειαζόταν ένα ταρακούνημα το ΠΑΣΟΚ;
Κοιτάξτε, είναι γνωστές οι απόψεις μου από το 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνθήκες ιδιότυπης χρεοκοπίας της χώρας, μου ανέθεσε την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Πάντοτε πρότεινα ένα ευρύτατο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σοκ και μεγάλων ανατροπών στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η χώρα πιστεύω ότι, παρά το τεράστιο έργο των τελευταίων χρόνων που έγινε, έχει προβλήματα που δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος. Πιστεύω ότι από μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια.
Δώσατε μια συνέντευξη το καλοκαίρι στο «Βήμα» που συζητήθηκε πολύ. Οι απόψεις που διατυπώσατε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία έμοιαζαν πολύ μ’ εκείνα τα οποία πρόσφατα είπε ο κ. K. Μητσοτάκης. Επιμένετε σ’ αυτές τις απόψεις;
Εις το ακέραιον. Αυτές οι απόψεις έχουν διατυπωθεί και από τον κ. Γκαργκάνα και από τον κ. Μητσοτάκη. Κι έχουν να κάνουν με την αντίληψη ότι ο πολιτικός αγώνας δεν μπορεί να στηρίζεται στην πλειοδοσία μιας ψευδούς και υποκριτικής «συμπαράστασης» του πενόμενου λαού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λαϊκά στρώματα – τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να τα ενοχλήσεις, αλλά πρέπει διαρκώς να τα υποστηρίζεις -, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται με την προσβολή μιας σταθερής πορείας που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία. Και επιπλέον να θυσιάζεις τη δυνατότητα του κράτους να προστατεύει αυτές τις ευπαθείς ομάδες γιατί κάποιοι θέλουν να διαιωνίσουν την πολιτική τους παρουσία. Είμαι σαφής.
H χώρα θέλει σταθερές, να δημιουργεί πλούτο. Και τον πλούτο αυτόν ένας φορέας εξουσίας πρέπει να τον διανέμει δίκαια και να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορούν αυτές οι κοινωνικές ομάδες να είναι κλωτσοπατινάδα στην προεκλογική περίοδο και να βλέπω κάθε βράδυ στα κανάλια όλους αυτούς τους δήθεν υπερπροστάτες τους. H οικονομία θέλει κανόνες και δεν πρόκειται να αλλάξω τίποτα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σας βλέπω με κοιτάτε με έκπληξη.
Δείχνω έκπληκτος γιατί συνηθίζεται τα πολιτικά στελέχη την προεκλογική περίοδο να μην τα λένε αυτά.
Κατά την προεκλογική περίοδο γίνεται μια αποδόμηση όσων επετεύχθησαν την προηγούμενη τετραετία. Αυτό πρέπει να σταματήσει, και νομίζω ότι αυτό είναι μέσα στο πνεύμα που σήμερα κομίζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Και οφείλω να πω ότι αυτό ήταν μια αντίληψη που στήριξε και ο Κώστας Σημίτης. Όσο για μένα, κάθε φορά που δίνονταν παροχές είχα επιφυλάξεις και τις διατύπωνα δημόσια, όχι καλυμμένα.
Ο Σημίτης ταυτίζεται με πολλά επιτεύγματα
Κύριε Παπαδόπουλε, είναι καλός πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης;
Ο Κώστας Σημίτης σ’ εμένα έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με κάνει πρώτο τη τάξει υπουργό. Έχω πει και το επαναλαμβάνω ότι ταυτίζεται με πολύ μεγάλα επιτεύγματα αυτή την οκταετία, είναι σαφέστατο αυτό, είχε τον δικό του τύπο πολιτικού αρχηγού. Θα μπορούσα να τον παρομοιάσω με τον Γιώργο Καρτάλη που δεν ήταν πρωθυπουργός, είχε όμως για την εποχή του τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι ένας τύπος καλβινιστή και ορθολογιστή. Δεν είναι όμως ο τύπος πολιτικού που μπορεί ο πολύ συναισθηματικός λαός μας να είχε συνηθίσει. Όμως, αναντίρρητα, στην πολιτική μας ιστορία έδωσε το δικό του στίγμα.
Όταν βλέπετε να είστε υψηλά στις δημοσκοπήσεις, ακόμα και μετά την αποχώρησή σας, κολακεύεστε;
Φαίνεται ότι ίσως στον κόσμο να έχουν αποτυπωθεί κάποιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχα πάρει όταν είχα κυβερνητικές ευθύνες.
Δηλαδή είχατε αποφασίσει να πάτε στο σπίτι σας; Να μην μπείτε ξανά στη Βουλή;
Στο ΠΑΣΟΚ ήμουν παρών. Στον κοινοβουλευτικό βίο ήμουν αποφασισμένος να τηρήσω αυτό που είχα πει. Κοιτάξτε, στην Ελλάδα είναι ταυτισμένη η ενεργός πολιτική με το να είναι κάποιος βουλευτής. Αυτό είναι μια πλάνη. Μην ξεχνάτε όμως ότι έχουμε πολλούς ενδεδυμένους με τον κοινοβουλευτικό μανδύα που είναι ανενεργοί στην πράξη. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι σήμερα η συμμετοχή του καθενός έχει πολλά στοιχεία γοητείας.
Τελικά, θα είστε υποψήφιος στη B’ Περιφέρεια Αθηνών;
Ναι, στη B’ Αθηνών.
«Πολλοί με πίεζαν για την επιστροφή μου στην ενεργό πολιτική»
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος θεωρεί ιδιαίτερα κολακευτικό το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Είστε ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ανοικτά κάλεσε δίπλα του. Αυτό έγινε γιατί έχετε κάποια καλή προσωπική σχέση, έγινε γιατί εκτίμησε τη δουλειά σας ή ήθελε να συμβολίσει κάτι με αυτή την κίνηση;
Αυτό ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό για μένα, όπως για κάθε άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το έχω εισπράξει ως μια αίσθηση ευθύνης σ’ αυτή την πορεία αναδημιουργίας. Για να ‘μαι όμως δίκαιος οφείλω να πω ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που με πίεζαν ή προετοίμαζαν με τον δικό τους τρόπο την επιστροφή μου στην ενεργό πολιτική. Γιατί εγώ από το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγα ποτέ, είχα συγκεκριμένη θέση ως επικεφαλής του προγράμματος, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ήταν από εκείνους, όπως και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι, που διαδραμάτισαν ρόλο – και αυτοί οι άνθρωποι ήταν από όλη την Ελλάδα, όχι από έναν στενό φιλικό κύκλο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “