Θετικό το πείραμα της διεύρυνσης

H αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα πείραμα που αξίζει το κόπο, εάν στοχεύει σε μία νέα τύπου διακυβέρνηση της χώρας και όχι σε ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτό δηλώνει στα «NEA» ο Θεόδωρος Πάγκαλος και αναφερόμενος στους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο, λέει ότι είναι δύο ικανοί πολιτικοί και προτιμά να είναι συνεργάτες του ΠΑΣΟΚ παρά αντίπαλοί του.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως όποιος αυτήν την ώρα κάνει προβλέψεις για τον νικητή των εκλογών απλά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Επικρίνει τον κ. K. Καραμανλή για τη στάση που κράτησε στο θέμα της κακοκαιρίας, τονίζοντας πως στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές αυτά που σπέρνει σήμερα θα τα θερίσει αύριο.

Τέλος, ο κ. Πάγκαλος εκτιμά ότι η καλύτερη εξέλιξη αυτών των εκλογών θα ήταν να υπάρξει στη Βουλή μία προοδευτική πλειοψηφία ικανή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Είμαστε σχεδόν δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, συμμερίζεστε και εσείς την άποψη ότι αυτές οι εκλογές θα είναι ντέρμπι;

Δεν πρόκειται περί ποδοσφαιρικού αγώνα για να το χαρακτηρίσω ντέρμπι. Όποιος, πάντως, αυτήν τη στιγμή κάνει προβλέψεις για τον νικητή απλώς προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μοιάζει λίγο με τους Αφρικανούς πολεμιστές που βάζουν τεράστια λοφία και τρομακτικές μάσκες για να δείχνουν φοβεροί μήπως και πετύχουν να αποθαρρύνουν τον αντίπαλο μόνο με την όψη, χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσουν είτε γιατί φοβούνται να πολεμήσουν είτε γιατί είναι τεμπέληδες. Αυτή την τακτική ακολουθεί και η N.Δ. H αλήθεια είναι ότι όλα θα κριθούν πάνω στην κάλπη. Αυτή, άλλωστε, είναι και η δύναμη, η ομορφιά, η χαρά της δημοκρατίας: κάθε ψήφος έχει τεράστια σημασία.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να αισιοδοξείτε; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα τριών μονάδων στη N.Δ.

Θα αισιοδοξούσα αν έλεγα ότι είμαστε σίγουροι νικητές, πράγμα που δεν κάνω. Βεβαίως πιστεύω ότι τελικά, έστω και με μικρή διαφορά, εμείς θα κόψουμε το νήμα πρώτοι. Και να ήθελα να ξεχάσω αυτό το 3% δεν θα μπορούσα. Οι συνάδελφοί σας δεν μου το επιτρέπουν. Αλλά οι δημοσκοπήσεις τελείωσαν και από εδώ και πέρα, σεβόμενος το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά με τα κορυφαία ζητήματα που θα κρίνουν και θα κριθούν στις εκλογές.

Τελικά, η αμφίπλευρη διεύρυνση βοήθησε ή έβλαψε το ΠΑΣΟΚ;

Εξαρτάται από την οπτική που το βλέπει ο καθένας. Πιστεύω ότι με όρους ψηφοθηρίας δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, εάν ενταχθεί σε μια συνολική προσπάθεια, ένα πείραμα που θα στοχεύει σε μια νέου τύπου διακυβέρνηση, τότε αξίζει τον κόπο.

Δεν είστε σε δύσκολη θέση όταν καλείστε να δώσετε εξηγήσεις στους ψηφοφόρους σας για τη συνεργασία με Μάνο και Ανδριανόπουλο;

Όχι, κάθε άλλο μάλιστα. Και οι δύο είναι ικανοί πολιτικοί με συγκεκριμένες ιδέες και δεδομένες συμφωνίες και διαφωνίες μαζί μας. Από το να είναι αντίπαλοί μας, προτιμώ να είναι συνεργάτες μας. Άλλωστε, η σύνθεση προϋποθέτει την αντίθεση.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η υπόθεση Πάχτα και η κακοκαιρία ανέκοψαν δύο φορές τη δυναμική που ανέπτυσσε το κόμμα σας με την νέα ηγεσία. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Κοιτάξτε, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Για την υπόθεση Πάχτα υπάρχει η γνωστή δήλωσή μου. Για την κακοκαιρία θα ήθελα μόνο να προειδοποιήσω τη N.Δ. ότι αν νικήσει, αυτά που σπέρνει σήμερα θα τα θερίσει αύριο. Όταν κάποιος με τόση ευκολία ακυρώνει τον κρατικό μηχανισμό και αποκαλεί ένα καιρικό φαινόμενο, που όμοιό του είχε σημειωθεί πριν από 100 χρόνια στην Αττική, με τη φράση «με το πρώτο χιόνι», τότε εκτός από λαϊκιστής είναι και επικίνδυνος όχι μόνο για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

Αν παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις σας το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα επικριθεί για τις επιλογές του την προεκλογική περίοδο;

Το τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας δεν θα το συζητήσουμε τώρα, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Άλλωστε, δεν σας κρύβω ότι ένα μέρος της μέχρι σήμερα επιτυχίας μας να ανατρέψουμε τις τόσο δυσάρεστες αρχικά δημοσκοπήσεις, οφείλεται και στη βοήθεια της N.Δ. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Δεξιάς, ότι τελικά δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει τη χαρά και να αποκρύψει τις πραγματικές διαθέσεις της έως το τέλος. Βέβαια μια πρόγευση έχουμε ήδη πάρει. Μιλώ για το Ασφαλιστικό που η N.Δ. ονειρεύεται να το λύσει με βάση τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Να πάρουμε το καλό σενάριο. Εάν το κόμμα σας κερδίσει, θα θέλατε να είστε στην κυβέρνηση και σε ποια θέση;

Να πάρουμε το ακόμα καλύτερο σενάριο. Το κόμμα μου κερδίζει και στη Βουλή σχηματίζεται μια προοδευτική πλειοψηφία ικανή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί όχι να ξεκινήσει και μια ουσιαστική συζήτηση για μια πιο ισχυρή, πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία, στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου; Σ’ αυτή την προσπάθεια θα ήθελα ειλικρινά να συμμετέχω.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “