Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο Πρωθυπουργός μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό. Από τη μια πλευρά δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του σχεδίου Ανάν και από την άλλη φοβάται να έρθει σε αντίθεση με την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς οι δημοσκοπήσεις αλλά και το γενικό κλίμα δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών απορρίπτουν τη λύση που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη.
H σημερινή επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ, που εικονίζεται εδώ σε παλαιότερη συνάντηση με τον K. Καραμανλή, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι προφανές ότι η αμερικανική ηγεσία έχει αναγάγει σε μείζον θέμα της την αποδοχή του σχεδίου και θα πιέσει ασφυκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή
Πάντως, καλά πληροφορημένα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μέχρι τώρα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κ. K. Καραμανλής να πει «όχι» και το πιθανότερο είναι να φωτογραφίσει το «ναι» χωρις να το πει καθαρά. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο κ. K. Καραμανλής θα προχωρήσει – έστω με την τέχνη της διαφορετικής διατύπωσης – ένα βήμα πιο πέρα από την ομιλία του στη Βουλή, η οποία ήταν πολύ κοντά στην αποδοχή του σχεδίου.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες την αμηχανία τους για το κόστος που μπορεί να έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας το ξεκάθαρο «ναι» ή το «όχι» του K. Καραμανλή. Είναι προφανές ότι το τηλεφώνημα του Προέδρου Μπους προς τον Πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας και η σημερινή επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν για παρερμηνείες. Είναι εμφανές ότι η αμερικανική ηγεσία έχει αναγάγει σε μείζον θέμα της σ’ αυτήν τη φάση την αποδοχή του σχεδίου και θα πιέσει ασφυκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της νέας κυβέρνησης.
Αντίδραση της βάσης
Από την άλλη πλευρά, αν τελικά πει «ναι» κινδυνεύει ένα μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης της N.Δ. να αντιδράσει άμεσα και αυτή η αντίδραση να εκδηλωθεί με ψήφο προς τα ακροδεξιά κόμματα και κυρίως προς το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφερη, ο οποίος ειναι προφανές ότι θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το ενδεχόμενο «ναι» του Πρωθυπουργού.
H μεγάλη ατυχία του κ. K. Καραμανλή σ’ αυτήν τη φάση είναι ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δύο μήνες και η ενόχληση της σκληρής πτέρυγας του κόμματος θα είναι νωπή. «Δυστυχώς, αυτή την ώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια στις ευρωεκλογές να μικρύνουμε την ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ. Αν μειωθεί η δύναμή μας πριν καλά καλά αρχίσουμε να κυβερνάμε, είναι σίγουρο ότι το φθινόπωρο, που εκ των πραγμάτων θα ληφθούν να πρώτα δυσάρεστα για ορισμένους μέτρα, θα έχουμε κλυδωνισμούς. Πρέπει λοιπόν και από την κάλπη των ευρωεκλογών να βγούμε ενισχυμένοι και ο Κώστας Καραμανλής να συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού», επισημαίνει κορυφαίος υπουργός που έχει την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση στο «ναι» ή το «όχι».
Το ζυγίζει
Πάντως, ο κ. K. Καραμανλής, όπως διαβεβαιώνουν οι συνομιλητές του, ζυγίζει με ψυχραιμία όλες τις παραμέτρους και πριν λάβει την τελική απόφαση θα έχει ακούσει προσεκτικά την άποψη όλων των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων ώστε να μην επικριθεί στο μέλλον ότι μόνος πήρε μια τόσο κρίσιμη απόφαση για το έθνος και το κόμμα του, το οποίο ύστερα από τόσα χρόνια βρέθηκε στην εξουσία με μεγάλη πλειοψηφία. Μία πλειοψηφία, την οποία καλείται να διαχειριστεί με φρόνηση, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κομματικά στελέχη.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “