Αν ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεγε τον υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, σίγουρα ο Σταύρος Λαμπρινίδης δεν θα ήταν σ’ αυτή τη θέση. Ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας, ο 42χρονος δικηγόρος και διεθνολόγος, έχει όμως ένα πλούσιο βιογραφικό που θα το ζήλευαν πολλά πολιτικά στελέχη.
Πέρα από τις λαμπρές σπουδές του στο Γιέιλ, ο κ. Λαμπρινίδης έχει εργαστεί 5 χρόνια σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Ουάσιγκτον με εξειδίκευση σε θέματα διεθνούς εμπορίου και διεθνούς διαιτησίας. Μέχρι σήμερα ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται, απέφυγε συστηματικά την προβολή και την έκθεση στα MME παρ’ ότι κατείχε ρόλους και αξιώματα που του έδωσαν πολλές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο. Και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, δεν το έκανε για την περιφρούρηση της εικόνας του αλλά γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του.
Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου Εκεχειρίας μέχρι σήμερα, ο κ. Σ. Λαμπρινίδης μπαίνει τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης των ευρωεκλογών και αναμφισβήτητα είναι ένα από τα στελέχη που σηματοδοτούν την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Θα είστε ο συντονιστής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι μεγάλη ευθύνη για έναν άνθρωπο που μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοβουλευτική εμπειρία;
Είναι μεγάλη ευθύνη για οποιονδήποτε. Έχω ασχοληθεί με την πολιτική, με την κυβερνητική πολιτική, και με κοινοβουλευτικά θέματα, μέσα από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό τα τελευταία χρόνια αλλά και το Κέντρο Εκεχειρίας. Είχα δηλαδή την τιμή να συνεργαστώ με ομάδες αξιολογότατων ανθρώπων και να διοικήσω οργανισμούς με ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν έχω κανένα άγχος.
Πάντως υπήρξαν αντιδράσεις και επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο πολιτικά στελέχη με μακρά εμπειρία.
Εμένα δεν με εκπλήσσουν κάποιες αντιδράσεις που περιγράφετε. Είναι λογικό όταν καταρτίζεται ένα ψηφοδέλτιο κάποιοι να είναι μέσα και κάποιοι να μην είναι. Αυτό που με ενθαρρύνει ωστόσο είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, όπως τις έχουμε εμείς τουλάχιστον προσλάβει. Είδαν στην κίνηση Παπανδρέου μία ρήξη – ο κόσμος τού ζητούσε να τα αλλάξει όλα και τα αλλάζει. Σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα – στη θέση μας θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι άλλοι. Σημασία έχει το άνοιγμα της πόρτας, το θάρρος της ανατροπής. Οι νέοι άνθρωποι του ψηφοδελτίου μπορούν να κάνουν κατ’ εξοχήν καλά το έργο του ευρωβουλευτή και εξαιτίας της εμπειρίας τους, αλλά και εξαιτίας του δυναμισμού και της διεκδικητικότητάς τους.
Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν – όπως π.χ. ο κ. Λαλιώτης – ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να υπήρχε τουλάχιστον ένα πρόσωπο από την παλιά ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της παλιάς και της νέας γενιάς…
Πολλά από τα παλιά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ήδη βρίσκονται σε στενή συνεργασία με εμάς – μας ενημερώνουν και μας συμβουλεύουν για τα θέματα τα οποία πρόκειται να βρούμε μπροστά μας. Ήδη δηλαδή έχουμε πιάσει δουλειά, ετοιμάζουμε θέσεις και απόψεις και συνεργαζόμαστε με παλιά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. H γέφυρα αυτή ποτέ δεν έσπασε. Υπάρχει μια συνέχεια.
Σας εξέπληξε η απόφαση του προέδρου σας να τοποθετήσει επικεφαλής την κ. Ματσούκα;
Με εξέπληξε πολύ θετικά. Λέω με εξέπληξε, διότι δεν είχα καμία γνώση του ψηφοδελτίου πριν. Κοιτάξτε, πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να ανοίξουμε τον δρόμο και την πόρτα σε ανθρώπους που είναι νέοι και δυναμικοί. Δηλαδή, ξέρετε, υπάρχει μία επιχειρηματολογία η οποία φαίνεται εξωτερικά καμιά φορά λογική, της σημασίας του παλιού, του πεπειραμένου, η οποία όμως κρύβει μέσα της έναν βαθύτατο συντηρητισμό. Και καμιά φορά και έναν καρεκλοκενταυρισμό – αν μου επιτρέπεται ο όρος. H κ. Ματσούκα σηματοδοτεί νιάτα. Σηματοδοτεί εργατικό κίνημα. Σηματοδοτεί γυναίκες. E, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο σημαιοφόρος τούτων των ιδεών, τότε ποιων ιδεών ακριβώς είναι;
Σας προκαλεί μεγάλο άγχος το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να ηττηθεί με 7-8 μονάδες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Μου προκαλεί πάντα άγχος το να χάσεις οποιαδήποτε εκλογή. Αυτό εξυπακούεται. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Δεν θα εστιάσω σε νούμερα. Δεν με απασχολούν αυτά. Αλλά ναι, πιστεύω ότι και η δικιά μας η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη και την παίρνουμε σοβαρά. Θεωρώ ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ελληνικός λαός απαιτεί – και έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί – πάρα πολλά από εμάς.
Θα βοηθούσε περισσότερο ενδεχομένως την προσπάθειά σας αν ήσασταν πιο γνωστά πρόσωπα;
Ομολογώ με ενοχλεί μία φιλοσοφία διασημότητας η οποία ισοπεδώνει πολλούς άξιους ανθρώπους. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό επιτέλους; Να εστιάσουμε λιγάκι σε τι έχει κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του; Εάν έχει πολεμήσει; Εάν είναι αυτοδημιούργητος; Εάν είναι πράγματι άξιος ή φούσκα; Ας τα δούμε αυτά λίγο.
Τι σας έχει ενοχλήσει μέχρι σήμερα περισσότερο από την κυβέρνηση της N.Δ.;
Με ενοχλεί κυρίως η διακυβέρνηση που διακυβεύει τη θέση της χώρας μας για εσωτερική μικροπολιτική. Δεν θέλω να σας πω ότι είμαι αρνητικός στα πάντα. Περιμένω. H N.Δ. έχει δώσει πολλές υποσχέσεις και μακάρι να τις υλοποιήσει. Γιατί ήταν ωραίες αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις. Με ενοχλούν – για παράδειγμα – βαθύτατα οι δηλώσεις υπουργών που δυσφήμησαν τη χώρα με αφορμή τα Ολυμπιακά έργα. Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες από τη στιγμή που ανέλαβε η N.Δ., ανατράπηκε άρδην η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ξαφνικά υπήρχαν δημοσιεύματα σε όλο τον Τύπο, λάβρα εναντίον της Ελλάδας. Και οι πληγές που άνοιξαν αυτές οι δηλώσεις και τα αρνητικά δημοσιεύματα είναι πολύ δύσκολο και πολύ επίπονο να επουλωθούν στο παρά πέντε των Αγώνων. Εμείς προσπαθήσαμε με επιτυχία πάρα πολλά χρόνια, υπεράνω κάθε πολιτικής σκοπιμότητας, να προωθήσουμε την εικόνα μιας Ελλάδας εργατικής και αποτελεσματικής καθώς και ιδέες όπως η Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ένα κίνημα που πριν από περίπου τρία χρόνια οι περισσότεροι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λέγανε τι είναι αυτό. Μία ρομαντική ιδεούλα… και μέσα σε τρία μόλις χρόνια έχει καταστεί ένα παγκόσμιο κίνημα ειρήνης με σφραγίδα της Ελλάδας, του ΟΗΕ και της ΔΟΕ. Ξέρετε, τον Νοέμβριο του 2003 τα 190 κρατη της Γης ψήφισαν υπέρ της εκεχειρίας. Κανένα άλλο ψήφισμα στην ιστορία του Οργανισμού δεν έχει συναντήσει τέτοια υποστήριξη ποτέ, για οποιοδήποτε θέμα. Έτσι κτίζεται η εικόνα της χώρας και διασφαλίζονται έτσι μακροχρόνια ο τουρισμός, οι ξένες επενδύσεις, η διπλωματική μας αξιοπιστία, που επηρεάζουν την τσέπη και την ασφάλεια του Έλληνα.
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Οι μισθοί πρέπει να μειωθούν…
Να σας δώσω μία είδηση. Όλοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέτουν τα 12.000 ευρώ που δίνονται για τους συνεργάτες του καθενός απευθείας στο κόμμα και με αξιοκρατικές διαδικασίες θα προσλαμβάνονται και θα πληρώνονται από κοινού αυτοί οι συνεργάτες. Ούτε μία δραχμή από τα 12.000 αυτά ευρώ, δεν θα υπάρχει πιθανότητα να τα διαχειρίζεται μόνος του ο οποιοσδήποτε βουλευτής.
Να μπει ο χριστιανισμός στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα;
‘Ηδη μια πρώτη προσπάθεια από καθολικές χώρες να μπει, κατέληξε όχι μόνο στο να μην μπει αλλά και στο να αφαιρεθούν οι υπάρχουσες αναφορές στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό.
Να νομιμοποιηθεί η χρήση μαριχουάνας;
Να αντιμετωπίζεται ο χρήστης σαν ασθενής και ο έμπορος να διώκεται αλύπητα.
Να επιτραπούν οι γάμοι των ομοφυλοφίλων;
Είμαι εναντίον κάθε μορφής κοινωνικών διακρίσεων.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον Ευρωπαίο πρόεδρο;
Μακάρι να είναι Έλληνας.
Να δοθούν ευρωπαϊκά διαβατήρια στους οικονομικούς μετανάστες;
Να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.
Να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ναι, εφόσον πληροί τα κριτήρια.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “