Μείζον πολιτικό πλήγμα αποτελεί για την κυβέρνηση η χθεσινή απόλυση του υπουργού Γεωργίας Σάββα Τσιτουρίδη από τον K. Καραμανλή μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σκάνδαλο της μετεγγραφής του γιου τού υπουργού από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο.
Ο K. Καραμανλής υποχρεώθηκε να πάρει χθες το βράδυ την απόφαση για την απομάκρυνση του στενού συνεργάτη και παλιού φίλου του φοβούμενος ότι η υπόθεση αυτή σε συνδυασμό με το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την πτώση του Σινούκ και τις διεθνείς παρενέργειες της δημοσιονομικής απογραφής θα μπορούσε να πάρει μορφή πολιτικής χιονοστιβάδας για την κυβέρνησή του. Ο κ. Τσιτουρίδης αντικαταστάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον έως χθες υφυπουργό Γεωργίας Ευάγγ. Μπασιάκο, αφού ο K. Καραμανλής απέρριψε εισηγήσεις για ευρύ ανασχηματισμό αυτή την ώρα.
H αποπομπή Τσιτουρίδη προκλήθηκε από ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη, η οποία αποκάλυψε πως ο υπουργός ζήτησε τη μετεγγραφή του γιου του επικαλούμενος θέματα… ασφάλειάς του στην Κρήτη, όπου σπούδαζε. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, ο κ. Τσιτουρίδης πέτυχε τη μετεγγραφή του γιου του ύστερα από προσωπική συνάντηση-παρέμβασή του στον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βαβούρα. Πάντως, τους λόγους ασφαλείας που επικαλέστηκε ποτέ δεν τους είχε αποκαλύψει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, όπως έγινε χθες γνωστό από κύκλους του υπουργείου. H αποκάλυψη της μετεγγραφής και ο τρόπος με τον οποίο αυτή επιτεύχθηκε προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, που θέλει να εμφανίζει ως κύρια χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης τη σεμνότητα και την ταπεινότητα.
Απανωτά πλήγματα
Πάντως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η απομάκρυνση του κ. Τσιτουρίδη δεν επουλώνει το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες. «Χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες τις οποίες μπορεί να πάρει μόνον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν είναι αργά», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης. Σ’ αυτό το θέμα αναφέρεται και η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία λέει ότι η απομάκρυνση Τσιτουρίδη δεν είναι ικανή να καλύψει τα μεγάλα προβλήματα της κυβέρνησης και των υπουργών της που γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο ορατά.
Πηγές του Μάξιμου ανάφεραν ότι η συζήτηση του κ. K. Καραμανλή με τον πρώην υπουργό έγινε μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα καθώς τους δύο άνδρες του συνέδεε φιλία ετών. Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης κατά την έξοδό του, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά τους λόγους που με οδήγησαν στην παραίτησή μου, αυτοί είναι προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας. Όλες οι άλλες ενέργειες που προκάλεσαν την παραίτησή μου έγιναν απολύτως νόμιμα». Αλλά και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος στη συνέχεια απένειμε εύσημα στον κ. Σ. Τσιτουρίδη για τη θητεία του στο υπουργείο λέγοντας ότι στο σύντομο διάστημα που ήταν υπουργός «πέτυχε σπουδαίο έργο».
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ Ο πιο ευνοημένος από την ομάδα των «λοχαγών» της N.Δ.
Στέλεχος της ομάδας των λεγόμενων «λοχαγών» της N.Δ., ο αποπεμφθείς υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης υπήρξε από τους βουλευτές που στήριξαν ενεργά – στο Συνέδριο του 1997 – την άνοδο του Κων. Καραμανλή στην ηγεσία της κόμματος. Ο 50χρονος βουλευτής Κιλκίς θεωρείται πρόσωπο του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού και η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Κων. Καραμανλής αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των «λοχαγών» ήταν ο πλέον ευνοημένος: ο Σ. Τσιτουρίδης υπουργοποιήθηκε, ενώ άλλα στελέχη των «λοχαγών» είτε δεν μπήκαν στην κυβέρνηση – όπως ο N. Νικολόπουλος – είτε έγιναν υφυπουργοί, όπως ο κ. Αθ. Νάκος. Πολιτική θέση κατέλαβε ο κ. Τσιτουρίδης για πρώτη φορά το 1990, όταν διορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενώ η άνοδός του στην κομματική ιεραρχία αρχισε μετά το 1996, όταν εξελέγη βουλευτής Κιλκίς και μέλος της K.E. της N.Δ. Με νομικές σπουδές και μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες εργάστηκε επί χρόνια σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου ανέπτυξε και έντονη κομματική δράση (διετέλεσε πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της N.Δ. στη βελγική πρωτεύουσα). Τα προηγούμενα χρόνια ήταν συντονιστής του κόμματος για θέματα ΠΕΧΩΔΕ, αλλά ο K. Καραμανλής προτίμησε τελικώς να τον χρησιμοποιήσει σε άλλο υπουργείο.
… Αλλά είπε όχι σε ανασχηματισμό τώρα
Ο κ. K. Καραμανλής δέχθηκε και χθες εισηγήσεις από υπουργούς και στενούς συνεργάτες για ευρύ ανασχηματισμό. Κορυφαία στελέχη του πρότειναν να προχωρήσει σήμερα κιόλας σε αλλαγές οι οποίες θα σηματοδοτούσαν νέο ξεκίνημα, αφού η παραίτηση Τσιτουρίδη τού δίνει την ευκαιρία για μετακινήσεις και απομακρύνσεις υπουργών που δημιουργούν προβλήματα ή δεν παράγουν έργο. Ταυτόχρονα του πρότειναν να ορίσει υπουργό συντονιστή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Γι’ αυτή τη θέση, όποτε και όταν θεσπιστεί, ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Δ. Σιούφα και E. Μεϊμαράκη. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο έκρινε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ευρύ ανασχηματισμό διότι θα έδινε την εντύπωση ότι η κυβέρνησή του απέτυχε μέσα σε 6 μήνες. Οι συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί επιμένουν ότι η πρόθεσή του είναι ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το τέλος του χρόνου και πιθανότατα πριν ή λίγο μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να έχει αξιολογήσει πλήρως ικανότητες και συμπεριφορές όλων των υπουργών του. Τα ίδια στελέχη λένε ότι αλλαγές στην κυβέρνηση αλλά και στο περιβάλλον του θα γίνουν μόνο αν συμβούν γεγονότα που δεν του δίνουν άλλη δυνατότητα να περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “