«Σφυρίζουν αδιάφορα» στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου για το κόμμα Αβραμόπουλου. Οι δηλώσεις τόσο του κ. Κ. Καραμανλή όσο και ηγετικών στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πανομοιότυπες και έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι ο δήμαρχος με την ιδρυτική του διακήρυξη δεν κομίζει τίποτε το καινούργιο στον πολιτικό μας βίο.
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, απάντησε: “Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο σε αυτό το ζήτημα. Αν δω ή αν ακούσω κάτι πραγματικά καινούργιο, τότε θα μιλήσω”.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου κ. Τηλέμαχου Χυτήρη: ” Στην περίπτωση του κ. Αβραμόπουλου, όπως τα είδα και χθες, δεν είδα να παρουσιάζεται κάτι όντως καινούργιο. Νομίζω ότι ήταν μια σοβαροφανής εμφάνιση χωρίς καινούργιες θέσεις”. Επισήμως στο ΠΑΣΟΚ τηρούν στάση αναμονής και προσπαθούν να μη δώσουν έκταση στο θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει τον Δ. Αβραμόπουλο στον στίβο της μαχόμενης πολιτικής και πρόσθεσε: “Τώρα, το νέο πολιτικό κόμμα θα κινείται και θα κρίνεται με όρους που κινούνται και κρίνονται όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα”.
Σοβαρή αντιμετώπιση
Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται ότι η δυναμική που αναπτύσσει ο Δ. Αβραμόπουλος και η διείσδυση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας “δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο, διότι καταδεικνύουν, αυτήν την ώρα τουλάχιστον, ότι το κόμμα Αβραμόπουλου δεν έχει τα χαρακτηριστικά της ΠΟΛ.ΑΝ. και του ΔΗΚΚΙ”.
Στη Ν.Δ. ανησυχούν ότι εν όψει του συνεδρίου είναι πιθανόν να υπάρξουν κλυδωνισμοί στο κόμμα καθώς πολλά περιφερειακά στελέχη που φλερτάρουν με το κόμμα του δημάρχου διεκδικούν εκβιαστικά ρόλους και αξιώματα για να παραμείνουν στη Ν.Δ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι πρωτοφανείς πιέσεις που δέχεται το γραφείο του προέδρου από στελέχη που ζητούν να εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή. Πάντως, προς το παρόν, οι οδηγίες του κ. Κ. Καραμανλή προς όλα τα επώνυμα στελέχη είναι να αποφεύγουν τις δηλώσεις και κυρίως τις επιθέσεις εναντίον του δημάρχου. Στόχος της ηγεσίας είναι να καταδείξει στην κοινωνία ότι το εγχείρημα Αβραμόπουλου δεν την απασχολεί και ότι, όπως λένε χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης “είναι ένα μπαλόνι, που σύντομα θα ξεφουσκώσει”.
Εμφανής είναι η ανησυχία και στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια κακή στιγμή, γεγονός που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα Αβραμόπουλου να διεισδύσει σε ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων, οι οποίοι αναζητούν ελπίδα μέσα από ένα νέο κόμμα. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι δεν μπορεί να αφήνει κανέναν στη Χαριλάου Τρικούπη αδιάφορο το γεγονός πως όσο περνάει ο καιρός ο κ. Αβραμόπουλος παίρνει σχεδόν ίσο αριθμό ψηφοφόρων από το κόμμα τους όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.
Σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν το κεντρώο ιδεολογικό στίγμα που επιχειρεί να εμφανίσει ο δήμαρχος, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν τις θέσεις του συντηρητικές και ξεπερασμένες. Ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση «μιας πολύ συντηρητικής, τετριμμένης και ξεπερασμένης προσέγγισης», ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής κατέταξε το κόμμα Αβραμόπουλου στην Κεντροδεξιά: «Σε επίπεδο γενικών ιδεών, γιατί το συγκεκριμένο δεν το έχουμε, οι γενικές αρχές μού φέρνουν πολύ κοντά στη σκέψη μου τις βασικές δομές της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος αντιμετώπισαν τα κόμματα της Αριστεράς την ιδρυτική διακήρυξη. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατέταξε το νέο κόμμα στις «αντιδραστικές» δυνάμεις: “Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να δώσει ανάσα ζωής στη σημερινή αντιδραστική πολιτική. Επιδιώκει να διασώσει το πολιτικό σύστημα, προσφέροντας υπηρεσίες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τη Ν.Δ.”.
«Λογική μέσων όρων»
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης δήλωσε πως το νέο κόμμα “είναι υποταγμένο σε μια λογική μέσων όρων και το πιθανότερο είναι να μην είναι θνησιγενές” ενώ ανήγγειλε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.
Ο Δ. Αβραμόπουλος καταθέτοντας χθες στη Βουλή την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών θα βρεθεί στο Κοινοβούλιο μετά τις ερχόμενες εκλογές. “Είμαι βέβαιος ότι όταν με το καλό έρθουν οι εκλογές, θα βρεθούμε στον ίδιο αυτό φιλόξενο χώρο, τον ναό της Δημοκρατίας, εδώ όπου παράγεται η ουσιαστική πολιτική, για το μέλλον του τόπου μας”, είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη.
Χωρίς ταμπέλα
Αν και έξω από τον αριθμό 5 της Λεωφόρου Β. Κωνσταντίνου δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πινακίδα που να αναγράφει Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, χθες, πρώτη μέρα μετά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης από τον Δ. Αβραμόπουλο, η προσέλευση του κόσμου στα γραφεία του κόμματος φάνηκε ικανοποίησε αρκετά.
Οι στενοί συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου, υπολόγισαν τον αριθμό των επισκεπτών σε τουλάχιστον 100. «Άνθρωποι όλων των ηλικιών ήρθαν από νωρίς το πρωί επιθυμώντας να γραφτούν μέλη του νέου κόμματος», είπε στα «ΝΕΑ» συνεργάτης του Δ. Αβραμόπουλου διευκρινίζοντας «ότι πολλοί εξ αυτών ήταν από την επαρχία και ρωτούσαν πληροφορίες για το αν υπάρχουν στην περιοχή τους οργανώσεις του καινούργιου κόμματος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, στη λίστα των νέων μελών συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα πέντε δημοσιογράφων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “