Ανακωχή ζήτησε από τη Ρηγίλλης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και την πέτυχε. Ο Κ. Καραμανλής ανταποκρίθηκε στο «κλείσιμο του ματιού» του δημάρχου και έδωσε αυστηρές εντολές σε όλα τα στελέχη της Ν.Δ. να αποφύγουν τις επιθέσεις προς το νέο κόμμα. Η επίσημη εκδοχή της Ρηγίλλης για τη νέα τακτική είναι «ότι δεν θέλουμε να δώσουμε υπόσταση στο νέο κόμμα μέσα από την αντιπαράθεση». Ως ένα βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτός ο λόγος που υποχρεώνει την ηγεσία της Ν.Δ. να μην αντιμετωπίσει το Δημήτρη Αβραμόπουλο όπως είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φοβάται μήπως αναγκαστεί από τη συγκυρία είτε να συνεργαστεί με το νέο κόμμα προεκλογικά για να κερδίσει τις εκλογές είτε μετεκλογικά για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Κανείς δεν ξέρει…
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τον Αβραμόπουλο, διότι κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα στις εκλογές», λέει και ξαναλέει ένα από τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ., το οποίο από την πρώτη στιγμή απέφυγε να επιτεθεί στον δήμαρχο.
Για τον ίδιο λόγο και ο Δ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να πετάει πέτρες στη Ρηγίλλης. Είναι προφανές ότι ο στόχος του δημάρχου είναι να πετύχει το κόμμα του υψηλά ποσοστά ώστε να μην υποχρεωθεί να προσδεθεί στο άρμα της Ρηγίλλης προκειμένου να πάρει μερίδιο στην εξουσία. Κανείς δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει εκ των προτέρων, όμως, ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Αβραμόπουλο λένε «ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι το κόμμα του να κατέβει στις εκλογές και να πάρει ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν θα ξεπερνάει το 5-6%». Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν υποχρεωμένος να συνεργαστεί προεκλογικά με τη Ν.Δ. για να αποφύγει να μετρηθεί το κόμμα του στις κάλπες. Είναι, λοιπόν, ενδεικτικό ότι στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο κ. Αβραμόπουλος όταν ρωτήθηκε για προεκλογικές συνεργασίες, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας επί λέξει: «Θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να συνεργάζονται. Αυτό δεν είναι μονάχα θέμα στην προεκλογική ή μετεκλογική περίοδο αλλά είναι μια διαρκής διαδικασία που εμπεδώνει στην πράξη τη λειτουργία της δημοκρατίας».
Ο κ. Αβραμόπουλος βαδίζει, λοιπόν, προς τις εκλογές με τρία σενάρια. Το πρώτο, και το ευνοϊκότερο για τον ίδιο όπως λένε οι πολιτικοί του φίλοι, είναι να συγκεντρώσει ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 15%. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δήμαρχος θα ξεκινήσει έναν διμέτωπο αγώνα εναντίον των δύο «παλαιών» μεγάλων κομμάτων, ελπίζοντας σε μια πορεία ανάλογη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ μετά το 1974.
Το δεύτερο είναι να επιτύχει ένα ποσοστό τέτοιο που θα του επιτρέπει έστω και οριακά να γίνει ο ρυθμιστής του παιχνιδιού και να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με τη Ν.Δ. είτε με το ΠΑΣΟΚ.
Και το τρίτο, που είναι και το χειρότερο για τον δήμαρχο, είναι για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω να αναγκαστεί, όπως ο κ. Μάνος να ενταχθεί προεκλογικά στη Ν.Δ.
Σχέδια Καραμανλή
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ανάλογα σενάρια με διαφορετικά δεδομένα επεξεργάζεται και ο κ. Καραμανλής: «Αν ο κ. Καραμανλής πριν από τις εκλογές βεβαιωθεί ότι το κόμμα του έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει συνεργασία με το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ). Αν όμως το τοπίο παραμείνει θολό και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη είναι οριακή, όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τότε είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει προεκλογική συνεργασία με τον δήμαρχο σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική ήττα.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με τον κ. Αβραμόπουλο μετεκλογικά αποδεχόμενος όλους τους όρους του».
Δήμαρχος η Γιάννα;
Δεν απέκλεισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την περίπτωση να τον διαδεχτεί στο αξίωμα του δημάρχου Αθηνών η πρόεδρος του Αθήνα 2004, κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Ο ίδιος μάλιστα φάνηκε ευνοϊκά διατεθειμένος απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. “Γιατί όχι; Θα επαναλαμβανόταν το επιτυχές πρότυπο της Βαρκελώνης”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον κ. Σάμαρανκ και δήλωσε ότι το ΚΕΠ αγκαλιάζει ένθερμα την υπόθεση της Ολυμπιάδας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “