Πρόβα συνεδρίου ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ηγεσία και κορυφαία στελέχη άνοιξαν προκαταβολικά τα χαρτιά τους και αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.
Ο Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέφυγε να δώσει έμφαση στα εσωκομματικά ζητήματα
Δύο είναι τα σημεία τριβής αυτήν την ώρα, τα οποία δίχασαν χθες την Κοινοβουλευτική Ομάδα και είναι βέβαιο ότι θα διχάσουν και τους συνέδρους. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι αν πρέπει να θεσμοθετηθεί θέση εκλεγμένου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και το δεύτερο αν θα πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από το συνέδριο.
Όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 13 Ιανουαρίου, ο κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει από τον Δεκέμβριο να θεσμοθετήσει θέση γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, αντιγράφοντας ουσιαστικά το οργανωτικό μοντέλο του ΠΑΣΟΚ. Και για αυτήν τη θέση προορίζει τον έμπιστο συνεργάτη του και γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Μόλις αυτό έγινε γνωστό, βγήκαν τα μαχαίρια. Το σύνολο σχεδόν επώνυμων στελεχών, με εξαίρεση την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, διαφώνησαν με αυτήν την επιλογή. Καθένας εκφράζει τη διαφωνία με διαφορετική επιχειρηματολογία. Ουσιαστικά όμως όλοι συμφωνούν στο εξής. Δεν θέλουν ένα δεύτερο, ισχυρό, εκλεγμένο πρόσωπο στο κόμμα, το οποίο δεν γνωρίζουν στο μέλλον ποια στάση θα κρατήσει αν ο κ. Κ. Καραμανλής χάσει τις εκλογές και παραιτηθεί.
Χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ετάχθησαν ανοιχτά εναντίον αυτής της επιλογής του προέδρου οι κ.κ. Σ. Δήμας, Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης. Ο κ. Σ. Δήμας μάλιστα είπε, «αν πάρει ο γραμματέας αυτές τις αρμοδιότητες που ακούω, τότε τι θα κάνει ο πρόεδρος;».
Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το κόμμα χρειάζεται επαγγελματία μάνατζερ, ενώ ο κ. Πρ. Παυλόπουλος τόνισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει με την τοποθέτηση συντονιστή των γραμματειών, όχι όμως με την εκλογή γραμματέα. Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς και αρκετοί βουλευτές.
Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος ετάχθη και εναντίον της τριετούς θητείας του προέδρου. Πρόκειται για πρόταση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία σχεδιάζει να υιοθετήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μ. Έβερτ χειροκρότησε τον κ. Παυλόπουλο και παρενέβη λέγοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε εκλογή προέδρου του κόμματος την ώρα που έχουμε μπροστά μας εθνικές εκλογές, δημοτικές, ευρωεκλογές και, ενδεχομένως, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας”
Πάντως πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής σε κάθε περίπτωση θα επιμείνει στην απόφασή του να ορίσει γραμματέα τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Και αν υπάρξει αντίδραση να είναι αιρετός, όπως επιθυμεί ο ίδιος και η Ντ. Μπακογιάννη, θα τον διορίσει με απόφασή του μετά το συνέδριο και θα αποκαλείται Εκτελεστικός Γραμματέας.
Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε μόνον όταν ο βουλευτής κ. Γ. Σαλαγκούδης κατήγγειλε ότι στις εσωκομματικές εκλογές τοπικά στελέχη χρησιμοποίησαν ακόμη και «σπόνσορες» για να εκλεγούν.
Ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του απέφυγε να δώσει έμφαση στα εσωκομματικά ζητήματα. Αναφέρθηκε μόνο εμμέσως στα θέματα που προκαλούν τριβές, λέγοντας: «Θα κάνουμε ένα συνέδριο ανοιχτών οριζόντων, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις».
Νωρίτερα είχε εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση στον Πρωθυπουργό. Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία και τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε με έμφαση: «Ο κ. Σημίτης έχασε τον έλεγχο και δεν κυβερνά. Παριστάνει τον οργισμένο. Όμως ποιος φταίει; Κατ’ ιδίαν λέει στους βουλευτές του ότι χρειάζεται ανασχηματισμός, ενώ δημοσίως διαβεβαιώνει τους υπουργούς του ότι δεν τους αλλάζει. Ο κ. Σημίτης έχασε τον έλεγχο και δεν κυβερνά. Η κυβέρνησή του είναι συνονθύλευμα κουρασμένων, μαινόμενων και οργισμένων εναντίον αλλήλων». Ιδιαίτερα επικριτική με την κυβέρνηση ήταν και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει, ενώ απέφυγε αντιπαραθέσεις σε εσωκομματικά ζητήματα. Περιορίστηκε μόνο να χαρακτηρίσει «απογοητευτικό το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “