«To συνέδριο να άρει τη διαγραφή του Σουφλιά αλλά και όλων των άλλων στελεχών, τα οποία εκδιώχθηκαν από το κόμμα με αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων». Αυτή την πρόταση κάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τη συνέντευξη στα «ΤΑ ΝΕΑ» βάζοντας στο τραπέζι του συνεδριακού διαλόγου ένα ακόμη μείζον ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι το θέμα Σουφλιά πρέπει να κλείσει άμεσα και να μη συνεχισθεί άλλο ο φαύλος κύκλος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την επιστροφή του. Το ερώτημα, ωστόσο, που μένει να απαντηθεί είναι αν ο κ. Καραμανλής θα συμφωνήσει με την πρότασή της ή θα θεωρήσει ότι μια τέτοια ενέργεια αποδυναμώνει τον δικό του ηγετικό ρόλο.
Μέχρι πριν από τρεις μήνες λίγοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη στο συνέδριο του Μαρτίου θα προσέλθει χέρι χέρι με τον κ. Κ. Καραμανλή. Οι σχέσεις είναι καλύτερες από κάθε άλλη φορά, ενώ συμφωνούν στα δύο κρίσιμα θέματα που διχάζουν τα κορυφαία στελέχη. Στην εκλογή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή του προέδρου του κόμματος κάθε τρία χρόνια από το συνέδριο.
Η πρώην υπουργός έχει καταφέρει κάτι που θεωρεί η ίδια και οι συνεργάτες ιδιαιτέρως σημαντικό. Διαθέτει πλέον την αποδοχή μεγάλου μέρους της σκληρής καραμανλικής βάσης. Πώς το πέτυχε αυτό; Με συστηματική προσέγγιση στελεχών της άλλης πλευράς. Είναι γνωστό πως η η ίδια έχει μεγάλο ταλέντο στην επικοινωνία και όταν κάποιος τη γνωρίζει από κοντά και συνομιλεί μαζί της σπάνια θα την αντιπαθήσει. Έτσι οι καραμανλικοί σταδιακά διαπίστωσαν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την κύρια εσωκομματική αντίπαλο του αρχηγού τους. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και μια σημαντική κίνηση της πρώην υπουργού. Η ξεκάθαρη δήλωσή της πως δεν αμφισβητεί τον κ. Κ. Καραμανλή και δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας στο συνέδριο.
ΕΡ.: Κυρία Μπακογιάννη, σε μία εβδομάδα ξεκινάει το συνέδριο της Ν.Δ. και είναι κοινή διαπίστωση ότι συνεργάζεστε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Υπάρχει έδαφος αυτό το κλίμα να συνεχιστεί και μετά το συνέδριο;
ΑΠ.: Βεβαίως. Υπάρχει ένα κέρδος από την προσυνεδριακή διαδικασία. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών έχει αποδεχθεί τη θέση ότι στο συνέδριο αυτό πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Ν.Δ. Αποενεχοποιήσαμε τις προτάσεις και στραφήκαμε στην ουσία. Τώρα το συνέδριο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε αλλαγές και να καταστεί ένας πολιτικός οργανισμός πιο οργανωμένος, πιο λειτουργικός και περισσότερο δημοκρατικός.
ΕΡ.: Γράφτηκε κατά κόρον ότι στα μέσα Ιανουαρίου συναντηθήκατε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και συμφωνήσατε να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, με αναγνώριση του δικού σας διακριτού ρόλου από την πλευρά του κ. Καραμανλή. Τελικά αυτή η νέα κατάσταση είναι αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας;
Πολιτική συμφωνία
ΑΠ.: Έχω πει πολλές φορές ότι αυτά είναι μυθεύματα. Ούτε εγώ ούτε ο κ. Καραμανλής έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους συμφωνίες. Υπάρχει μόνο μία πολιτική συμφωνία που αφορά το σύνολο των στελεχών. Να κοιτάξουμε μπροστά. Οι αλλαγές που συζητούνται, αν γίνουν, θα καταστήσουν τη Νέα Δημοκρατία κόμμα ιδεολογικά κυρίαρχο και πολιτικά αποτελεσματικό.
ΕΡ.: Γίνεται πολλή συζήτηση σε αυτό το συνέδριο και όπως φαίνεται θα είναι το κεντρικό θέμα αυτού αν η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποκτήσει γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ποια είναι, τελικά, η δική σας θέση;
ΑΠ.: Χρειάζεται ένας γραμματέας, που θα είναι πολιτικό πρόσωπο, για να συντονίζει την κομματική δράση και, κυρίως, να είναι αύριο ο πολιτικός σύνδεσμος μεταξύ του κόμματος και της κυβέρνησης. Δυστυχώς, σε πολλά στελέχη επικράτησε και πάλι η αντίληψη της προσωποποίησης της θέσεως. Επειδή διαφωνούν, για παράδειγμα, με τον κύριο Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτήν τη θέση, οδηγούνται σε διαφωνία και για την ίδια τη θέση. Εάν υπάρξουν άλλα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα, είναι καλοδεχούμενα. Να θέσουν υποψηφιότητα και να διεκδικήσουν τη θέση. Τα πρόσωπα όμως δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στην ακύρωση της αξίας της θέσης του γραμματέα.
Ο γραμματέας
ΕΡ.: Φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, ως συμβιβαστική λύση, η πρόταση να διορίζεται ο εκτελεστικός γραμματέας αντί νε εκλέγεται από ένα διευρυμένο όργανο όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή. Πιστεύετε ότι έτσι θα βρεθεί η χρυσή τομή;
ΑΠ.: Ο γραμματέας πρέπει να εκλέγεται από την Κ.Ε. για να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση από το κόμμα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να φοβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η δύναμή μας είναι η βάση του κόμματος, τα μέλη μας, τα οποία πρέπει να εμπιστευόμαστε.
ΕΡ.: Εκτός από τον γραμματέα, υπάρχει και μία σειρά άλλων θεμάτων που θα συμφωνήσετε, θα συμπέσετε, απ’ ό,τι φαίνεται, με τις προτάσεις του κυρίου Καραμανλή και θα είσαστε στο ίδιο μετερίζι με αντιπάλους γνωστά «καραμανλικά» στελέχη, τα οποία έχουν στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος. Ένα από αυτά φαίνεται να είναι η θητεία. Πιστεύετε ότι τελικά θα περάσει η θητεία από το συνέδριο του κόμματος;
ΑΠ.: Όλα τα αιρετά όργανα υποχρεούνται ανά τακτές περιόδους να ζητούν την ανανέωση της εμπιστοσύνης του εκλεκτορικού Σώματος. Είναι αυτονόητη αρχή της δημοκρατίας. Έτσι θα κλείσει και το κεφάλαιο της εσωστρέφειας, αφού πλέον θα υπάρχουν καθαροί και σταθεροί κανόνες για την εκλογή προέδρου.
ΕΡ.: Όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία, διαπιστώνουν ότι ανεβαίνει διαρκώς η δημοτικότητά σας στη βάση του κόμματος, αν και αυτή στην πλειοψηφία της στηρίζει τον κ. Καραμανλή. Κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπό σας μια πιθανή διάδοχο του προέδρου σε περίπτωση που εκείνος χάσει τις εκλογές και παραιτηθεί. Προβλέπετε ότι θα βρείτε πολλούς αντιπάλους που θα μπουν στην ίδια κούρσα με εσάς;
ΑΠ.: Ο στόχος αυτήν τη στιγμή είναι ένας και είναι πολύ ξεκάθαρος. Ο τόπος χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Η πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία στη σημερινή συγκυρία είναι να προσφέρει στον τόπο κυβέρνηση φιλελεύθερη, κυβέρνηση ομοιογενή και ισχυρή, ικανή να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα της νέας εποχής. Γι’ αυτό τον στόχο δουλεύω και στο μέτρο που οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, και σε μένα, αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που κάνω αναγνωρίζεται.
Οι διαγραφές
ΕΡ.: Πολλοί ήλπιζαν ότι στο συνέδριο θα έρθει και ο Γιώργος Σουφλιάς. Δεν φαίνεται όμως μέχρι τώρα πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. Προβλέπετε ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές το σίριαλ, έρχεται – δεν έρχεται ο Σουφλιάς στη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠ.: Η πρότασή μου είναι στο συνέδριο να πάρουμε μια απόφαση για άρση της διαγραφής του κ. Σουφλιά και όλων των στελεχών που έχουν κατά καιρούς διαγραφεί. Με την απόφαση αυτή δημιουργούμε μια νέα βάση. Είναι μια πρόταση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αρχή και δεν θίγει κανέναν. Αντιθέτως, ανοίγει τις πόρτες για την επιστροφή των στελεχών που είχαν διαγραφεί και επιθυμούν να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να λάβουν όλοι ενεργά και ισότιμα μέρος στον αγώνα της φιλελεύθερης παράταξης, ο οποίος είναι σημαντικός και καθοριστικός για την πορεία της χώρας.
ΕΡ.: Ζητάτε άρση διαγραφών για όλους. Ζητάτε διεύρυνση. Με τον Αντώνη Σαμαρά δεν βλέπω, πάντως, να ρίχνετε νερό στο κρασί σας;
ΑΠ.: Ο κύριος Σαμαράς δεν διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία. Επέλεξε μόνος του να ρίξει την κυβέρνηση και να φύγει. Επιπλέον, η επιστροφή του θα απωθούσε πιο πολλούς από όσους θα ελκύσει.
ΕΡ.: Ούτε αν ζητήσει ο ίδιος συγγνώμη από τη βάση του κόμματος δεν θα αλλάξετε στάση;
ΑΠ.: Ο ίδιος φέρεται ότι δήλωσε πως δεν ζητάει συγγνώμη. Άρα, είναι μία υπόθεση η οποία δεν υφίσταται και, όπως έχει δηλώσει και η Ν.Δ., δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Τα Σκόπια, ο Λαλιώτης και το νέο αεροδρόμιο
Με Σουφλιά: Η Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύει ότι η άρση των διαγραφών δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα αρχή
Στη Ρηγίλλης οι περισσότεροι θεωρούν βέβαιο πως αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή. Σήμερα, είναι τομεάρχης Εξωτερικών και το αντικείμενο αυτό, όπως λεει η ίδια, την ενδιαφέρει πάρα πολύ. Τελευταία ασχολείται κυρίως με το Σκοπιανό και δηλώνει ανήσυχη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Όσο για την αντιπαράθεσή της με τον κ. Κ. Λαλιώτη, η βεντέτα καλά κρατεί.
ΕΡ.: Στα Σκόπια φαίνεται ότι ανάβει μια φωτιά στα σύνορά μας. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα;
ΑΠ.: Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στα Σκόπια. Μετά την προχθεσινή μας επίσκεψη εκεί, οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί. Οφείλουμε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνειδητοποιήσει η διεθνής κοινότητα πως δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, εξελίξεις για τις οποίες έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πρέπει να είναι σαφές· αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια δεν θα επιβληθούν βιαίως. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι επιβεβλημένες, και τρομοκρατικών ενεργειών που πρέπει άμεσα να καταπολεμηθούν.
ΕΡ.: Κυρία Μπακογιάννη, δίνετε την εντύπωση ότι η διαμάχη σας με τον κ. Λαλιώτη παίρνει διαστάσεις «προσωπικής βεντέτας». Τι φταίει;
ΑΠ.: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει προσωπική βεντέτα. Δεν προσωποποιώ τα προβλήματα και την πολιτική. Ασκώ πολιτική κριτική σε όποιον υπουργό. Μπορεί, ειδικά στον κ. Λαλιώτη να μην του αρέσει, ή να μην αντέχει την κριτική, αλλά έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Διατυπώνουμε ερωτήματα για υπαρκτές αδυναμίες, προβάλλουμε επιχειρήματα και ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι επικοινωνιακώς τον βολεύει, αντί να κάνει πολιτικό διάλογο ουσίας, να υβρίζει, να λασπολογεί και να κάνει αήθεις προσωπικές επιθέσεις. Ο κ. Λαλιώτης έχει μια προσωπική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό. Να εξηγήσει γιατί ύστερα από τους πόρους των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, τα οποία διαχειρίστηκε ο ίδιος επί επτάμισι χρόνια, σημαντικά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και δεν έχουν παραδοθεί στους Έλληνες πολίτες παρά μόνο μερικώς και αποσπασματικώς.
ΕΡ.: Σας κατηγορούν, όχι μόνον η κυβέρνηση αλλά και πολλοί αναλυτές, ότι η κριτική που ασκεί η Ν.Δ. είναι μίζερη. Για παράδειγμα, δεν παραδέχεσθε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι ένα κόσμημα, εντύπωση που αποκομίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες που το επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
ΑΠ.: Το αεροδρόμιο ως κτίριο, είναι ένα ωραίο κτίριο. Και εμείς ειδικά, της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε γι’ αυτό, γιατί εμείς σχεδιάσαμε αυτό το έργο. Το αεροδρόμιο όμως για να λειτουργήσει ως κόμβος σωστά χρειάζεται τον συνδυασμό δράσης πολλών τομέων. Δεν είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις για την πλήρη συντήρηση των αεροσκαφών. Δεν είναι έτοιμος ο αγωγός καυσίμων για την τροφοδοσία των αεροσκαφών, ούτε τα κτίρια της Ολυμπιακής, έχει μόνον υπαίθριο πάρκινγκ. Δεν θα υπάρχει μέχρι το 2004 μέσο σταθερής τροχιάς. Το δε κόστος του το κάνει μη ανταγωνιστικό. Λίγα προβλήματα είναι αυτά; Αφήστε τη μετακίνηση…
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Μόνο αν ενταχθεί ο Αβραμόπουλος στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας
Πριν ακόμη ανακοινώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ότι ιδρύει κόμμα το οποίο ιδεολογικά θα κινείται στον χώρο του Κέντρου, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με τη συμμετοχή και του δημάρχου, η οποία να μην αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία νέων κομμάτων. Τώρα, λέει, ότι ο δήμαρχος διάλεξε μοναχική πορεία. Και όταν ερωτάται αν υπάρχει περίπτωση προεκλογικής συνεργασίας με το ΚΕΠ, δηλώνει πως αυτό μπορεί να συμβεί μόνον αν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και τα στελέχη του ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. όπως συνέβη με τον κ. Σ. Μάνο.
ΕΡ.: Μιλάτε συχνά για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Φαντάζεστε μέσα σ’ αυτήν και το κόμμα Αβραμόπουλου;
ΑΠ.: Πιστεύω στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, στην ενιαία και ισχυρή κεντροδεξιά. Την ευθύνη για τη σύμπτυξη της μεγάλης αυτής κεντροδεξιάς την έχει η Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση του σΣυνεδρίου. Από εκεί και πέρα για να ενεργοποιηθεί κάποιος στο πλαίσιο της παράταξης πρέπει να το θέλει και ο ίδιος. Ο κ. Αβραμόπουλος, με την ίδρυση του κόμματος, επέλεξε μια μοναχική πορεία. Θεωρώ ότι η απάντηση στα προβλήματα του τόπου μπορεί να προέλθει μόνον από μια ομοιογενή κυβέρνηση, η οποία θα έχει εγκαίρως παρουσιάσει στους πολίτες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.
Στις λίστες
ΕΡ.: Θα βλέπατε θετικά μια προεκλογική συνεργασία με το κόμμα Αβραμόπουλου, όπως έγινε με το κόμμα του κ. Μάνου στις προηγούμενες εκλογές;
ΑΠ.: Ένας τρόπος υπάρχει για συνεργασία· η ένταξη στις λίστες της Ν.Δ. όπως έκανε ο κύριος Μάνος. Αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές θα υπάρχει ένα κόμμα και αυτό είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει για το μέλλον.
ΕΡ.: Είναι πολύ δύσκολη μετά το νέο κόμμα του κ. Αβραμόπουλου η κατάκτηση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠ.: Όχι. Αρκεί να κάνουμε τη δουλειά μας. Οφείλουμε να πείσουμε τους Έλληνες για την πολιτική μας πρόταση. Μια νέα πολιτική που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις για μια σειρά από θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και υποβαθμίζονται από την τρέχουσα διαχείριση της πολιτικής. Αναφέρω ενδεικτικά ότι χρειαζόμαστε ακόμα πιο τολμηρές πολιτικές θέσεις για την ποιότητα ζωής, για το περιβάλλον, για τα θέματα της νέας οικονομίας. Η πολιτική πρόταση είναι το πρωτεύον και το πιο σημαντικό και δεν πρέπει να το υποβαθμίσουμε. Πιστεύω ότι το μήνυμά μας πρέπει να είναι, ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή με σταθερότητα. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στον τόπο. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να κερδίσουμε τη θετική ψήφο των Ελλήνων, όχι απλώς την ανοχή τους επειδή έχουν βαρεθεί την κουρασμένη κυβέρνηση του κ. Σημίτη.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “