Οι δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ήταν αρκετές για να επαναφέρουν στη Ρηγίλλης παραμονές του συνεδρίου το κλίμα εσωστρέφειας καθώς και τις γνωστές συζητήσεις αμφισβήτησης του τρόπου λειτουργίας του προέδρου της Ν.Δ. και περιβάλλοντός του.
Το σαφές προβάδισμα του κ. Κ. Σημίτη έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στο ερώτημα “Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;” δεν αφήνει περιθώρια πλέον εφησυχασμού σε κανέναν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Δεν είναι δυνατόν, στη χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, ο δικός μας πρόεδρος να μην πείθει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από τον κ. Σημίτη” λένε κορυφαία στελέχη και προσθέτουν: “Οι δημοσκοπήσεις και οι παλινωδίες του προέδρου σε τρία κρίσιμα θέματα το αεροδρόμιο, το ασυμβίβαστο στο Σύνταγμα και η παρουσία του στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Θεσσαλονίκη βαραίνουν την ατμόσφαιρα και μετριάζουν το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε στη βάση εν όψει του συνεδρίου”.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και ανάμεσά τους αρκετοί πολιτικοί φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή θεωρούν ότι για την κατάσταση ευθύνεται ο ίδιος αλλά και οι στενοί συνεργάτες του, οι άνθρωποι δηλαδή με τους οποίους έρχεται σε επαφή σε καθημερινή βάση και από κοινού σχεδιάζουν την τακτική του κόμματος. Δηλαδή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφας αλλά κυρίως ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος. Οι επικριτές του προέδρου υποστηρίζουν ότι τον κ. Κ. Καραμανλή τον χαρακτηρίζουν η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα καθώς και η έλλειψη φαντασίας, και επισημαίνουν: “Οι συνεργάτες του αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα κενά του κ. Κ. Καραμανλή, με αποτέλεσμα η αντιπολιτευτική δραστηριότητα του κόμματος να γίνεται υπόθεση ρουτίνας και η Ν.Δ. να σέρνεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Και υπενθυμίζουν τις παλινωδίες του κόμματος στη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Κ. Στεφανόπουλου για την Προεδρία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε στο “παρά πέντε” το κόμμα να συμφωνήσει με την πρόταση που μήνες νωρίτερα είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. δεν παράγει πλέον πολιτική αλλά και όταν αυτό σπάνια συμβαίνει υπάρχει τεράστια δυσκολία οι απόψεις του κόμματος να περάσουν στην κοινή γνώμη. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, ο κ. Καραμανλής αγνοεί βασικά στοιχεία της πολιτικής επικοινωνίας και δεν μπορεί να κατευθύνει σωστά τους εκπροσώπους Τύπου αρμόδιους για την ενημέρωση είτε πρόκειται για τον κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο είτε για τον κ. Θ. Ρουσόπουλο.
Τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ. κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και σχεδιάζουν, με αφορμή το συνέδριο, να προτείνουν στον κ. Κ. Καραμανλή να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του. Θα ζητήσουν να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα στελεχώνουν πρόσωπα που μπορούν να σχεδιάζουν την τακτική της καθημερινής δράσης του κόμματος ώστε να αποφεύγονται οι “γκάφες” και οι “παλινωδίες”. Ταυτόχρονα, να επεξεργάζονται ιδέες για την τόνωση του ηγετικού προφίλ του κ. Κ. Καραμανλή, αφού, όπως προκύπτει από τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, η μάχη τις τελευταίες ημέρες προσωποποιήθηκε στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “