«Τι είναι αυτό που μας ενώνει… και ξανά μένουμε μόνοι”. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των πρωταγωνιστών του συνεδρίου της Ν.Δ. Ένα συνέδριο το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι χωρίς σασπένς, καθώς το πιο κρίσιμο θέμα, που είναι αν θα εκλέγεται ή όχι ο γραμματέας του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή, ενώνει τον πρόεδρο της Ν.Δ. με την Ντόρα Μπακογιάννη ενώ οι καραμανλικοί που διαφωνούσαν έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και συμφώνησαν με τον πρόεδρό τους στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αυτό είναι άλλωστε και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του συνεδρίου, καθώς κανείς πριν από λίγους μήνες δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι σ’ αυτό το συνέδριο η Ντόρα Μπακογιάννη θα πορευθεί στο κεντρικό ζήτημα χέρι χέρι με τον Κώστα Καραμανλή. Και αν αυτό που ενώνει τον πρόεδρο της Ν.Δ. με την κύρια εσωκομματική του αντίπαλο είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τους χωρίζουν ο Γιώργος Σουφλιάς και η θητεία του προέδρου του κόμματος. Η πρώην υπουργός, όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξη της στα “ΝΕΑ”, ζήτησε στην Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει το συνέδριο ότι αίρονται όλες οι διαγραφές ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής για τον Γ. Σουφλιά με σύμφωνη γνώμη σχεδόν 4.000 στελεχών. Η πρότασή της απερρίφθη πανηγυρικά για δύο λόγους: πρώτον, διότι έτσι τίθεται σε αμφισβήτηση ο ηγετικός ρόλος του προέδρου και, δεύτερον, διότι μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται άφεση αμαρτιών σε πρόσωπα που έχουν διαγραφεί για ηθικά θέματα. “Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, σημαίνει ότι αίρεται και η διαγραφή του Βαρσάμη Γιοβανούδα” λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Ρηγίλλης.
Η πρώην υπουργός πάντως θα επιμείνει να περάσει στο καταστατικό ότι ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται κάθε δύο ή τρία χρόνια. Αυτή είναι μια θέση με την οποία πριν από λίγους μήνες ο Κ. Καραμανλής έδειχνε να συμφωνεί. Τώρα όμως άλλαξε γνώμη, διότι διαφωνούν αρκετά στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, με πρώτο τον Μ. Έβερτ, ο οποίος επηρεάζει αρκετούς συνέδρους.
Προσωπική πρόσκληση στον Γιώργο Σουφλιά, να επιστρέψει στο κόμμα, απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Σε μια αποστροφή τού λόγου, εκτός χειρογράφου, κάλεσε τον Θεσσαλό πολιτικό «να μπει και πάλι στην πρώτη γραμμή του κόμματος. Οδυνηρές αποφάσεις μιας φορτισμένης περιόδου με βαραίνουν ακόμη. Ο Γιώργος Σουφλιάς όλον αυτόν τον καιρό παρέμεινε πιστός στις αρχές της παράταξης. Οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τον εαυτό μας, και πρώτος εγώ», είπε με έμφαση ο Κ. Καραμανλής. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το παρελθόν να σκιάσει το μέλλον. Θέλουμε δίπλα μας τον Γιώργο Σουφλιά». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την κίνηση αυτή αιφνιδίασε κορυφαία στελέχη και συνέδρους, οι οποίοι όρθιοι υιοθέτησαν την πρόσκλησή του με παρατεταμένο χειροκρότημα. Χειροκρότημα που ισοδυναμούσε με απόφαση του συνεδρίου για άρση της διαγραφής τού κ. Γ. Σουφλιά, όπως είχε ζητήσει πριν από μία εβδομάδα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», πρόταση η οποία είχε φανεί πως δεν γίνεται δεκτή. Ο τρόπος με τον οποίο απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής την πρόσκληση στον Γ. Σουφλιά για επιστροφή ήταν το θέμα συζήτησης μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η διάθεση αυτοκριτικής που επέδειξε από το βήμα έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από στελέχη του κόμματος. Όλοι τώρα στη Ν.Δ. έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο κ. Γ. Σουφλιάς.
Η δεύτερη σημαντική είδηση από την ομιλία τού κ. Κ. Καραμανλή είναι η επιμονή του στον «μεσαίο χώρο». Και για να το καταστήσει σαφές, εντός και εκτός του κόμματός του, τέσσερις φορές επανέλαβε με έμφαση από το βήμα: «Είμαστε το κόμμα του μεσαίου χώρου». Με τον τρόπο αυτόν, πρώτον, ήθελε να σταματήσει από την έναρξη του συνεδρίου κάθε κίνηση αμφισβήτησης του ιδεολογικού στίγματος που ο ίδιος έχει δώσει στο κόμμα και, δεύτερον, επιχείρησε να τραβήξει το χαλί στον Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αποκαλεί το κόμμα του «νέο κέντρο». Αυτήν τη φορά μάλιστα φρόντισε με μια λακωνική απλή διατύπωση να προσδιορίσει τι θεωρεί ο ίδιος μεσαίο χώρο, επειδή στο παρελθόν έχει δεχθεί επικρίσεις από στελέχη του ότι πρόκειται για λογοπαίγνιο χωρίς ουσία.
«Μεσαίος χώρος», είπε, «σημαίνει στήριξη απέναντι σε αυθαίρετες και πανίσχυρες κομματικές γραφειοκρατίες. Σημαίνει εναντίωση στις διακρίσεις και στους διαχωρισμούς των Ελλήνων. Μεσαίος χώρος, τελικά, είναι ο χώρος συνάντησης όλων των σύγχρονων ρευμάτων της κοινωνίας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας άνοιγμα προς όλες τις ομάδες και τις τάσεις του κόμματος, αναφέροντας έναν έναν όλους τους προέδρους της Ν.Δ. «Είμαστε περήφανοι για την προσφορά της παράταξης στον τόπο. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας. Αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους που έφυγαν. Στον ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Σε όλους τους κορυφαίους, αλλά και τους απλούς μαχητές που χάσαμε τα τελευταία χρόνια. Τιμούμε και σεβόμαστε όλα τα ιστορικά στελέχη και τους ηγέτες της παράταξής μας. Τον Γεώργιο Ράλλη. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τον Μιλτιάδη Έβερτ… Αμέσως μετά, κάλεσε όλα τα στελέχη να σταματήσουν την εσωστρέφεια, δίνοντας παράλληλα όραμα εξουσίας στη βάση του κόμματος: «Όλη η κοινωνία στρέφει την πλάτη της στην κυβέρνηση που αποσυντίθεται. Την ίδια ώρα εστιάζει την προσοχή της σε εμάς. Απαιτεί να λειτουργούμε σαν μια γροθιά, γιατί έτσι θέλουμε να κυβερνήσουμε. Σαν μια γροθιά απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα».
«Κουρασμένος Πρωθυπουργός»
Ο Κ. Καραμανλής ενώ προσέρχεται στο συνέδριο. Ο αρχηγός της Ν.Δ. αιφνιδίασε στην ομιλία του με την πρόσκληση για επιστροφή που απηύθυνε στον Γ. Σουφλιά, ενώ άσκησε δριμεία επίθεση στον Κώστα Σημίτη
Ο κ. Καραμανλής επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Κ. Σημίτη λέγοντας: «Η κοινωνία έχει κουραστεί από μια γερασμένη κυβέρνηση. Από έναν κουρασμένο Πρωθυπουργό, που ρίχνει τις δικές του ευθύνες σε κουρασμένους συνεργάτες του».
Η ατμόσφαιρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πάντως χθες ήταν πανηγυρική. Οι 4.000 σύνεδροι υποδέχθηκαν όρθιοι τον Κώστα Καραμανλή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Όταν μπήκε στην αίθουσα ο πρόεδρος, τα φώτα χαμήλωσαν και άρχισε να ακούγεται η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Αυτήν τη φορά δεν υπήρχε ορχήστρα να παίζει ζωντανά, όπως στο προηγούμενο συνέδριο, ούτε τα εφέ ήταν τόσο πολλά. Η άποψη των στελεχών επικοινωνίας της Ρηγίλλης είναι πως δεν χρειάζονται υπερβολές για τη δημιουργία τηλεοπτικών εντυπώσεων. Αυτήν τη φορά ο κ. Θ. Ρουσόπουλος και οι συνεργάτες του έδωσαν έμφαση στο κέντρο Τύπου. Περισσότερα από 100 κομπιούτερ συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο και γιγαντοοθόνες είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πριν ανεβεί στο βήμα χαιρέτησε ένα ένα τα μέλη της Εκτελεστικής και Οργανωτικής Επιτροπής που είχαν καθήσει στο πάνελ. Με θερμά χειροκροτήματα υποδέχθηκαν επίσης οι σύνεδροι τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνοντας έτσι το μήνυμα προς όλους τους κορυφαίους ότι επιθυμούν την ενότητα του κόμματος.
Όπως είναι γνωστόν το κόμμα Αβραμόπουλου δεν προσκλήθηκε στο συνέδριο. Ήταν όμως εκεί και απηύθυναν χαιρετισμό ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ορέστης Κολοζώφ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “