Η εβδομάδα των Παθών και του παρασκηνίου αρχίζει σήμερα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Μόνο που δεν θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την Ανάσταση, αλλά την επομένη του Θωμά, δηλαδή τη Δευτέρα 23 Απριλίου.
Ο Μιχάλης Λιάπης δεν κρύβει τη μεγάλη ικανοποίησή του για την επιστροφή Σουφλιά
Τότε θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει τον γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για το νέο κορυφαίο όργανο που έχει γίνει η «πολύφερνη νύφη», καθώς δεκάδες στελέχη και βουλευτές διεκδικούν μια θέση σ’ αυτό. Μόνο που οι θέσεις για τους βουλευτές είναι μόνο πέντε, δηλαδή οι εξής τέσσερις, αφού θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι τη μία θα καταλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη. Για τις υπόλοιπες τέσσερις ακούγονται ως επικρατέστεροι να στηριχθούν στην ψηφοφορία από την ηγεσία οι κ.κ. Μ. Λιάπης, Στ. Δήμας, Μ. Γιαννάκου, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή. Θα τους ζητήσει να είναι υποψήφιοι ή θα τους καλεί στο Πολιτικό Συμβούλιο με την ιδιότητα των πιο παλιών βουλευτών, κάτι που έχει το δικαίωμα να κάνει. Θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο διεκδικεί και ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, (ο οποίος μέχρι τώρα δεν ενθαρρύνεται από τον κ. Κ. Καραμανλή), οι λεγόμενοι «λογαχοί» (που θα στηρίξουν το μέλος της ομάδας κ. Ν. Νικολόπουλο) και οι λεγόμενοι «νέοι βουλευτές», ενώ πιθανότατα θα θέσει υποψηφιότητα και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Εν τω μεταξύ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συναντηθούν οι κ. Κ. Καραμανλής και Μ. Λιάπης καθώς οι σχέσεις τους αυτή την περίοδο είναι καλύτερες από κάθε άλλη στιγμή. Ο κ. Μ. Λιάπης δεν κρύβει τη μεγάλη ικανοποίησή του για την επιστροφή Σουφλιά και δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε δύο εντυπωσιακές κινήσεις: «Την τοποθέτηση Ρουσόπουλου στη θέση του εκπροσώπου και τον τρόπο που χειρίστηκε την επιστροφή Σουφλιά».
Στο Πολιτικό Συμβούλιο υπάρχουν συνολικά 12 εκλεγμένα μέλη, 5 βουλευτές και 7 κομματικά στελέχη. Μέχρι στιγμής σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του νομάρχη Αρκαδίας και γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Π. Γιαννόπουλου αφού 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τις γυναίκες, επικρατέστερες υποψηφιότητες θεωρούνται της Τόνιας Κανελλοπούλου και της Μερόπης Καλδή. Τα εξ οφίτσιο μέλη του οργάνου θα είναι οι κ.κ. Γ. Ράλλης, Κ. Μητσοτάκης, Τζ. Τζαννετάκης, Μ. Έβερτ Γ. Σουφλιάς, Γ. Βαρβιτσιώτης Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Αλλά και για τη θέση του γραμματέα δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Κ. Καραμανλής. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη κυρίως της καραμανλικής πτέρυγας διαφωνούν με την επιλογή Μεϊμαράκη, αλλά δεν το λένε δημοσίως διότι η περίοδος δεν προσφέρεται για αμφισβήτηση των επιλογών του προέδρου. Η εκλογή κ. Ευ. Μεϊμαράκη θεωρείται από φίλους και αντιπάλους βέβαιη, όμως όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες. Ήδη ο κ. Β. Μιχαλολιάκος γνωστοποίησε στον κ. Κ. Καραμανλή ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ ακούγονται ακόμη τα ονόματα των κ.κ. Ν. Πολύδωρα, Π. Τατούλη και Γ. Βλάχου και Θ. Κασσίμη.
Την ίδια ώρα μια συνέντευξη στον Φλας του κ. Κ. Μητσοτάκη προκάλεσε αίσθηση καθώς ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για την οικονομία και το ασφαλιστικό κινήθηκε εκτός γραμμής. Είπε ότι δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τι θα πει δικαιώματα, τι θα πει κεκτημένα δικαιώματα; Αν η ανάγκη το απαιτήσει, η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ηγεσία μπορεί να διαγράψει τους συνδικαλιστές που γίνονται εμπόδιο ώστε η Ν.Δ. να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πει την πλήρη αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε επίσης η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για τα θετικά σχόλια Ευρωπαίων και Αμερικανών για την κατάσταση της οικονομίας. «Και ο Μπους ο καημένος είπε καλά λόγια για την οικονομία. Του είπαμε να πει καμιά καλή κουβέντα, τη λένε, δεν χάνουν τίποτα περνώντας από την Ελλάδα».
Πάντως από τη Ρηγίλλης δεν υπήρξε κανένα απολύτως σχόλιο για τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “