Ένας παλιός βουλευτής της Ν.Δ. έλεγε προχθές, μετά την πολύωρη σύσκεψη στη Ρηγίλλης για το Ασφαλιστικό, ότι «ο Κώστας Καραμανλής μοιάζει με ταλαντούχο ποδοσφαιριστή μιας απροπόνητης ομαδας τραυματισμένης από συνεχείς ήττες, ο οποίος βρίσκεται στη μέση του γηπέδου, η κερκίδα είναι στραμμένη πάνω του και του φωνάζει: “Παίξε μπάλα”».
Είναι γεγονός ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, σχεδόν 4 χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, για πρώτη φορά βρίσκεται ουσιαστικά αντιμέτωπος με την πολιτική.
Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι του κόμματος, αλλά και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων τους οποίους επιχειρεί να προσελκύσει θα τον κρίνουν για τις απόψεις και τις θέσεις του στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Εδώ και πολλά χρόνια οι ηγέτες της Ν.Δ. είχαν συνηθίσει να κάνουν πολιτική μέσα από τους χειρισμούς των εσωκομματικών προβλημάτων.
Ο κ. Κ. Μητσοτακης επί χρόνια κέρδιζε ή έχανε μάχες ανάλογα με το πώς αντιμετώπιζε τον Μιλτιάδη Έβερτ και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ ήταν στο προσκήνιο και τα πρωτοσέλιδα κάθε φορά που κατάφερνε να βάλει στη γωνία τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Και ο κ. Κ. Καραμανλής γινόταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων όταν διέγραφε τους κ.κ. Σ. Μάνο και Γ. Σουφλιά, όταν προειδοποιούσε με σκληρή γλώσσα την κ. Ντόρα Μπακογιαννη και όταν έφερνε πίσω αυτούς που διέγραφε. «Αρκεί να ρίξει κανείς μια σύντομη ματιά στο αρχείο μιας εφημερίδας και θα διαπιστώσει πως 9 στα 10 δημοσιεύματα για τη Ν.Δ. αφορούν τις κόντρες στελεχών. Ελάχιστα είναι τα δημοσιεύματα με πολιτικές θέσεις του κόμματος», παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ.
Ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ν.Δ., μετά τον ιδρυτή της, που σ’ αυτήν τη φάση ελέγχει απολύτως το κόμμα και δεν αμφισβητείται από κανέναν.
Ο Γιώργος Σουφλιάς είναι πλέον το δεξί του χέρι, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν του δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αυτήν την ώρα, ενώ οι περισσότερες ομάδες και τάσεις στο κόμμα έχουν σημείο αναφοράς τον ίδιο.
Με την πλήρη επικράτησή του στα εσωκομματικά, όπως επισημαίνουν βουλευτές της Ν.Δ., έχει χάσει όμως δύο σημαντικά όπλα που είχαν οι προκάτοχοί του: το ένα είναι το άλλοθι της εσωτερικής υπονόμευσης που επεκαλείτο σε κάθε κακή στιγμή για το κόμμα και το άλλο είναι η υποκατάσταση της παραγωγής πολιτικής με την εσωκομματική επικράτηση.
Η περίοδος ύφεσης στα εσωκομματικά της Ν.Δ. ζημιώνει μαζί με τον κ. Καραμανλή και μία σειρά πολιτικών στελεχών, τα οποία επί χρόνια στηρίζουν την πολιτική τους παρουσία υπερασπιζόμενοι τον πρόεδρο του κόμματος με επιθέσεις και προειδοποιήσεις μέσω των ΜΜΕ στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Τώρα για να εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο πρέπει να δουλέψουν και να παράγουν πολιτική στη Βουλή ή στο κόμμα.
Η νέα περίοδος για τη Ν.Δ. βρίσκει τον κ. Καραμανλή αντιμέτωπο με το πιο κρίσιμο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, επισημαίνουν ότι το κόμμα τους βρέθηκε απροετοίμαστο.
«Ενώ περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να ανοίξει το Ασφαλιστικό, δεν μπήκαμε στον κόπο να επεξεργαστούμε θέσεις και προτάσεις.
Έτσι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιούμε καταγγελτικό λόγο εναντίον της κυβέρνησης, χωρίς να είμαστε σε θέση να πούμε τι ακριβώς θα κάναμε εμείς αν ήμαστααν στην εξουσία», τονίζουν.
Και προσθέτουν: «Η άποψη που εκφράζουμε ότι το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων θα λυθεί με αύξηση των θέσεων εργασίας, ακούγεται καλή αλλά είναι αόριστη. Έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια εργαζόμενους άλλων πολιτικών χώρων». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως επειδή το προσεχές διάστημα τα κρίσιμα θέματα θα έρχονται προς συζήτηση το ένα μετά το άλλο, «γι’ αυτό πρέπει άμεσα ο πρόεδρος της Ν.Δ. να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.
Να συγκροτήσει ομάδες ειδικών επιστημόνων που να επεξεργάζονται εξειδικευμένες θέσεις και με αυτές ως βάση να διαμορφώνουν την πολιτική του κόμματος ο πρόεδρος, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και οι τομεάραχες». Ο κ. Καραμανλής, λοιπόν, όπως λέει παλιός βουλευτής που είναι και φίλος του, «έχει τώρα την μπάλα στα πόδια του και την εξέδρα μαζί του. Αν τη χάσει, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “