΄Ανοιξε ο δρόμος της επιστροφής στη Ν.Δ. και για τον κ. Α. Ανδριανόπουλο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι μπορεί να ενώσει το σύνολο των στελεχών του κεντροδεξιού χώρου, μετά τον Γιώργο Σουφλιά, καλεί τον πρώην υπουργό να επιστρέψει στη Ρηγίλλης και να αναλάβει υψηλά καθήκοντα. Η επανένταξη του κ. Α. Ανδριανόπουλου στη Ν.Δ. αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δέχεται εισηγήσεις να μεταθέσει το θέμα αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να ξεκινήσει νέα σεζόν με μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση του προέδρου.
Αλλά ο κ. Α. Ανδριανόπουλος μοιάζει να είναι έτοιμος από καιρό να αποδεχθεί την πρόταση επιστροφής, καθώς έχει κυλήσει πολύ νερό από τότε που έκλεισε πίσω του με θόρυβο την πόρτα της πολιτικής, στην οποία είχε σταδιοδρομήσει πριν ακόμα γίνει 30 ετών. «Έφυγα από την πολιτική για να μη γυρίσω ξανά πίσω. Γι’ αυτό πήγα στο εξωτερικό, άλλαξα αμέσως στόχους και επαγγελματικούς προσανατολισμούς», λέει σε συζητήσεις του. Προφανώς, όταν παραιτήθηκε από βουλευτής το 1994, δεν ήταν μια κίνηση τακτικού ελιγμού, το εννοούσε.
Μεράκι η πολιτική
Όμως το μεράκι του για την πολιτική δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Με κάθε ευκαιρία παρενέβαινε και έλεγε τις απόψεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Άλλοτε με συνεντεύξεις, άλλοτε αρθρογραφώντας και άλλοτε με τηλεοπτικές εκπομπές τις οποίες παρουσιάζει ο ίδιος. Απόψεις, οι οποίες συχνά χαρακτηρίστηκαν αιρετικές και από στελέχη της παράταξής του. Όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις του κ. Α. Ανδριανόπουλο με τη Ν.Δ. «ήταν αραιές», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. Συνομιλούσε και αντήλλασσε απόψεις με τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιά και Κ. Καραμανλή.
Φίλοι από χρόνια
Οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Α. Ανδριανόπουλος συνδέονται με στενή φιλική σχέση από τη δεκαετία του ’80 και έχουν μεταξύ τους μεγάλη άνεση στην επικοινωνία. Γι’ αυτό και πολλοί στη Ν.Δ. προέβλεπαν ότι με την αλλαγή ηγεσίας στο συνέδριο του ’97 ήταν θέμα χρόνου η επάνοδος Ανδριανόπουλου. Πράγματι ο κ.Κ. Καραμανλής, λίγο μετά την εκλογή, έκανε την πρώτη προσπάθεια να πείσει τον πρώην υπουργό να επιστρέψει. Οι συνθήκες όμως δεν ήταν ώριμες. Ο Α. Ανδριανόπουλος τότε είχε άλλα σχέδια. Ζούσε στην Αγγλία, δίδασκε και παράλληλα εργαζόταν για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Πάντως οι συζητήσεις εκείνη την περίοδο είχαν προχωρήσει. Πάγωσαν όμως με τις διαγραφές τών κ. Σ. Μάνου, Γ. Σουφλιά και Β. Κοντογιαννόπουλου, με τους οποίους ο κ. Ανδριανόπουλος είχε πολιτική αλλά και προσωπική σχέση.
Πριν από τις τελευταίες εκλογές έγιναν νέες επαφές, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς ο κ. Α. Ανδριανόπουλος είχε ζητήσει να είναι τελευταίος τιμητικά στη 12η μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας με μία προϋπόθεση: «Στις εκλόγιμες θέσεις να ήταν λαμπρές προσωπικότητες με αναγνώριση στην κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, οι κομματικές σκοπιμότητες και οι προσωπικές δεσμεύσεις ματαίωσαν αυτή την προοπτική», επισημαίνει ο ίδιος.
Αναθέρμανση σχέσεων
Τον τελευταίο μήνα αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των δύο παλαιών φίλων. Ο κ. Κ. Καραμανλής τηλεφώνησε στον κ. Α. Ανδριανόπουλο να του ευχηθεί όταν απέκτησε τον δεύτερο γιο του και συμφώνησαν να τα πουν σύντομα από κοντά. Ο κ. Καραμανλής στη συζήτηση θα είναι ανοιχτός, όπως ήταν και με τον κ. Γ. Σουφλιά. Θα τον ρωτήσει σε ποιο τομέα θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, όπως λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν διεκδικεί κομματικά αξιώματα ούτε τον ενδιαφέρουν οι επετηρίδες. Θα επιθυμούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες από μία θέση που θα του εξασφάλιζε έναν αυτόνομο ρόλο και μία ελευθερία έκφρασης των απόψεών του.
Ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάβει πάντως ο πρώην υπουργός, στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιο ότι θα μετέχει και στις άτυπες πρωινές συσκέψεις επιτελών, στις οποίες ουσιαστικά λαμβάνονται σημαντικότερες αποφάσεις από εκείνες που λαμβάνονται στα θεσμοθετημένα όργανα.
Οι πρωινές συσκέψεις
Στις συσκέψεις αυτές στο εξής θα καλούνται, εκτός των κ.κ. Β. Μεϊμαρακη, Γ. Σιούφα, Πρ. Παυλόπουλου και Θ. Ρουσόπουλου, και ο κ. Γ. Σουφλιάς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και πιθανόν ο κ. Στ. Δήμας. Ο κ. Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις, μόνο από ένα κορυφαίο στέλεχος, να καλεί σε αυτές τις συνεδριάσεις και τον κ. Άρη Σπηλιωτοπουλο. Το ίδιο στέλεχος λέει ότι ο πρώην εκπρόσωπος έχει ικανότητες και χρειάζεται να στρατευθεί σε αυτήν τη νέα προσπάθεια. Όμως τα περισσότερα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης αποτρέπουν τον πρόεδρο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι η επιστροφή Σπηλιωτόπουλου στη Ρηγίλλης θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις. Ενώ αρκετοί συνεργάτες τού προέδρου επιδιώκουν την πλήρη περιθωριοποίησή του, με το επιχείρημα ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα δεινά του κόμματος την περασμένη τριετία.
Ψυχρή ατμόσφαιρα
Πέραν των πολλών αρνητικών εισηγήσεων, την ένταξη του βουλευτή Επικρατείας στην ομάδα συνεργατών τού προέδρου δυσκολεύει και η ψυχρή ατμόσφαιρα που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες στις σχέσεις του Κ. Καραμανλή με τον άλλοτε έμπιστο συνεργάτη και φίλο του. Πάντως οι ανακατατάξεις και οι οργανωτικές αλλαγές στη Ρηγίλλης συνεχίζονται και ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στο κόμμα και στην ΟΝΝΕΔ, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι σε θέση να γνωρίζει τις ικανότητες του παλαιού του συνεργάτη. Ωστόσο, ο κ. Κ. Καραμανλής μέχρι στιγμής ακούει τις εισηγήσεις, αλλά δεν έχει πει σε κανέναν αν σκοπεύει να αξιοποιήσει τώρα ή στο μέλλον τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “