Οι αντοχές της υπόθεσης Γρυλλάκη δοκιμάζονται από σήμερα, καθώς το απόγευμα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2002.
Ο Νίκος Γρυλλάκης αισθάνεται ασφαλής για όσα λέει και γράφει, αφού τα αδικήματα τα οποία ομολογεί ότι διέπραξε έχουν παραγραφεί. Εκτός από ένα: αυτό που λέει ότι η CIA επεξεργάστηκε τα σενάρια για τη νίκη της Ν.Δ. το ’89
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα «κέρδη» που είχε έως τώρα από τις «αποκαλύψεις» τού άλλοτε έμπιστου του κ. Κ. Μητσοτάκη και πλέον όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη «είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε το κύρος της δημόσιας ζωής». Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ζήτησε οι όποιες αναφορές στο θέμα Γρυλλάκη να περιοριστούν στα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών και να αποφευχθεί η σύγκρουση με τη Ρηγίλλης επί του περιεχομένου των «αποκαλύψεων» Γρυλλάκη.
Το κέρδος του ΠΑΣΟΚ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη του λεγόμενου «πρωινού καφέ» ο κ. Κ. Σημίτης θα αναφέρει πως «μας αρκεί η αμηχανία και η σιωπή της ηγεσίας της Ν.Δ., που κάνει τους πολίτες να καταλάβουν τι συνέβαινε τη μοναδική φορά που κυβέρνησε τη χώρα η Ν.Δ. τα τελευταία 20 χρόνια». Ο κ.Κ. Σημίτης πιστεύει ότι η στάση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίσως το πιο μεγάλο κέρδος που έχει το ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση αυτή, καθώς σε πολλούς πολίτες δημιουργείται η αίσθηση πως η Ν.Δ. παραμένει αγκυλωμένη στο παρελθόν. Και ότι η σιωπηρή στάση που τηρεί ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είναι τίποτε περισσότερο από το αποτέλεσμα ισορροπιών μέσα στο κόμμα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα είχε εξαρχής καταγγείλει τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.
Υψηλοί τόνοι
Η συζήτηση πάντως του προϋπολογισμού, εκ των πραγμάτων, θα διεξαχθεί στη σκιά των αποκαλύψεων Γρυλλάκη και αναμένεται οι τόνοι και από τις δύο πλευρές να είναι υψηλοί. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί όμως η συζήτηση να ξεστρατίσει σε μια μάχη για όσα συνέβησαν την περίοδο που σχηματικά ονομάστηκε «βρώμικο ’89» και, εν συνεχεία, την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντίθετα, επιθυμεί ο διάλογος να γίνει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διότι πιστεύει πως με τα μέτρα που ελήφθησαν για το κοινωνικό κράτος και τις φοροελαφρύνσεις υπερέχει προγραμματικά και πολιτικά της Ν.Δ.».
Θα «πέσει» το θέμα
Έτσι, αυτό που πρέπει να αναμένεται τις προσεχείς ημέρες είναι να «πέσει» από άποψη ενδιαφέροντος το θέμα Γρυλλάκη μέχρι τουλάχιστον να κυκλοφορήσει το βιβλίο. Να πέσουν οι τόνοι επιθυμεί για διαφορετικούς λόγους και η ηγεσία της Ν. Δ. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν κρύβει τη μεγάλη ενόχλησή του για την υπόθεση αυτή, καθώς γνωρίζει πως ο ίδιος πληρώνει αυτή την περίοδο τα «σπασμένα» για μια υπόθεση με την οποία δεν έχει καμία σχέση. Από την άλλη πλευρά, έχει εμφανή αδυναμία να πάρει αποστάσεις από το παρελθόν. Διότι αν καταδικάσει τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου και αφήσει έκθετο τον κ. Κ. Μητσοτάκη, θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία με τη μητσοτακική πτέρυγα, την οποία έχει πετύχει με μεγάλη προσπάθεια.
«Δεν επιθυμεί ο κ. Κ. Καραμανλής να συνεχιστεί η αντιπαράθεση γι’ αυτή την υπόθεση. Στην περίπτωση όμως που προκληθεί στη Βουλή θα αντιδράσει δυναμικά. Θα μιλήσει για λασπολόγους της προπαγάνδας, οι οποίοι κυλιούνται στη λάσπη για να καλύψουν τα εγκληματικά τους λάθη», λένε στελέχη της Ρηγίλλης.
Μπακογιάννη κατά Λαλιώτη
Στην υπόθεση Γρυλλάκη παρενέβη και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατηγόρησε τον Κώστα Λαλιώτη ότι βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις του στρατηγού με στόχο να σπάσει το αρραγές μέτωπο της Ν.Δ. «Δεν καταπίνει ο Λαλιώτης ότι σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Μ. Έβερτ και όλοι οι βουλευτές είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε στον ελληνικό λαό μια διαφορετική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση πιο αποτελεσματική με άλλο ήθος και άλλη ποιότητα. Θα το κάνουμε είτε αρέσει στον κ. Λαλιώτη είτε όχι ».
Την ίδια ώρα ο κ. Ν. Γρυλλάκης ετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του υπό έκδοσιν βιβλίου του. Ο ίδιος, όπως λένε οι συνομιλητές του, αισθάνεται ασφαλής για όσα λέει και γράφει, αφού τα αδικήματα τα οποία ομολογεί ότι διέπραξε έχουν παραγραφεί. Μόνο μία αποκάλυψη τον ανησυχεί. Εκείνη που λέει πως η CIA επεξεργάστηκε σενάρια για τη νίκη της Ν.Δ. το ’89. Διότι το αδίκημα αυτό δεν έχει παραγραφεί.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “