Τη σκυτάλη από τον Κώστα Λαλιώτη παίρνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας και προχωρεί σε νέο άνοιγμα προς την Αριστερά μιλώντας για «προγραμματική σύγκλιση και κοινή δράση με τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς με στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος». Αποφεύγει ωστόσο ο υπουργός Τύπου να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» παρεμβαίνει στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τα περίφημα «φρουτάκια». Και προτείνει τα μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών να λειτουργούν μόνο στα καζίνα.
Ως προς τα θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ, προαναγγέλλει ότι σύντομα θα αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μέσα στο 2002 θα έχουν δοθεί οι 6 άδειες σε σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είναι έτοιμος ο κώδικας δεοντολογίας.
Πάντως εκείνο που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβεί είναι να σταματήσουν οι μετρήσεις τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών. Όλοι οι ειδικοί που κάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός Τύπου εκφράζουν την άποψη ότι αυτό είναι και τεχνικά δύσκολο και δεν θα λύσει και κανένα πρόβλημα.
Κύριε υπουργέ, αλλάζει το τοπίο στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα;
Σαφώς και αλλάζει. Άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο. Ένα νέο τοπίο. Ένα τοπίο που καλύπτεται από το τρίπτυχο νομιμότητα – διαφάνεια – ποιότητα. Ας μη γελιόμαστε, δεν είμαστε μάγοι και νεράιδες, ούτε μαγικά ραβδάκια έχουμε. Είναι ένας δρόμος δύσκολος, δύσβατος και ανηφορικός. Και θα περάσουμε από πολλές φάσεις.
Να σας ρωτήσω αυτό που συζητάει όλη η κοινωνία: Γιατί τώρα; Θα έπρεπε να γίνει η επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, να γίνουν εκπομπές που να προκαλέσουν αναστάτωση στην κοινή γνώμη, για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση;
Κάθε εμπόδιο για καλό, λέει ο λαός μας. Δεν είμαι από εκείνους τους πολιτικούς που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και δεν παραδέχονται ότι τους ευαισθητοποίησε μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε προγραμματισμός. Και προγραμματισμός για τον νόμο υπήρχε και όλοι είχαμε στο μυαλό μας την ανάγκη των κωδίκων και είχαμε κάνει δουλειά για τις άδειες εδώ και αρκετά χρόνια.
Όλα αυτά τα είχατε στο συρτάρι, όμως, αρκετό καιρό;
Όχι, δεν τα είχαμε στο συρτάρι. Όμως, η ευαισθησία που δημιουργήθηκε ύστερα από την απαράδεκτη επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδιαφέρον του λαού πάνω στο θέμα επιτάχυνε τις εξελίξεις. Και δεν είναι κακό ο πολιτικός να ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη που νιώθει ο πολίτης εκείνη τη στιγμή.
Μέχρι πότε θα έχουν δοθεί οι άδειες;
Εντός του 2002. Ο νόμος θα έρθει στη Βουλή έπειτα από ένα μήνα από σήμερα. Για τον κώδικα πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είμαστε έτοιμοι για Προεδρικό Διάταγμα. Εντός του 2002 θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία χορήγησης αδειών.
Και θα είναι έξι οι άδειες;
Για τις τηλεοράσεις εθνικής εμβέλειας, έξι, όπως ακριβώς είχαμε προκηρύξει.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εκτός από αυτές θα υπάρχουν και δύο άδειες για συνδρομητική τηλεόραση.
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολλή συζήτηση για τον βασικό μέτοχο. Γιατί 5% και όχι κάποιο άλλο ποσοστό;
Το 5% είναι ένα ποσοστό που, μέσα από μια γενικότερη τάση που υπήρχε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Συντάγματος για χαμηλό ποσοστό, πιστεύω ότι μπορεί να ισορροπήσει τις απόψεις. Γιατί; Διότι στην εμπορική νομοθεσία προβλέπεται ότι ένας μέτοχος με 5% έχει κάποια δικαιώματα πληροφόρησης και ας πούμε κάποια «παρέμβαση» στην επιχείρηση. Δεν υπήρχε κάποιο άλλο ποσοστό που να μας έδινε μια νέα βάση.
Η Νέα Δημοκρατία πάντως διαφωνεί.
Όχι. Η Ν.Δ. επιμένει για «μια μετοχή». Νομίζω ότι ή δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να μάθει ή μαξιμαλίζει για να μη γίνει τίποτα. Θα έπρεπε να ξέρει το εξής παράδειγμα: Έχω στα χέρια μου μια επιστολή διοικητή δημόσιας επιχείρησης. Ο διοικητής αυτός το όνομα του οποίου είναι στη διάθεσή σας αν χρειαστεί μου λέει ότι «το ΕΣΡ δεν του δίνει πιστοποιητικό που ζητείται και σήμερα με τον υπάρχοντα νόμο 2328». Αυτό που ισχύει σήμερα. Τι έχει γίνει, λοιπόν; Εάν υιοθετήσουμε αυτό που λέει η Ν.Δ., θα μπορεί κάποια εκδοτική επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο να αγοράζει μετοχές μιας οποιασδήποτε άλλης εταιρείας και ερήμην της, και ουσιαστικά να της απαγορεύει να συναλλάσσεται με το Δημόσιο.
Με τους συγγενείς, τα λεγόμενα παρένθετα πρόσωπα. Αντιμετωπίζεται το θέμα; Αν ο άλλος βάλει την επιχείρηση στον οποιοδήποτε συγγενή του;
Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ. Το άρθρο 5 του Συντάγματος αναφέρει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Δεν μπορώ να απαγορεύσω, για παράδειγμα, στον αδελφό μου να έχει τη δική του επιχειρηματική οντότητα. Πιθανόν, να κάνει κάτι αντίστοιχο ή κάτι ανάλογο ή κάτι διαφορετικό από μένα. Είναι δικό του θέμα. Αυτό δεν γίνεται συνταγματικά να του το απαγορεύσεις. Δεν θα πάμε σε μια λογική οικογενειακής ευθύνης, η οποία αρμόζει μόνο σε άλλου τύπου καθεστώτα, όχι σε δημοκρατίες. Απλά πρέπει ο καθένας να αποδεικνύει την οικονομική του αυτοτέλεια.
Αυτά όλα αντιμετωπίζονται: Υπάρχει ειδική συνεννόηση με το ΕΣΡ. Ασκείται ειδικός έλεγχος για την οικονομική αυτοτέλεια των μετόχων που είναι φυσικά πρόσωπα. Πρέπει, δηλαδή, πέρα από τη φορολογική σου δήλωση να δώσεις και τα συμβόλαια αγοραπωλησιών των ακινήτων, να δώσεις βεβαιώσεις κερδών από λαχεία, από μετοχές, συνοδευόμενα από αντίστοιχα πινακίδια, και να δώσεις και το αντίγραφο του πόθεν έσχες του ν. 2429/96 που έχεις υποχρέωση να υποβάλεις στον Άρειο Πάγο.
Οι κώδικες δεοντολογίας πού βρίσκονται; Και αυτό είναι θέμα που ανέδειξε η συγκυρία;
Όχι, το επιτάχυνε η συγκυρία. Πρέπει να σας πω ότι ήταν στις προθέσεις μας. Απλώς, το επιτάχυνε η συγκυρία.
Με τις μετρήσεις τι γίνεται; Θα συνεχίσετε να μετράτε την τηλεθέαση στα δελτία ειδήσεων;
Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να δώσουμε οριστική απάντηση. Πιστεύω ότι άνοιξε ένας χρήσιμος διάλογος. Δεν πρέπει να «θάβουμε» τα θέματα, πρέπει να τα «ανοίγουμε». Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά στον τεχνικό τομέα, αλλά και στον πολιτικό, και νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε εις βάθος αυτή τη συζήτηση, χωρίς να έχουμε το άγχος του χρόνου.
Στην εξωτερική πολιτική τώρα, ασκείται έντονη κριτική στο εσωτερικό του κόμματος για την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά.
Πιστεύω ότι η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, η πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Εξωτερικών και που είναι αποφασισμένη και από το σύνολο της κυβέρνησης είναι αναγκαία. Πιστεύω σε αυτό τον διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις θέσεις μας και δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που δεν θα είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα της χώρας μας. Αλλά ο διάλογος βοηθάει στην αλληλοκατανόηση.
Ο Χρ. Παπουτσής θα προετοιμαστεί καλά για την Αθήνα
Οι μετρήσεις δεν ευνοούν τον κ. Παπουτσή μέχρι αυτή τη στιγμή. Δείχνουν να ευνοούν την κ. Μπακογιάννη. Είστε αισιόδοξος ότι θα αλλάξει το κλίμα;
Ναι. Συμβάλλοντας όλοι στην προσπάθεια που κάνει ο Χρήστος Παπουτσής. Θεωρώ ότι η έγκαιρη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τού δίνει την ευκαιρία να δουλέψει και να προετοιμαστεί καλά για τον Δήμο της Αθήνας. Είναι ένας αγώνας που δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι ένας αγώνας που έχει αρκετό δρόμο μπροστά. Και η καλή προετοιμασία, η υπομονή και η επιμονή και η δημιουργία θετικών συσχετισμών είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι.
Οι συνεργασίες με την Αριστερά βλέπετε ότι αυτή τη φορά θα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές;
Είναι ιδιαίτερα θετική κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τον διάλογο, την προγραμματική σύγκλιση και την κοινή δράση με τις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Κάτι τέτοιο θα συμβάλλει εξίσου σημαντικά και στη δημιουργία ενός κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος που θα εγγυηθεί και την επιτάχυνση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Όσο για τις δημοτικές εκλογές, πέρα από τη δυσκολία των συμφωνιών κορυφής για τους μεγάλους δήμους, να ενθαρρύνουμε τις τοπικές συμφωνίες για ανάλογες συγκλίσεις. Και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το πρόκριμα για κινήσεις συνεργασίας.
Αισθάνεστε ότι με τον ΣΥΝ είστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά;
Ναι. Πιστεύω πως έχουν ωριμάσει οι συνειδήσεις και έχουμε κατανοήσει όλοι ότι δεν μπορεί να μην είμαστε ανοικτοί στην αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων. Συνεργασία δεν σημαίνει ότι μοιράζουμε καρέκλες. Σημαίνει να σου πάει και κάτι. Να ταιριάζουν τα χνώτα και να μπορείς να συμφωνείς και σε πέντε πράγματα. Σταδιακά πιστεύω πως αυτό θα αρχίσει να γίνεται
«Φρουτάκια» μόνο στο καζίνο
Στο θέμα του παράνομου τζόγου τα γνωστά «φρουτάκια» θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι υπήρξε, αν μη τι άλλο, κυβερνητική ολιγωρία.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένα τυχερό παιχνίδι σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης που δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Δηλαδή τα μηχανήματα αυτά πρέπει να υπάρχουν μόνο στα καζίνα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτή η άσχημη κατάσταση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φθείρει κατά τρόπο απαράδεκτο στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “