Σε μπούμερανγκ τείνει να εξελιχθεί το περίφημο άνοιγμα της Ν.Δ. προς την Αριστερά λόγω των αντιδράσεων κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, οι οποίοι πλέον διαφωνούν δημόσια με τις… προσφορές των επιτελών της Ρηγίλλης προς στελέχη και ψηφοφόρους του ΚΚΕ και του Συνασπισμού.
Τα… τσούγκρισαν. Κορυφαία στελέχη αλλά και βουλευτές που εκπροσωπούν τη «σκληρή Δεξιά» διαμηνύουν στη Ρηγίλλης – και στον πρόεδρο – ότι στην εκλογική βάση επικρατεί μεγάλη αναταραχή από το άνοιγμα στην Αριστερά
Μετά τον κ. Γ. Σουφλιά, τον κ. Μ. Έβερτ, τον κ. Μ. Λιάπη και τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, οι οποίοι ζήτησαν να «σταματήσει το επίμονο φλερτ προς την Αριστερά, γιατί στο τέλος θα ζημιώσει το κόμμα», δεκάδες κορυφαία στελέχη και βουλευτές σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις τους τονίζουν με έμφαση: «Φτάνει πια, χάσαμε το μέτρο. Το πολύ το “Κύριε, ελέησον” το βαριέται και ο λαός».
Ο κ. Μ. Λιάπης είναι ένας από αυτούς. Επισημαίνει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και μόνο αυτός μπορεί σε αραιά χρονικά διάστημα, όπως άλλωστε έκανε μέχρι σήμερα, να απευθύνει ένα άνοιγμα προς την άλλη πλευρά για να καταδείξει ότι πλέον δεν υπάρχουν «διχαστικές γραμμές». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό αλλά και πολλά άλλα στελέχη του κόμματος, η Ν.Δ. έχει μπει σε μια πλειοδοσία δηλώσεων και προσφορών που οδηγούν προς τον λαϊκισμό. «Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστεί με την Αριστερά, με την οποία προγραμματικά διαφωνεί στην επίλυση όλων των κρίσιμων προβλημάτων». Και προσθέτουν: «Για παράδειγμα, πώς θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις με αριστερούς υπουργούς ή πως θα λύσουμε το Ασφαλιστικό; Εμάς ο λαός θα μας ψηφίσει για να εφαρμόσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πώς θα εφαρμοστεί όμως αυτό το πρόγραμμα, αν συνεργαστούμε με πολιτικά στελέχη που έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις;»
Δύο ακόμη προβλήματα
Άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι με αυτή την τακτική δημιουργούνται ακόμη δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι το κόμμα, μολονότι έχει δυναμική νίκης, εμφανίζει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Και το δεύτερο είναι ότι η τακτική αυτή αντί να προσελκύσει υπάρχει κίνδυνος να διώξει τους αριστερούς ψηφοφόρους. «Υπάρχουν αριστεροί οι οποίοι πράγματι πιστεύουν ότι πρέπει να φύγει το ΠΑΣΟΚ, επειδή απέκτησε χαρακτηριστικά καθεστώτος, και κάποιοι απ’ αυτούς ίσως και να ψηφίσουν Ν.Δ., διότι θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία. Όμως αυτό το επιθετικό φλερτ τούς ενοχλεί, διότι τους δίνουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να τους εκμεταλλευθούμε», λένε χαρακτηριστικά.
Το πρώτο κορυφαίο στέλεχος που επιχείρησε να σταματήσει το «αριστερό φλερτ» ήταν ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος διέκρινε αμέσως την υπερβολή στα ανοίγματα της ηγεσίας. Εξάλλου ήταν ο πρώτος από την παράταξή του που προσέγγισε την Αριστερά στις δημοτικές εκλογές του 1986. Δεν τον άκουσαν όμως στη Ρηγίλλης, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο στέλεχος, «η μέθη μιας ενδεχόμενης νίκης έχει θολώσει τα μυαλά πολλών. Έτσι, παρότι στερούνται εμπειρίας στην προσέγγιση ενός δύσκολου χώρου όπως είναι η Αριστερά, παριστάνουν τους μαθητευόμενους μάγους».
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
Ο δεύτερος που επισήμανε τον κίνδυνο αυτής της γέφυρας προς τα αριστερά ήταν ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος, μιλώντας προς τους επιτελείς της Ρηγίλλης και τους συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, τόνισε με έμφαση ότι «εμείς δεν μοιράζουμε θέσεις ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά». Και η παρέμβαση του κ. Γ. Σουφλιά, όπως απεδείχθη, ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς στελέχη της Ρηγίλλης συνεχίζουν την ίδια στρατηγική. Και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μάλιστα μιλούν για «στρατηγική» που έχει στόχο τη δημιουργία καλών σχέσεων με την Αριστερά ώστε να εκλέξουν μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2005, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές. «Όσοι υποστηρίζουν τέτοια πράγματα είναι μάλλον αφελείς, διότι εκθέτουν τις πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς προς τους ψηφοφόρους τους αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος θα πετύχουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιδιώκουν», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο στο παρελθόν έχει πάρει μέρος σε… επικίνδυνες αποστολές συνεργασιών.
Αναταραχή και στους ψηφοφόρους της «σκληρής πτέρυγας»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. – από τα αριστερά ανοίγματα – είναι με τη «σκληρή Δεξιά», στην οποία ως γνωστόν ανήκει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματός του. Οι βουλευτές της Ν.Δ. – περισσότεροι από 15 – που εκπροσωπούν αυτόν τον κόσμο διαμηνύουν στη Ρηγίλλης ότι στην εκλογική βάση επικρατεί μεγάλη αναταραχή. «Εξοργισμένοι ψηφοφόροι έρχονται στο γραφείο και μου λένε: Μα θα κερδίσουμε τις εκλογές για να δώσουμε την κυβέρνηση στους κομμουνιστές;», λέει βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και προσθέτει: «Αν σύντομα δεν αλλάξουμε ρότα, θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση που ενδεχομένως να δημιουργήσει στους ψηφοφόρους φυγόκεντρες τάσεις, τις οποίες δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι έχουμε πάντα στο τσεπάκι μας τους ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς. Προφανώς δεν γνωρίζουν ορισμένοι τι κόπο κάνουμε κάθε φορά εγώ και ορισμένοι συνάδελφοί μου για να τους κρατάμε στις τάξεις μας».
Πνέουν μένεα κατά των επιτελών
Δεν είναι όμως μόνο τα επώνυμα στελέχη και οι ακραίοι βουλευτές που ζητούν να σταματήσει αμέσως αυτή η τακτική πριν το κόμμα υποστεί ζημιά. Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πνέουν τα μένεα εναντίον των επιτελών της Ρηγίλλης που ανέδειξαν και συντηρούν αυτό το θέμα: «Με τέτοιες κινήσεις κινδυνεύουμε να χαλάσουμε το καλό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για τη Ν.Δ. αλλά να ακυρώσουμε και την όποια προσέγγιση έχουμε πετύχει με την Αριστερά. Δεν υπάρχει στρατηγική ούτε κατεύθυνση προς τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη. Έτσι ο καθένας μας μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να προβληθεί από τα ΜΜΕ. Φαίνεται ότι στη Ρηγίλλης οι επιτελείς του προέδρου έχουν μεθύσει από την ενδεχόμενη νίκη μας και ασχολούνται μόνο με το μοίρασμα των υπουργείων», επισημαίνει παλιός βουλευτής, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με στελέχη της Αριστεράς και γνωρίζει τον τρόπο που σκέφτεται η άλλη την πλευρά. Το κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα το αποκάλυψε ο πρώην έμπιστος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στη «Βραδυνή». «Με ρητορείες δεν γίνεται προσέγγιση με την Αριστερά», λέει ο βουλευτής και προσθέτει: «Αριστεροί υπουργοί δεν χωράνε σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συνεργασία με την Αριστερά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προγραμματική σύγκλιση».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “