Ανταποκρίνονται στο φλερτ

Κλείνει το μάτι η Νέα Δημοκρατία στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και εκείνοι, πρώτη φορά ύστερα από πολύν καιρό, δείχνουν να ανταποκρίνονται στο φλερτ.

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους ανοίγουν ή κλείνουν την πόρτα στον Αντώνη Σαμαρά – ανάλογα με τη σχέση που έχει ο καθένας με τον κ. Μητσοτάκη – ενώ ορισμένοι προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και καλούν τον κ. Καραμανλή στον σχηματισμό κεντροδεξιού μετώπου.

Συνέντευξη

Ο δήμαρχος Αθηναίων μέχρι σήμερα απέκλειε τις προεκλογικές συνεργασίες και άφηνε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο μετεκλογικής με τα δύο μεγάλα κόμματα, τηρώντας ίσες αποστάσεις. Χθες όμως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, έδωσε την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για συνεργασίες και πριν από τις εκλογές. Δεν είπε βέβαια με ποιο κόμμα, ωστόσο κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης επισήμαιναν ότι με όσα είπε φωτογράφιζε τη Ν.Δ. Όταν ρωτήθηκε από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Αν τεθεί, το βλέπουμε. Στόχος μας είναι οι επόμενες εκλογές. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό μπροστά μας και δεν γνωρίζουμε τι νέα δεδομένα θα προκύψουν». Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε επίσης «πολύ πιθανή την εκλογική νίκη της Ν.Δ.» ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κατάρρευση ενός μέρους του πολιτικού σκηνικού που κυβέρνησε είκοσι ολόκληρα χρόνια».

Στελέχη της Ν.Δ., τα οποία διατηρούν επαφές με τον κ. Αβραμόπουλο, υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο δρόμος για την επιστροφή του στη Ρηγίλλης έχει ανοίξει. Ο κ. Κ. Καραμανλής είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το μόνο που μένει είναι να βρεθεί η φόρμουλα και η κατάλληλη χρονική στιγμή για την επιστροφή του κ. Αβραμόπουλου.

Από την άλλη πλευρά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ρηγίλλης δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία της με τον κ. Αβραμόπουλο, καθώς είναι πολύ πιθανό το ΚΕΠ να συνεργαστεί προεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας πάντως το Σάββατο σε διευρυμένη συνδιάσκεψη των οργάνων του ΚΕΠ ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «δεν αγνοούμε την πραγματικότητα» ενώ παραδέχτηκε δημοσίως ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ξεκάθαρος πάντως στις προθέσεις του ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Φλας ο πρώην υπουργός ήταν σαφής σε ό,τι αφορά την επιστροφή του στη Ν.Δ.: «Βεβαίως θα ήθελα να βοηθήσω τον τόπο μου» είπε, αρκεί να μου πουν «έλα, σε θέλουμε να βοηθήσεις».

Η υπόθεση της συνεργασίας Ανδριανόπουλου – Ν.Δ. έχει περάσει από 40 κύματα. Τρεις φορές (το 1997, το 1998 αλλά και παραμονές των εθνικών εκλογών του 2000) ήταν να περάσει ο πρώην υπουργός το κατώφλι της Ρηγίλλης και τρεις φορές έκανε πίσω.
Το «αγκάθι» Σαμαρά
Το δεύτερο θέμα που συνεχίζει να κατατρύχει τη Ν.Δ. είναι η επιστροφή του κ. Α. Σαμαρά, προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. βγήκαν χθες με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες και μίλησαν για τον πρόεδρο της «Άνοιξης». Έτσι στην «Απογευματινή της Κυριακής», ο κ. Μ. Λιάπης ζήτησε προσκλητήριο για μια μεγάλη Κεντροδεξιά, ενώ στη «Βραδυνή» ο κ. Γ. Βουλγαράκης υποστηρίζει πως πρέπει να ξαναδούμε συνολικά το θέμα της ενότητας της «Κεντροδεξιάς». Τέλος ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ζήτησε πρωτοβουλίες για επιστροφή όλων όσων βρίσκονται έξω από το κόμμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “