«Τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια». Με αυτό το γνωστό λαϊκό τραγούδι οι παλιοί φίλοι και συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο… ψυγείο, θα μπορούσαν να περιγράψουν τον σημερινό ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ. που αποτελεί και το πολιτικό περιβάλλον του προέδρου. Και αυτό γιατί, είτε από τακτική είτε από ακραία σύμπτωση, όλοι οι σημερινοί επιτελείς τής Ρηγίλλης ήταν οι σημαντικοί αντίπαλοι του σημερινού προέδρου στο συνέδριο του Μαρτίου του 1997.
Ο Γιώργος Σουφλιάς ήταν ο κυριότερος αντίπαλος του κ. Κ. Καραμανλή στην «κούρσα» της διαδοχής. Ο Δημήτρης Σιούφας και ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν έμπιστοι συνεργάτες του κ. Μ. Έβερτ, οι οποίοι του στάθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν αυτομόλησαν σε άλλα στρατόπεδα ακόμη και όταν κατάλαβαν ότι θα χάσει. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στενός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη, στήριξε την υποψηφιότητα Σουφλιά, ενώ το ίδιο έπραξε και ο σημερινός πρόεδρος της επιτροπής εκλογών κ. Τζ. Τζαννετάκης. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος – τότε ήταν δημοσιογράφος – δεν ήταν ούτε εχθρός ούτε φίλος του. Εκείνη την περίοδο δεν είχαν καμία απολύτως επαγγελματική ή κοινωνική σχέση. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είχε καλή σχέση με τους κ.κ. Μ. Έβερτ και Π. Παυλόπουλο. Αλλά και από τα στελέχη της παλιάς φρουράς, ο κ. Κ. Καραμανλής βλέπει πολύ πιο συχνά τον κ. Μ. Έβερτ από τους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Κεφαλογιάννη, οι οποίοι στήριξαν πρώτοι από όλους την υποψηφιότητά του.
Το νέο επιτελείο του Καραμανλή, με «αξιωματούχους» από τα εχθρικά στρατόπεδα, συγκροτήθηκε σιγά σιγά, όταν ο πρόεδρος είδε και απόειδε ότι μόνο με τους φίλους δεν μπορεί να λειτουργήσει το κόμμα αφού είχαν «καβαλήσει» το καλάμι και επιδείκνυαν αλαζονική συμπεριφορά. Πρώτα μάλωσαν μεταξύ τους οι τρεις «σωματοφύλακες», που ήταν οι κ.κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Τουσιάκης (αναπληρωτής γενικός διευθυντής) και Γ. Βλάχος (γραμματέας Οργανωτικού). Οι δύο τελευταίοι απομακρύνθηκαν πρώτοι από το περιβάλλον Καραμανλή. Το ίδιο συνέβη και με πολλά μέλη της ομάδας των νέων βουλευτών – είναι οι περίφημοι λοχαγοί που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα Καραμανλή στο συνέδριο. Την αυλαία της απομάκρυνσης όλων των φίλων του προέδρου από τη Ρηγίλλης έκλεισε ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι «η απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να διώξει τους φίλους και να πάρει δίπλα του τους παλιούς “εχθρούς” είναι μια θετική κίνηση». Και εξηγούν: «Τώρα είναι απαλλαγμένος από φιλικές δεσμεύσεις, επομένως ο πρόεδρος μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά του και να απομακρύνει σε μια νύχτα από τη Ρηγίλλης όποιον θεωρεί ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του».
Ωστόσο, οι παλιοί φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή δεν κρύβουν την πίκρα και την οργή τους και του καταλογίζουν ότι το παράκανε. «Θα μπορούσε», όπως λένε, «να έχει συμπεριλάβει στο ηγετικό σχήμα και έναν δύο ικανούς ανθρώπους από εκείνους που τον στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις για να γίνει πρόεδρος. Πώς μπορεί να εμπιστεύεται σήμερα μόνο τους χθεσινούς “εχθρούς” και αντιπάλους του».
Πάντως ο πρόεδρος, παρά τις συναισθηματικές πιέσεις που δέχεται από τους παλιούς φίλους, είναι αποφασισμένος να κάνει αυτή την ώρα οργανωτικές αλλαγές. Και αυτό, όπως λένε συνομιλητές του, γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχουν προβλήματα στο κόμμα, μολονότι και ο ίδιος γνωρίζει πως υπάρχουν. Τα μέλη της σημερινής ανομοιογενούς ηγετικής ομάδας της Ρηγίλλης έχουν παντελή έλλειψη συνεννόησης και πολύ κακές προσωπικές σχέσεις που τις αποκαλύπτουν με διαρροές που κάνουν στον Τύπο ο ένας εναντίον του άλλου, ενώ ορισμένοι επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά αντίστοιχη με εκείνη των παλιών στενών φίλων του προέδρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ Γραμματέας της Κ.Ο., ο πιστός του Έβερτ
Ο πρώτος άνθρωπος της άλλης πλευράς τον οποίο αξιοποίησε ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν ο Δημήτρης Σιούφας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, αθόρυβος και εργατικός, παρέμεινε πιστός στον κ. Μ. Έβερτ, αλλά είχε εξαιρετική προσωπική σχέση με τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον όρισε αρχικά κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και στη συνέχεια γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Δ. Σιούφας πηγαίνει πρώτος στη Ρηγίλλης και φεύγει τελευταίος. Ο κ. Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι δεν κάνει προσωπικά παιχνίδια και δεν έχει σχέση με… διαρροές, που είναι το προσφιλές χόμπι αλλά και η παθογένεια των στελεχών της Ρηγίλλης. Για όλους αυτούς τους λόγους, μπορεί να επηρεάσει τον κ. Κ. Καραμανλή σε εκτιμήσεις για πρόσωπα. Και όσοι στη Ν.Δ. υποτίμησαν αρχικά τον ρόλο του, στην πορεία έσπευσαν να αποκτήσουν την εύνοιά του.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ Γραμματέας της Κ.Ε., ο στενός φίλος της Ντόρας
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν και παραμένει στενός φίλος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Κ. Καραμανλή να τον επιβάλει, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων φίλων του, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου ήταν ο άνθρωπος που έφερε κοντά τον πρόεδρο της Ν.Δ. με την υποψήφια δήμαρχο και γι’ αυτό οι φίλοι του τον αποκαλούν «γεφυροποιό». Ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ευθύνη όλης της οργάνωσης του κόμματος. Αυτή την περίοδο δέχεται επικρίσεις γιατί δεν κατάφερε να περιορίσει εγκαίρως τους αντάρτες υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους, οι οποίοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο κόμμα. Οι συνεργάτες του πάντως λένε ότι η ευθύνη της επιλογής υποψηφίων δεν ήταν δική του, αλλά της εκλογικής επιτροπής και τώρα εκείνος περιοδεύει ανά τη χώρα για να σβήσει τις φωτιές.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Αναδείχθηκε σε άνθρωπο-κλειδί
Ο επόμενος που μπήκε στον ηγετικό πυρήνα του κ. Κ. Καραμανλή είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμούσε από την περίοδο Έβερτ τα προσόντα του και μάλιστα σε πολλούς τομείς. Σήμερα είναι ο πλέον πολύτιμος συνεργάτης του προέδρου και στη Ρηγίλλης τον αποκαλούν άνθρωπο-κλειδί. Τα περισσότερα κείμενα της Ν.Δ. – επερωτήσεις, σχέδια νόμου και ανακοινώσεις – είναι δικά του, ενώ όταν το κόμμα έχει προβλήματα είναι ο άνθρωπος που βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά στα πάνελ και τα τηλεοπτικά παράθυρα. Κάτι που, πολλές φορές, γίνεται εις βάρος της δικής του εικόνας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ «Υπαρχηγός», ο μεγάλος αντίπαλος
Η πανηγυρική επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά στο κόμμα αποτέλεσε τόσο μεγάλο γεγονός για τη Ν.Δ. όσο και η διαγραφή του. Ο κ. Κ. Καραμανλής γύρισε στ’ αλήθεια σελίδα και ανέθεσε στον Θεσσαλό πολιτικό σημαντικούς ρόλους και αξιώματα, αναδεικνύοντάς τον ουσιαστικά σε «υπαρχηγό». Τώρα έχει την ευθύνη του προγράμματος, του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού, των δημοσκοπήσεων και της εκλογικής καμπάνιας. Και το σημαντικότερο, ο κ. Κ. Καραμανλής τον συμβουλεύεται πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Πάντως ορισμένοι στη Ν.Δ. κάνουν ό,τι μπορούν για να πριονίσουν τον «θώκο» του Θεσσαλού πολιτικού.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “