Δύο δείπνα στα οποία συμμετείχαν ο κ. Κ. Καραμανλής και περισσότερα από 60 στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων οργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι στο Πικέρμι ο κ. Μ. Έβερτ.
Στόχος των δείπνων η συγκρότηση του πρώτου πυρήνα των προσώπων που θα τοποθετηθούν σε θέσεις-«κλειδιά» στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εθνικές εκλογές.
Πέρασαν όμως 10 μήνες από τότε και κανείς από την Ρηγίλλης δεν τους τηλεφώνησε, ούτε καν για λόγους κοινωνικούς. Έτσι, η προσπάθεια του κ. Μ. Έβερτ έμεινε μετέωρη. Όπως και οι παραινέσεις του προς τον πρόεδρο του κόμματος να προχωρήσει στην επιλογή και εκπαίδευση 2.000 στελεχών όλων των βαθμίδων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα – σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. – για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.
Η δημοσκόπηση της V-PRC, που αποκάλυψε το έλλειμμα των κορυφαίων στελεχών έναντι των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, έφερε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων των βουλευτών της Ν.Δ. και την έλλειψη των μεσαίων στελεχών που χρειάζονται. Και οι σχολές επιμόρφωσης, που στήνει άρον άρον το κόμμα, ίσως να έχουν αυτό το καλοκαίρι την τιμητική τους. Η μία ήδη έχει αρχίσει πειραματικά τη λειτουργία της εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Στο Ινστιτούτο γίνονται σεμινάρια, στα οποία διδάσκουν καθηγητές-στελέχη της Ν.Δ. και συνεργάτες του προέδρου του κόμματος. Τώρα, όμως, τα μαθήματα θα γίνουν συστηματικά, ενώ από τον Αύγουστο το Ινστιτούτο θα έχει ισχυρό ανταγωνισμό. Η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, την οποία διευθύνει ο Γιώργος Σουφλιάς, ιδρύει τη δική της σχολή με ταχύρρυθμο πρόγραμμα και προσκαλεί βουλευτές και στελέχη να καθήσουν στα θρανία, προκειμένου να αποκτήσουν διοικητική εμπειρία.
Οι σχολές της Ν.Δ. έχουν γίνει ανέκδοτο στις συζητήσεις των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι στο καφενείο της Βουλής ανταλλάσσουν πειράγματα. Χθες βουλευτής της Ηπείρου ρώτησε Αθηναίο συνάδελφό του: «Είμαι σε δίλημμα, να πάω στη σχολή του Βαρβιτσιώτη για υφυπουργός ή στη σχολή του Σουφλιά και να εκπαιδευτώ για υπουργός;».
Πάντως, πέραν των αστεϊσμών των βουλευτών, οι επιτελείς της Ρηγίλλης παραδέχονται ότι στα προβλήματα που ήδη είχαν μέχρι σήμερα – αδυναμία του κόμματος να περάσει τις θέσεις του στους πολίτες, με αποτέλεσμα να κατηγορείται συνεχώς για έλλειψη παραγωγής πολιτικής – έρχεται τώρα να προστεθεί η αποκάλυψη για ανεπάρκεια στελεχών και σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο στελεχών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. «Το επιχείρημα που συχνά επικαλούμαστε, ότι και το 1981 τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν άγνωστα, ξέρουμε ότι είναι έωλο», λέει παλιός βουλευτής. Και προσθέτει: «Διότι το 1981 ήταν άλλη η πολιτική συγκυρία, ο κόσμος διψούσε για αλλαγή και ανατροπή του συστήματος εξουσίας, ενώ είχε τυφλή εμπιστοσύνη στον Ανδρέα. Τώρα, ο κόσμος θέλει να ξέρει ποιοι θα τον κυβερνήσουν και αν μπορούν να διαχειριστούν τα πράγματα καλύτερα από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “