Ο Αρχιεπίσκοπος και το σύνολο σχεδόν των μελών της Ιεράς Συνόδου εκφράζονται με σκληρά λόγια εναντίον των επιτελών της Ν.Δ. με την απόφασή τους να στηρίξουν για υποψήφιο υπερνομάρχη Αττικής τον κ. Γ. Τζαννετάκο, έναν άνθρωπο που αποτελεί κόκκινο πανί για την Εκκλησία, καθώς εδώ και καιρό τον έχει κατατάξει στους υβριστές της.
Με το κατά κόσμον όνομά του, που είναι Χρήστος Παρασκευαΐδης, αποκαλούσε τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος την περίοδο που εξαπέλυε σκληρές επιθέσεις εναντίον της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων
Στη Ρηγίλλης επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς όλοι γνωρίζουν πως αν σύντομα δεν βρουν τρόπο να καταλαγιάσουν τη μεγάλη δυσφορία που διακατέχει τον κλήρο, ενδεχομένως να έχουν σημαντικό κόστος στην κάλπη των δημοτικών εκλογών. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο: κάποιοι φοβούνται ότι θα ανοίξει μια περίοδος κακών σχέσεων της Ν.Δ. με την Εκκλησία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα όποια οφέλη είχε εξασφαλίσει το κόμμα του κ. Κ. Καραμανλή από τη στάση που κράτησε στο θέμα των ταυτοτήτων.
Ζητούν άφεση. Έτσι ο ένας μετά τον άλλον οι επιτελείς της Ρηγίλλης τηλεφωνούν στον Αρχιεπίσκοπο, σε μια προσπάθεια να τον εξευμενίσουν και να ζητήσουν… άφεση των… πολιτικών τους αμαρτιών.
Πρώτος τηλεφώνησε την Πέμπτη, με εντολή του κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Την ίδια ημέρα τηλεφώνησε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος έχει ιδιαίτερα καλή σχέση. Και οι δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες όμως σ’ αυτήν τη φάση δεν έπιασαν τόπο, όπως δεν έγινε δεκτή και η παράκλησή τους τις προσεχείς ημέρες ο κ. Χριστόδουλος να δεχθεί στο γραφείο του τον κ. Γ. Τζαννετάκο ώστε να δοθεί στο πλήρωμα της Εκκλησίας το μήνυμα ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.
Γέφυρα Πυλαρινού. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. πρότειναν στον κ. Κ. Καραμανλή να επικοινωνήσει και εκείνος τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο, ελπίζοντας πως αυτό το τηλεφώνημα θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Κ Καραμανλής όμως, μολονότι διατηρεί καλή επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο, έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σκόπιμο αυτή την ώρα και προχώρησε σε μια άλλη κίνηση. Κάλεσε στο γραφείο έναν άνθρωπο που εκτιμά και εμπιστεύεται τόσο εκείνος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος. Τον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος και πρώην βουλευτή Επικρατείας κ. Κώστα Πυλαρινό και τον παρακάλεσε να αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια ώστε να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί μια λύση. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι αν στο άμεσο μέλλον υπάρξει κάποια βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Εκκλησίας και Ν.Δ. αυτό μόνο ο κ. Κ. Πυλαρινός μπορεί να το επιτύχει.
Απορία Χριστόδουλου. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου εύκολα. Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής λένε με έμφαση ότι «σε καμιά περίπτωση ο Μακαριώτατος και η Εκκλησία δεν επιθυμούν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά των κομμάτων και να υποδεικνύουν υποψηφίους, ούτε αξιώνουν να ερωτώνται εκ των προτέρων για τις επιλογές των κομμάτων. Καταλαβαίνουν επίσης τις σκοπιμότητες πολλών πολιτικών επιλογών. Με τον κ. Γ. Τζαννετάκο όμως υπάρχει ειδικός λόγος. Και όχι γιατί διαφώνησε με την Εκκλησία στο θέμα των ταυτοτήτων. Αυτό το έκαναν αρκετοί, αλλά με ευπρέπεια. Εκείνος εξύβρισε τον κλήρο, τους πιστούς και τον ίδιον τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο μάλιστα αποκαλούσε πάντα με το κατά κόσμον όνομά του, που είναι Χρήστος Παρασκευαΐδης». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο « Αρχιεπίσκοπος όταν πληροφορήθηκε αυτή την υποψηφιότητα απόρησε και αισθάνθηκε πικρία όχι για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί, αλλά για τις επιθέσεις και τις ύβρεις που δέχθηκε από τον κ. Τζαννετάκο ο θεσμός της Εκκλησίας».
Κακό κλίμα. Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα της Εκκλησίας και την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Χριστόδουλος δεν πρόκειται την πικρία του αυτή να την εκφράσει δημοσίως. Επισημαίνουν ακόμη ότι ακόμη και αν επεδίωκε με κάποια παρέμβαση να αμβλύνει το κακό κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της Εκκλησίας για τον κ. Γ. Τζαννετάκο, θα ήταν αδύνατο να πείσει τους ιερείς να αλλάξουν τη στάση τους. Διότι η πόλωση που είχε επέλθει την περίοδο των ταυτοτήτων ήταν μεγάλη. Και αυτή η πόλωση έχει προσωποποιηθεί σε δυο – τρεις ανθρώπους, ένας εκ των οποίων είναι και ο υποψήφιος υπερνομάρχης της Ν.Δ. Οι ίδιοι άνθρωποι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «η Ρηγίλλης πρέπει να το πάρει απόφαση, ότι με αυτό το πρόβλημα θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές».
Ευθύνη Σουφλιά. Οι επιτελείς της Ν.Δ. αναζητούν να ρίξουν τώρα την ευθύνη σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την επιλογή Τζαννετάκου και θέλουν να ξεχνούν ότι ουδείς διαφώνησε όταν το όνομά του έπεσε στο τραπέζι. Λένε λοιπόν ότι η πρόταση γι’ αυτή την υποψηφιότητα έγινε αποκλειστικά από τον κ. Γ. Σουφλιά. Συνεργάτες του Θεσσαλού πολιτικού δηλώνουν ότι ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού δεν πρότεινε αβασάνιστα τον κ. Γ. Τζαννετάκο. Αντίθετα, έπειτα από σκέψη πρότεινε ένα πρόσωπο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε θέσει το κόμμα για τον υποψήφιο υπερνομάρχη της Ν.Δ. Μάλιστα της πρότασης προηγήθηκε έρευνα με τη μέθοδο των «φόκους γκρουπς» από την οποία προέκυπτε ότι ο κ. Γ. Τζαννετάκος είναι ένα πρόσωπο με πολιτικό λόγο και αναγνωρισιμότητα που διεισδύει και σε άλλους πολιτικούς χώρους».
Η κεφαλαιοποίηση. Κορυφαία στελέχη παραδέχονται τώρα πως «είτε από λάθος της έρευνας είτε από λάθος των επιτελών της Ρηγίλλης, υποτιμήθηκε η παράμετρος των κακών σχέσεων του κ. Γ. Τζαννετάκου με την Εκκλησία, στην οποία η Ν.Δ. είχε επενδύσει πολλά την περίοδο των ταυτοτήτων και περίμενε να κεφαλαιοποιήσει αυτή την επένδυση στις κάλπες».
Την ίδια ώρα ο κ. Γ. Τζαννετάκος καταβάλλει προσπάθειες να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να αλλάξει το κλίμα. Ήδη σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του αλλά και στην «ιερά εξέταση» που πέρασε από τα κομματικά στελέχη της Αθήνας επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προς την Εκκλησία, ενώ το ίδιο θα κάνει με δύο συνεντεύξεις του σήμερα και αύριο σε εβδομαδιαίες εφημερίδες – κατόπιν επικοινωνιακών οδηγιών της Ρηγίλλης – με προφανή στόχο την επίδειξη διάθεσης για μετάνοια, που ενδεχομένως θα ευαισθητοποιήσει τον κλήρο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “