Μόνο εννέα λεπτά κράτησε η συνάντηση του κ. Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και αντάλλαξαν μόνο τρεις τυπικές φράσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι βρίσκονται μαζί του ο διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπαδημητρίου και ο εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Παν. Μπεγλίτης και ότι αν επιθυμεί οποιαδήποτε διευκρίνιση επί του σχεδίου είναι έτοιμοι να τη δώσουν. Ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε ότι δεν χρειάζεται, θα μελετήσει με το επιτελείο του το σχέδιο και θα τοποθετηθεί δημοσίως. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. «ήθελε να καταστήσει σαφή τη μεγάλη ενόχλησή του προς την κυβέρνηση επειδή δεν του ενεχείρισε από το βράδυ της Δευτέρας το σχέδιο Ανάν αλλά και να στείλει μήνυμα στον Πρωθυπουργό ότι οφείλει να ενημερώνει ο ίδιος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», λένε οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή και προσθέτουν: «Δεν είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να παραλαμβάνει το σχέδιο με 24 ώρες καθυστέρηση και να μαθαίνει από τα ΜΜΕ τις προτάσεις για τη λύση του Κυπριακού». Παράλληλα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος με δήλωσή του χαρακτήρισε «ατόπημα» την 24ωρη καθυστέρηση στην επίδοση του σχεδίου. Αυτό είναι ένα θέμα που το προσεχές διάστημα θα το αναδείξει ο κ. Κ. Καραμανλής για να κατηγορήσει έτσι την κυβέρνηση ότι «δεν επιθυμεί εθνική συνεννόηση για τα σημαντικά θέματα και συνεχίζει να συμπεριφέρεται αλαζονικά».
Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στήριξε ανοιχτά τον κ. Κ. Καραμανλή τονίζοντας: «Είναι λάθος της κυβέρνησης και μικροψυχία ότι δεν ενημέρωσε από την αρχή και δεν έδωσε το κείμενο εμπιστευτικά στα πολιτικά κόμματα. Έπρεπε να το πράξει, διότι τώρα ψάχνουμε να βρούμε ψήγματα πληροφοριών από την Αμερική και την Κωνσταντινούπολη, από την Άγκυρα και δεν ξέρω από πού αλλού».
Άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έλεγαν ότι «η κυβέρνηση με την απόφαση να μη μας δώσει αμέσως το σχέδιο “μας έσωσε”», και εξηγούν: «Είναι βέβαιο ότι τα κορυφαία στελέχη θα ζητούσαν την επομένη την σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου για να τοποθετηθούν. Και εκεί θα έλεγε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, σε μια στιγμή που η πολυφωνία θα ζήμιωνε το κόμμα».
Επί της ουσίας τώρα του σχεδίου, το κλίμα που υπάρχει στη Ν.Δ., έτσι όπως διαμορφώθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν με τη συμμετοχή των κ.κ. Π. Μολυβιάτη και Γ. Βαληνάκη, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο, και των κ.κ. Γ. Σουφλιά, Δ. Σιούφα, Π. Παυλόπουλου, Ευ. Μεϊμαράκη και Θ. Ρουσόπουλου, συνοψίζεται στη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Κμάδας. Ο κ. Δ. Σιούφας είπε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί η σύνδεση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε με έμφαση ότι η Ν.Δ. στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και επανέλαβε το αίτημα για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Ως προς το μεγάλο αγκάθι του σχεδίου που είναι η εναλλασσόμενη πρωθυπουργία η θέση της Ν.Δ. εκφράστηκε από τον κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος είπε: «Το κεντρικό κυβερνητικό μόρφωμα, έτσι όπως προβλέπεται και ως προς τη διάρκειά του και ως προς τη σύνθεσή του και ως προς τις πλειοψηφίες του, μπορώ να πω ως βασικό συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “