«Επί Μιλτιάδη Έβερτ ξέραμε τι μας γίνεται. Από τη μία πλευρά ήταν η ηγετική ομάδα και από την άλλη εμείς, οι διαφωνούντες, δίναμε καθημερινά μάχη με τους “σκληρούς” της Ρηγίλλης. Τώρα χάσαμε τον μπούσουλα».
ΕΙΝΑΙ η «εξομολόγηση» ενός αντιφρονούντα βουλευτή, από αυτούς που παλιά λέγονταν Μητσοτακικοί και αργότερα φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη. Τώρα είναι… χωρίς ομάδα. Ο βουλευτής το πρώτο σοκ το υπέστη τον Ιούλιο, όταν έκπληκτος διάβαζε και άκουγε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη κατέληξαν σε συμφωνία για στενή συνεργασία. Αρχικά πίστευε ότι πρόκειται για υπερβολή. Όταν όμως την είδε να ορίζεται «τομεάρχης» και στη Ρηγίλλης να την αποκαλούν «νούμερο δύο», άρχισε να σκέφτεται όπως λέει μήπως ο ίδιος κάτι κάνει λάθος.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Η Ντόρα Μπακογιάννη εισέπραξε τη δυσαρέσκεια αρκετών φίλων της βουλευτών από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα ο νέος ρόλος της. Το πρώτο τηλεφώνημα το δέχθηκε από τον στενό της φίλο Θόδωρο Κασσίμη. Ο βουλευτής είναι πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικής Εργασίας Τουρισμού και τώρα ανήκει στον τομέα ευθύνης τής κ. Ντ. Μπακογιάννη. Στην επικοινωνία τους της ξεκαθάρισε ότι εκείνος θα παίρνει εντολές μόνο από εκλεγμένους αξιωματούχους, εκδηλώνοντας έτσι τη διαφωνία του με το νέο ηγετικό σχήμα της Ν.Δ.
Αλλά και ο κ. Γ. Βουλγαράκης, για πολλά χρόνια στενός της φίλος, το τελευταίο διάστημα κρατάει αποστάσεις από την πρώην υπουργό, όπως άλλωστε και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης. Και η Έλσα Παπαδημητρίου, όμως, που ήταν για πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη με την κ. Ντ. Μπακογιάννη, εδώ και καιρό τραβάει τον δικό της δρόμο. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη, πάντως, επιμένει στην απόφασή της όπως λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της να στηρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Οι μέχρι τώρα κινήσεις και πολιτικές θέσεις που διατυπώνει την ικανοποιούν και θα έδειχνε κακόπιστη πιστεύει εάν δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμά του για συνεργασία.
Δεν είναι όμως μόνον οι παλιοί αντιφρονούντες, που στάθηκαν απέναντι στον κ. Μ. Έβερτ, οι οποίοι τώρα αναζητούν εσωκομματική «στέγη». Είναι και πολλοί στενοί φίλοι τού πρώην προέδρου της Ν.Δ. Η παλιά ηγετική ομάδα είναι πολυδιασπασμένη. Κάποιοι προσέγγισαν αμέσως τον νέο πρόεδρο, κάποιους τους προσέγγισε ο ίδιος και κάποιοι βρίσκονται στο περιθώριο. Ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Σιούφας και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος κατέλαβαν υψηλά αξιώματα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον κ. Α. Μπρατάκο, τον κ. Ευ. Μπασιάκο και τη Φάνη Πετραλιά.
Ο κ. Μ. Έβερτ δέχεται καθημερινά βουλευτές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να ηγηθεί αντιπολιτευτικού μετώπου μέσα στο κόμμα». Έτσι, οι φίλοι του, που δεν αξιοποιήθηκαν, περιμένουν τις εξελίξεις για να δουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.
Όσο για τους λεγόμενους ακροδεξιούς και τους φίλους τού έκπτωτου μονάρχη είναι επίσης διασπασμένοι. Οι κ.κ. Α. Παπαδόγοννας και Γ. Τζιτζικώστας στηρίζουν την ηγεσία, ενώ ο Απόστολος Ανδρεουλάκος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την υπόθεση των αρχείων Καραμανλή, δεν επισκέπτονται συχνά τη Ρηγίλλης. Στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Ν.Δ. προστέθηκε ένα ακόμη περιστατικό, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σχόλια. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος, δύο πρώην «αντίπαλοι», απέκτησαν πολύ καλές κοινωνικές σχέσεις.
Έλλειψη συνοχής υπάρχει τον τελευταίο μήνα και στην παλιά ομάδα Καραμανλή. Τους πρώτους βουλευτές, δηλαδή, που στήριξαν ανοιχτά την υποψηφιότητά του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε αξιώματα μόνο στους κ.κ. Γ. Αλοσκούφη και Σ. Τσιτουρίδη, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι της παλιάς παρέας, με πρώτους τους κ.κ. Ν. Νικολόπουλο και Αθ. Δαβάκη, να δυσανασχετούν.
Σήμερα τα δύο κορυφαία όργανα του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνεδριάζουν μαζί στην Ερέτρια. Το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι οι συνενώσεις δήμων. Στη νέα περίοδο της Ν.Δ. αναζητείται όπως λένε πολλοί βουλευτές αρχηγός εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά προσθέτουν ότι «ακόμη είναι νωρίς, γιατί εάν μπει κάποιος μπροστά αυτή την ώρα μπορεί να καεί». Ο κ. Γ. Σουφλιάς, που θα μπορούσε να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. Στην Ερέτρια, πάντως, δεν θα διαστάσει όπως λένε οι φίλοι του να πει με σαφήνεια τις θέσεις του για το νομοσχέδιο «Καποδίστριας», οι οποίες, όπως είναι γνωστό, δεν είναι σύμφωνες με εκείνες του προέδρου του κόμματος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “