Ο Γιώργος Σουφλιάς, όταν τελείωσε την ομιλία του, συνοδευόμενος από τον Αλέξανδρο Παπαληγούρα, κατέβηκε για καφέ στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Μόλις κάθησε, είδε από μακριά τον Μιλτιάδη Έβερτ: «Μίλτο, έλα να πιούμε μαζί καφέ».
ΠΡΟΘΥΜΑ, ο πρώην πρόεδρος κάθησε στην παρέα τους, στην οποία σε λίγο προστέθηκε ο Νίκος Κάκκαλος, γνωστός για τα αντιεβερτικά του αισθήματα στο παρελθόν. Για περισσότερο από μία ώρα, τα αστεία και τα ανέκδοτα έδωσαν και πήραν. Ο «πάγος», μετά το πρώτο δεκάλεπτο, είχε σπάσει. Ήταν η πρώτη φορά ύστερα από ένα χρόνο, που οι δυο παλιοί αντίπαλοι κάθησαν στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν φιλικά και με πολλά χαμόγελα ο ένας στον άλλον.
Το προηγούμενο βράδυ, στην Ερέτρια, όπου συνεδρίασαν μαζί τα δύο κορυφαία όργανα του κόμματος, έγινε μια ακόμη απρόσμενη για πολλούς συνάντηση. Ο Μιλτιάδης Έβερτ έτρωγε σε ένα εστιατόριο με φίλους και σε λίγο έφθασε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με τον Χρήστο Βυζοβίτη. Μόλις τους είδε ο πρώην πρόεδρος, τους φώναξε «παιδιά, καθήστε στην παρέα μας». Οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτης συνομίλησαν ζεστά, σα να είχαν ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους 8 μήνες.
Οι κοινωνικές συναντήσεις των κορυφαίων στελεχών, που οι σχέσεις τους είχαν διαταραχθεί πολύ σοβαρά στο συνέδριο, ήταν θέμα συζήτησης στο περιθώριο της πολύωρης συνεδρίασης για τις συνενώσεις των δήμων και ο κάθε βουλευτής τις σχολίαζε με τον δικό του τρόπο. Σε ένα από τα πηγαδάκια, ο Χρήστος Βυζοβίτης, που ήταν παρών στο δείπνο Έβερτ – Βαρβιτσιώτη, πρότεινε στους συναδέλφους του να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «η Ερέτρια φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά…».
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Η σύσφιγξη των προσωπικών σχέσεων των κορυφαίων στελεχών δεν φάνηκε, όμως, και στην 11ωρη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Στέφανος Μάνος και άλλοι βουλευτές εμφάνισαν την δική τους πλατφόρμα για τις συνενώσεις των δήμων, αφήνοντας πολλές αιχμές για την τακτική που ακολούθησε μέχρι τώρα το κόμμα. Όλοι απέφυγαν, όμως, τις αντιπαραθέσεις, για να μην κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν τον κ. Κ. Καραμανλή αυτή την ώρα που πρέπει να δώσει μάχη με την κυβέρνηση για το σχέδιο «Καποδίστριας». Ο κ. Μ. Έβερτ κάλεσε την ηγεσία να μη μιλάει με γενικολογίες, αλλά να προχωρήσει αμέσως στην κατάρτιση της «Μαύρης Βίβλου» για κάθε νομό, στην οποία να υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες στις συνενώσεις. Αλλά και ο κ. Γ. Σουφλιάς είπε ότι ο λόγος του κόμματος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και όχι γενικόλογος και τάχθηκε υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις. Περισσότερο αιχμηρός ήταν ο κ. Στ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι η πολιτική του κόμματος σε κάποιες περιπτώσεις «είναι αντιφατική και δεν είμαι σίγουρος ότι κάθε φορά λέμε αυτά που πρέπει». Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος είπε ότι ο λόγος του κόμματος είναι «ελλειμματικός», ενώ ο κ. Θ. Κασσίμης τόνισε ότι η «Ν.Δ. θέλει να λέγεται κόμμα εξουσίας, αλλά δεν ξέρει πώς να το πετύχει αυτό».
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο κ. Κ. Καραμανλής, κλείνοντας την συνεδρίαση, απέφυγε να σταθεί στις επιμέρους διαφωνίες. Συνέθεσε όλες τις απόψεις και εξασφάλισε ομόφωνη έγκριση της εισήγησής του. Παράλληλα, για πρώτη φορά είπε ανοιχτά ότι τα κριτήρια στην επιλογή υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων δεν θα είναι κομματικά και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε με έμφαση: «Αποδεχόμαστε οποιαδήποτε πρόκληση. Έστω και εκείνες που ειπώθηκαν μεσοβέζικα και στη συνέχεια έγιναν αντικείμενα άτακτης υποχώρησης. Όμως, πιστεύω συνέχισε ότι πρέπει να ανοίξουμε τα χέρια μας και την αγκαλιά μας στην κοινωνία. Να μην περιορισθούμε μόνο σ’ αυτό που λέμε κοινωνικό μας περίγυρο. Υπάρχουν παρά πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν». Ο κ. Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «οι όποιες αποφάσεις πάρουμε, θα πρέπει να είναι μακριά από την απηρχαιωμένη λογική των στενόκαρδων χρισμάτων, αλλά να αναδεικνύονται τοπικοί άρχοντες αυτοί που διαθέτουν ικανότητα, εντιμότητα και κυρίως ήθος».. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να απαντήσει στην κυβέρνηση αλλά και τους εσωκομματικούς αντιπάλους που τον κατηγορούν ότι δεν έχει θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κωδικοποίησε τις απόψεις του σε 10 σημεία και ανακοίνωσε τον δεκάλογο του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η βασική θέση της Ν.Δ. είναι ότι για τις συνενώσεις πρέπει τις αποφάσεις να τις λαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “