ΜΕ ΔΥΟ γραμμές προσέρχεται σήμερα στη Βουλή η Ν.Δ. για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της κρίσιμης τροπολογίας για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Από τη μία πλευρά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Στέφανος Μάνος και ο Δημήτρης Σιούφας και από την άλλη οι υπόλοιποι τομεάρχες.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε με δριμύτητα τον Πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση των ΔΕΚΟ, χαρακτηρίζοντας ως ημίμετρο τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση: «Είναι ημίμετρο είπε γιατί, εκτός από τις ευθύνες κάποιων κρατικοδίαιτων που εμμένουν να διατηρήσουν κάποια κεκτημένα τους, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της διοικήσεως και υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αδιαφάνειας».
Αμέσως μετά πήραν τον λόγο η κ. Ντ. Μπακογιάννη και οι κ.κ. Σ. Μάνος και Δ. Σιούφας, οι οποίοι πρότειναν η Ν.Δ. να υπερψηφίσει στη Βουλή την τροπολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και τον περιορισμό της εξουσίας των συνδικαλιστών. «Πάγια θέση του κόμματος είναι είπαν λιγότερο κράτος και αυτή η τροπολογία με όλες τις αδυναμίες της βρίσκεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση». Ο δεύτερος είναι ότι με τη στάση αυτή της Ν.Δ. θα δημιουργηθεί σημαντικό εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.
Εντελώς διαφορετική άποψη όμως είχαν οι κ.κ. Σ. Δήμας και Π. Παυλόπουλος, οι οποίοι τόνισαν ότι «αυτή η ρύθμιση είναι αποσπασματική και κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, ενισχύει όπως τόνισαν τον ρόλο του κράτους την ώρα που το κόμμα μας μιλάει για αποκρατικοποιήσεις».
Ο κ. Κ. Καραμανλης όταν διαπίστωσε ότι τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του εμφανίζονται διχασμένα μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα απέφυγε να πάρει θέση. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι «είναι καλύτερα να περιμένουμε να δούμε αύριο (σήμερα) την τροπολογία και στη συνέχεια θα αποφασίσω τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα».
Πάντως, στελέχη της Ν.Δ. τόνιζαν ότι οι δύο γραμμές που κατεγράφησαν χθες στη σύσκεψη των τομεαρχών ανέδειξαν και πάλι το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει στη Ν.Δ., αφού δεν συμφωνούν όλοι στον περιορισμό του δημόσιου τομέα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “