Τελεσίγραφο από Καραμανλή

«Ό,τι είναι να κάνεις καν’ το σήμερα, γιατί αύριο είναι αργά», διαμηνύει η Ρηγίλλης στον δήμαρχο Αθηναίων και το… αύριο δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες. Μετά από αυτή τη χρονική στιγμή θα αρχίσει ομοβροντία επιθέσεων προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο από τη βάση και την κορυφή της Ν.Δ.

Με τους μαθητές. Ο Κώστας Καραμανλής συνομιλεί για τα θέματα της Παιδείας σε μπιραρία στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. δεν έχει επιτεθεί ακόμη ανοιχτά εναντίον του δημάρχου Αθηναίων, αλλά στη Ρηγίλλης έχει σχεδιασθεί με κάθε λεπτομέρεια η στρατηγική της αντεπίθεσης, η οποία τίθεται σε άμεση εφαρμογή.

Ο κ. Κ. Καραμανλής παίρνει πάνω του όλο το παιχνίδι και οι φίλοι του του εύχονται αστειευόμενοι «άντε και καλό Πάσχα», αφού προβλέπεται να ξεκουραστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Το πρόγραμμα που ετοίμασε ο υπεύθυνος του Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Λιάπης είναι εξαντλητικό για τον πρόεδρο. Αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες, μετά στη Βόννη και ύστερα στην Κύπρο. Μόλις τελειώσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό αρχίζουν τα δύσκολα. Θα πάρει τα όρη και του βουνά. Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και τα βράδυ της Κυριακής θα βρίσκεται εκτός Αθηνών. Θα περιοδεύει σε πόλεις και χωριά και θα ξεσηκώνει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ώστε να είναι έτοιμοι να αντισταθούν εάν εμφανισθεί στο προσκήνιο το κόμμα Αβραμόπουλου. Ο πρώτος σταθμός του θα είναι η Εύβοια, μετά σειρά έχουν η Λήμνος, η Μυτιλήνη και η Λέσβος, ύστερα η Ζάκυνθος και πάει λέγοντας.

Αλλά και τις καθημερινές που θα βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Κ. Καραμανλής το πρόγραμμα θα είναι επίσης δύσκολο. Το σύνθημα είναι «κάθε ημέρα και μια πρωτοβουλία που θα τον φέρνει στο κέντρο της επικαιρότητας». Τη μια θα προκαλεί συζητήσεις στη Βουλή, την άλλη θα κάνει δηλώσεις για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, την άλλη θα επισκέπτεται νοσοκομεία, την άλλη εργαζόμενους, την άλλη νέους. Μάλιστα θα επιχειρήσει να βρίσκει πρωτότυπες ιδέες, όπως λένε οι συνεργάτες του, στον τρόπο επικοινωνίας του με τους πολίτες.

Και αναφέρουν ως παράδειγμα τη συζήτησή του με τους μαθητές για την μεταρρύθμιση σε μπυραρία της Θεσσαλονίκης. Χθες, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των 22 κεντροδεξιών αρχηγών κομμάτων, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη.

Ταυτόχρονα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα συγκληθούν όλα τα όργανα του κόμματος. Κοινοβουλευτική Ομάδα, Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστική Επιτροπή. Σε καθεμία από τις συνεδριάσεις αυτές ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ανεβάζει τους τόνους και θα απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, αποφεύγοντας όμως να τον κατονομάσει.

Κορυφαία στελέχη, που ζητούν την εφαρμογή της «σκληρής» γραμμής, προτείνουν στον κ. Κ. Καραμανλή να πει σε μια αποστροφή του λόγου ότι «τα μισόλογα δεν ταιριάζουν σε δημόσιους άνδρες», καλώντας έτσι τον δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τώρα τη θέση του.

Κάτι άλλωστε που γίνεται και στο παρασκήνιο. Αγγελιοφόροι έχουν διαμηνύσει στον κ. Δ. Αβραμόπουλο ότι η Ν.Δ. του δίνει προθεσμία 10 ημερών και μέσα σε αυτό το διάστημα πρέπει, είτε να ανακοινώσει ότι ιδρύει κόμμα είτε να διαψεύσει τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Μετά το δεκαήμερο θα είναι αργά. Οι αντιδράσεις που θα ξεσπάσουν στη βάση και την κορυφή θα έχουν την μορφή χιονοστιβάδας και δεν θα του αφήνουν περιθώρια να κινηθεί»

Όσο για την αντίδραση της βάσης; Θα είναι η αναμενόμενη. Μολονότι λένε στη Ρηγίλλης ότι δεν θα υπάρξει επίσημη εντολή για προπηλακισμούς και ύβρεις, όπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά, κανείς δεν αμφιβάλει ότι όλα αυτά θα συμβούν από «αγανακτισμένους» οπαδούς της Ν.Δ. εάν ο δήμαρχος αρχίσει να περιοδεύει ως αρχηγός κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “