Ένα χρόνο έχει να περάσει το κατώφλι της Ρηγίλλης ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Η πόρτα είχε κλείσει πίσω του μετά τις διαγραφές των 6 βουλευτών και εκείνος κάθε άλλο παρά προσπαθούσε να την ανοίξει.
Σήμερα θα καθήσει όπως παλιά στο τραπέζι των συσκέψεων δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος για να καταθέσει την «πολύτιμη εμπειρία του για την κρίση στο Κόσοβο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
Είναι προφανές ότι ο κ. Κ. Καραμανλής βρήκε χθες την ευκαιρία που αναζητούσε εδώ καιρό. Ήθελε να ρίξει γέφυρες στον πρώην πρωθυπουργό εν όψει των ευρωεκλογών για να εμφανισθεί το κόμμα ενωμένο. Οι δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια ήταν ό,τι καλύτερο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκάλεσε για σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή και έστειλε πρόσκληση στους πρώην πρωθυπουργούς, τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Τζ. Τζαννετάκη για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Εκλήθη και ο κ. Μ. Έβερτ, όχι όμως και ο κ. Ράλλης, διότι έχει δηλώσει όπως λένε στη Ρηγίλλης ότι «δεν μετέχει σε κομματικές διαδικασίες». Για να είναι σίγουρος όμως ο κ. Κ. Καραμανλής ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν θα του γυρίσει την πλάτη, φρόντισε να διασφαλίσει εκ των πρότερων τη συγκατάθεσή του. Σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο έπαιξε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εκλήθη νωρίς το πρωί στη Ρηγίλλης. Ο κ. Κ. Καραμανλής τού είπε τους σχεδιασμούς του, εκείνος επικοινώνησε με την Αραβαντινού, διαπίστωσε ότι θα υπάρξει αποδοχή της πρόσκλησης και αμέσως μετά έγινε η ανακοίνωση από τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο.
Το άνοιγμα του κ. Καραμανλή προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη ήρθε μια ημέρα μετά το άνοιγμα που έκανε προς τον δήμαρχο Αθηναίων. «Στέλεχος πρώτης γραμμής» αποκάλεσε τον δήμαρχο ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τον κάλεσε να δώσει μάχες μαζί με την παράταξη.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός σχεδίου της Ρηγίλλης για σύμπλευση με τα στελέχη όλων των τάσεων τους προσεχείς μήνες με στόχο το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές». Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ζητηθεί και η επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά. Αυτό εάν γίνει λένε «θα γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές και θα συνδυαστεί και με ενδεχόμενη επιστροφή του κ. Α. Σαμαρά».
Η εκτίμηση των ίδιων στελεχών είναι ότι εάν η επιστροφή Σαμαρά γίνει ταυτόχρονα με την επιστροφή Σουφλιά, τότε ενδεχομένως η αντίδραση του κ. Κ. Μητσοτάκη να είναι πιο ήπια. Και αν μάλιστα το κόμμα βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας, τότε ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι δύσκολο να ανοίξει νέο μέτωπο με την Ρηγίλλης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “