Αλλάζουν στρατηγική τώρα στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Ρηγίλλης για τις ευρωεκλογές, αφού βγήκε από τους σχεδιασμούς τους το κόμμα Αβραμόπουλου. Η Ν.Δ. επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τις εντυπώσεις που κέρδισε με την υποχώρηση του δημάρχου και το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή στον κ. Κ. Μητσοτάκη ώστε να εμφανισθεί ως ενιαία παράταξη.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο νέο κόμμα ήταν και είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ν.Δ. και επικεντρώνει την προεκλογική του καμπάνια στα οικονομικά επιτεύγματα της τελευταίας τριετίας.
Το βράδυ της Κυριακής ο Κώστας Καραμανλής είχε ενημερωθεί στο Αγρίνιο με το νι και με το σίγμα για τις προθέσεις του δημάρχου. Γνώριζε καλά ότι πέρασε ο εφιάλτης της ίδρυσης του νέου κόμματος όταν ανέβηκε στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας.
Έτσι, αφού χαιρέτησε τους οπαδούς του με αυτοπεποίθηση, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Θέλω να ξέρετε ότι αυτόν τον στόχο που βάλαμε μαζί θα τον πετύχουμε και δεν υπάρχει καμία δύναμη να μας σταματήσει».
Τα ίδια ακριβώς λόγια είχε χρησιμοποιήσει στα τέλη Ιανουαρίου, για να προειδοποιήσει τότε τον δήμαρχο ότι εάν τολμήσει να κάνει το μεγάλο βήμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργισμένη βάση του κόμματος.
Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται για την συνάντηση που θα έχει με τον δήμαρχο, ενώ παράλληλα διευρύνει το άνοιγμά του προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Στόχος είναι το κόμμα να οδηγηθεί ενωμένο στις ευρωεκλογές ώστε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.
Και ξέρει καλά ο κ. Κ. Καραμανλής ότι για να το πετύχει αυτό πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης και ο κ. Κ. Μητσοτάκης και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. «Μας έκαναν πολλά και οι δύο.
Αλλά τέλος καλό όλα καλά», λένε τώρα γελώντας οι φίλοι του προέδρου του κόμματος, οι οποίοι αιφνιδίως ανακάλυψαν ότι είναι ανάγκη να συνυπάρξουν στη Ρηγίλλης όλες οι τάσεις ώστε η φιλελεύθερη παράταξη να βρει ξανά τον δρόμο προς την εξουσία.
Η συνταγή
Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., απαλλαγμένα τώρα από το άγχος του εσωτερικού κίνδυνου, πιστεύουν ότι η μάχη με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο πίστευαν αρχικά και εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα έχει προβάδισμα τουλάχιστον 4 ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνών κόμμα. Η συνταγή που θα ακολουθήσουν είναι απλή: Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση.
Σε όλες τις ομιλίες του ο κ. Κ. Καραμανλής θα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι είναι «ανίκανος να διαχειρισθεί μεγάλες κρίσεις», θα προσπερνά τα θετικά αποτελέσματα στον πληθωρισμό και στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, θα αναδεικνύει τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και θα επιχειρεί να δίνει την εντύπωση ότι στη Ν.Δ. οι εσωκομματικές συγκρούσεις αποτελούν παρελθόν.
Η οικονομία
Παράλληλοι είναι και οι σχεδιασμοί στο στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη.
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στην αρχή τουλάχιστον είχε επενδύσει πολλά στο κόμμα Αβραμόπουλου.
Αρκετά στελέχη τον Ιανουάριο δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους αφού πίστευαν ότι το νέο κόμμα ουσιαστικά θα οδηγούσε σε διάσπαση την Ν.Δ. Βέβαια αργότερα επεκράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις. Ήταν οι απόψεις εκείνων που τόνιζαν ότι είναι σημαντική η διείσδυση Αβραμόπουλου και στο ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από τις δημοτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι πίστευαν ότι η ζημιά που θα προκαλούσε στην Ν.Δ. το νέο κόμμα θα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που θα προκαλούσε στο ΠΑΣΟΚ, άρα θα έκλεινε η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Ποια θα είναι τώρα η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση του Ιουνίου; Πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη θα δώσουν έμφαση στις επιτυχίες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα και θα καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας στους πολίτες ότι το άμεσο μέλλον θα είναι καλύτερο. Παράλληλα θα επικρίνουν σε όλους τους τόνους τον κ. Κ. Καραμανλή για έλλειψη θέσεων, κινδυνολογία και λαϊκισμό.
Ο Σ. Μάνος
Η αλλαγή των σχεδίων Αβραμόπουλου διευκολύνει εκτός από τον κ. Κ. Καραμανλή και τον κ. Σ. Μάνο, ο οποίος τώρα αισιοδοξεί ότι το κόμμα του θα ξεπεράσει το 5% στις εκλογές. Όπως εκτιμούν οι φίλοι του, ένα ποσοστό παλιών ψηφοφόρων της Ν.Δ. σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την σημερινή του ηγεσία.
Ο Γ. Σουφλιάς
Αντίθετα, η νέα κατάσταση δεν διευκολύνει τον κ. Γ. Σουφλιά, αφού περιορίζονται οι επιλογές του. Τώρα, εφόσον δεν σχεδιάζει να κάνει δικό του κόμμα, ή πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή να επιστρέψει στην Ν.Δ. Τα περιθώρια όμως διαπραγμάτευσής του με τη Ρηγίλλης είναι πλέον περιορισμένα, αφού ο κ. Κ. Καραμανλής αισθάνεται και πάλι ισχυρός.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “