Η λύση θα έρθει από την Ρώμη

Οι παλιοί “αρχιτέκτονες” της Ευρώπης, εκείνοι που έχτισαν το οικοδόμημα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και γνωρίζουν τις αδυναμίες του, υποστηρίζουν ότι τα κλειδιά του νομίσματος τα κρατάει η Ιταλία και όχι η Γερμανία με την Γαλλία όπως πολλοί πιστεύουν.

Η Ιταλία επισήμως είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.  Στην ουσία όμως είναι η δεύτερη γιατί στον νότο κινείται πολύ μαύρο χρήμα που δεν καταγράφεται.

Η Ιταλία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα με βιομηχανία που παράγει τα πάντα και τουρισμό. Μπορεί να ζήσει πολύ άνετα με το δικό της νόμισμα. Δεν είναι η Ελλάδα. Όσοι από μας επιχειρούν συχνά να συγκρίνουν την Ελλάδα με την Ιταλία έχουν ψευδαισθήσεις.

Ο Μάριο Ρέντζι γνωρίζει καλά τη δύναμη της χώρας του στον ευρωπαϊκό χάρτη και τώρα ρίχνει την μεγάλη ζαριά του εκβιασμού στην Γερμανία. Αν πετύχει τον στόχο του να αλλάξει την πολιτική της σφιχτής λιτότητας με ποσοτική χαλάρωση και έκδοση ευρώ-ομολόγων τότε θα μιλάμε για μια άλλη Ευρώπη.

Τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για την σωτηρία της δική μας χώρας. Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό αλλά και Ευρώπη χωρίς Ιταλία δεν νοείται.

Να θυμόμαστε πάντως πως αν δοθεί η λύση αυτή θα έρθει από την Ρώμη και όχι από το Βερολίνο.