Στη Ν.Δ. είχαν ανοίξει τις σαμπάνιες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μόνο που άργησαν να γεμίσουν τα ποτήρια.
Κ. Καραμανλής. Κάνοντας το σήμα της νίκης βγήκε στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης για να μιλήσει στους εκατοντάδες οπαδούς της Ν.Δ. που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος και πανηγύριζαν
Αυτό δεν τους δυσκόλεψε όμως να τις πιουν με πολύ κέφι και να γιορτάσουν την πρώτη σημαντική νίκη του κόμματος έπειτα από 9 χρόνια. «Μεγάλη νίκη» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Κ. Καραμανλής και προεξόφλησε την νίκη του κόμματός του στις εθνικές εκλογές. Απέφυγε όμως να θριαμβολογήσει και χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «παράταξη όλων των Ελλήνων».
Επί τρεις ώρες είχαν παγώσει τα χαμόγελα της ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών καθώς τα «έξιτ πολ» από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ δεν εμφάνιζαν ότι η Ν.Δ. προηγείτο σίγουρα με διαφορά μεγαλύτερη των τριών μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Όταν όμως σιγουρεύτηκαν για το αποτέλεσμα, το γλέντι άναψε.
Το σύνθημα για τους πανηγυρισμούς έδωσε επισήμως ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Λούλης, ο οποίος εμφανίστηκε στην είσοδο των κεντρικών γραφείων και δήλωσε σε εθνικό δίκτυο ότι το κόμμα του προηγείται του ΠΑΣΟΚ σχεδόν τρεις μονάδες.
Πανηγύρι στους δρόμους
Από εκείνη την ώρα και μετά χιλιάδες οπαδοί του κόμματος ξεχύθηκαν στους δρόμους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις με σημαίες και ντουντούκες, ενώ στην οδό Ρηγίλλης επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ταυτόχρονα βουλευτές και κορυφαία στελέχη εγκατέλειψαν τα τηλεοπτικά στούντιο και έσπευσαν στη Ρηγίλλης να σφίγξουν το χέρι του προέδρου και μοιραστούν τους καρπούς της νίκης. Δεν πέρασε μισή ώρα και κ. Κ. Καραμανλής βγήκε στο μπαλκόνι μαζί με την κ. Μ. Γιαννάκου και φανερά συγκινημένος χαιρέτισε τους οπαδούς του, οι οποίοι τον αποθέωναν φωνάζοντας «ήρθε η ώρα του Καραμανλή». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μία ώρα αργότερα βγήκε ξανά στο μπαλκόνι αυτή την φορά πλαισιωμένος από τη σύζυγό του.
Σε δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύθηκαν και ενίσχυσαν την δύναμη του κόμματός του. Εμφανίστηκε ενωτικός, απέφυγε να αναφέρει για μια ακόμη φορά το όνομα του κόμματός του και μίλησε «για παράταξη όλων των Ελλήνων». Είπε ότι θα στηρίξει την πορεία προς την ΟΝΕ και τόνισε ότι δεν θα αντιμετωπίσει με έπαρση τη νίκη του κόμματός του. Χαρακτήρισε γκρίζα περίοδο τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Σημίτη και προεξόφλησε ότι ο νικητής των εθνικών εκλογών θα είναι το κόμμα του, το οποίο και θα διαλύσει όπως είπε την «παρακμή». Και πρόσθεσε ότι μέχρι τότε εκείνος θα φροντίσει «η χώρα να μη χάσει και άλλο έδαφος».
Μετά τις δηλώσεις ο Κ. Καραμανλής πήγε στο Σύνταγμα, όπου οι συγκεντρωμένοι οπαδοί της Ν.Δ. του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Μεγάλος νικητής
Η Ν.Δ., λοιπόν, εμφανίστηκε ως ο μεγάλος νικητής των εκλογών μολονότι το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από εκείνο που ανέμεναν στη Ρηγίλλης. Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου οι επιτελείς της Ν.Δ. στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα ξεπεράσει τις 4,5 μονάδες. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ωστόσο ότι η νίκη της Ν.Δ. «είναι σημαντική και καθαρή» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Μια νίκη που γίνεται ακόμη σημαντικότερη καθώς η Ν.Δ. κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές μετά 9 χρόνια, ενώ αύξησε πάνω από τέσσερις μονάδες την δύναμη της από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Τα ίδια στελέχη παραδέχονται ταυτόχρονα ότι θα υπήρχε πρόβλημα αν η διαφορά ήταν μικρότερη των δυόμισι μονάδων. Τότε είναι βέβαιο ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα δεχόταν πυρά ομαδόν από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που δυο χρόνια τον περίμεναν στη γωνία. Μολονότι θα είχε πάρει την «πρωτιά», θα τον κατηγορούσαν ότι συρρίκνωσε την παράταξη με τις διαγραφές και τις περιθωριοποιήσεις και έκανε την Ν.Δ. προσωποπαγές κόμμα. Σε περισσότερο δεινή θέση θα ήταν οι στενοί του συνεργάτες κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Λούλης, οι μόνοι οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο κατέστρωσαν την προεκλογική στρατηγική του κόμματος. Παράλληλα, όπως πολλοί εκτιμούσαν, θα έκαναν την εμφάνισή τους ξανά τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Είναι κοινό μυστικό στη Ρηγίλλης ότι ο δήμαρχος δεν έχει ακυρώσει τις φιλοδοξίες του και σε μια κακή στιγμή του κ. Κ. Καραμανλή δεν θα διστάσει να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα.
Τώρα όλα αυτά τα «κακά σενάρια», όπως λένε στη Ρηγίλλης, δεν είναι δυνατό να γίνουν πραγματικότητα. Η διαφορά των σχεδόν τριών μονάδων δεν αφήνει περιθώρια για εσωκομματική αναταραχή και αμφισβήτηση της ηγεσίας. Μολονότι φίλοι και αντίπαλοι του κ. κ. Καραμανλή γνωρίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν προεξοφλεί τη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, εν τούτοις υποχρεώνει τους πάντες να συμπαραταχθούν με την ηγεσία
Νίκη στις εθνικές
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση χθες το βράδυ, ενώ η κ. Ντ. Μπακογιάννη η οποία επισκέφθηκε τον πρόεδρο στη Ρηγίλλης εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, τόνισε ότι ουδείς μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο και πρόσθεσε πάνω σ΄ αυτό ότι η Ν.Δ. μπορεί να χτίσει πλέον τη νίκη της στις εθνικές.
Στο ίδιο πανηγυρικό κλίμα ήταν οι δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επομένη των εκλογών. Οι συνεργάτες του προεξοφλούν ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Θα είναι συνεπής σ΄ αυτό που έλεγε όλη την προεκλογική περίοδο, ότι δεν θα ζητήσει εκλογές, αφού ο ίδιος δεν έχει την δυνατότητα να τις προκαλέσει». Κανείς όμως όπως λένε στη Ν.Δ. δεν αμφιβάλλει ότι στο εξής ο πρόεδρός της θα κινείται με τον αέρα του νικητή, θα αποκαλεί την κυβέρνηση «κυβέρνηση μειοψηφίας», θα δηλώνει ότι ¨«έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και θα καλεί τον πρωθυπουργό να μην λαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας χωρίς την σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κάτι ακόμη τώρα πια είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατιας τον Μάρτιο του 2000 προκειμένου να διεξαχθούν μ΄ αυτή την ευκαιρία εθνικές εκλογές.
Όσο για το εσωκομματικά ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να κρατά και τώρα μάλιστα με περισσότερη σιγουριά το μαχαίρι και το πεπόνι. Εκείνος μόνος του θα αποφασίσει αν θα καλέσει τον κ. Γ. Σουφλιά να επιστρέψει στο κόμμα και αν θα εντάξει στους κόλπους της Ν.Δ. τον κ. Α. Σαμαρά αγνοώντας την έντονη αντίδραση του κ. Κ. Μητσοτάκη, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “