Έξι μήνες ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε στο συρτάρι του την πρόσκληση για ένα επιστημονικό συνέδριο στα Κύθηρα. Επρόκειτο να είναι ομιλητής με την ιδιότητα του καθηγητή στο θέμα της κλωνοποίησης.
Προετοιμάστηκε λοιπόν καλά γι’ αυτό το διεθνές συνέδριο, αλλά λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Λίγες ώρες πριν ταξιδέψει, τού τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.: «Προκόπη, δεν θα πας πουθενά το Σαββατοκύριακο, πρέπει να μείνεις στην Αθήνα για να συντάξεις την τροπολογία με τις αυστηρότερες ποινές για μηχανικούς και εργολάβους». Ήταν η πολλοστή φορά που ο καθηγητής εκλήθη στη Ρηγίλλης να διεκπεραιώσει μια επιχείρηση-αστραπή. «Άνθρωπο-ορχήστρα» τον αποκαλούν όσοι τον γνωρίζουν καλά. Και έχουν δίκιο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αεικίνητος. Μέσα στη μέρα θα τον δεις σε δεκάδες διαφορετικά σημεία να ασχολείται με πράγματα εντελώς αντίθετα μεταξύ τους και να τα κάνει όλα εξίσου καλά. Καθηγητής, διαπρεπής νομικός, υπερδραστήριος βουλευτής, τομεάρχης, συγγραφέας και πατέρας τριών παιδιών. Μέσα σε όλα βρίσκει και τον χρόνο να διαβάζει. Πότε; «Μα, τη νύχτα.
Όταν οι άλλοι στο σπίτι πέφτουμε για ύπνο, εκείνος κάθεται και διαβάζει λογοτεχνία μέχρι τις 3», λέει η σύζυγός του Σίσσυ, με την οποία μοιράζεται τη ζωή του από 20 ετών. Νομικός και η ίδια, αποτελεί την ασπίδα προστασίας του στο γραφείο και το σπίτι.
Παντού!
Τον Προκόπη Παυλόπουλο τον βρίσκεις παντού. Στη Βουλή, στη Ρηγίλλης, στο νομικό γραφείο του, στις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. να μιλά με τοπικά στελέχη σε κομματικές εκδηλώσεις και στη Λάρισα, την οποία έχει χρεωθεί ως κεντρικό στέλεχος μετά τη διαγραφή του Γιώργου Σουφλιά. Μόνο στο σπίτι του τον βρίσκεις σπάνια. Το πιθανότερο πάντως είναι να τον συναντήσει κανείς στους διαδρόμους της Βουλής. Φορτωμένος άγχος, με το κινητό στο χέρι να χτυπάει ασταμάτητα. Εκείνος απαντά δίνοντας είτε νομικές συμβουλές, είτε οδηγίες στο νομικό του επιτελείο είτε διευκρινίσεις σε δημοσιογράφους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Ταυτόχρονα καταθέτει τις ερωτήσεις προς υπουργούς, τις οποίες έχει ετοιμάσει από νωρίς το πρωί, ενώ είναι κάθε στιγμή σε ετοιμότητα να αγορεύσει στη Βουλή και να εκπροσωπήσει το κόμμα του σε σημαντικά θέματα.
«Ευτυχώς που τα παιδιά μεγάλωσαν και δεν με χρειάζονται τόσο πολύ πια», λέει ο ίδιος, χωρίς να κρύβει τις ενοχές του όμως για τον λίγο χρόνο που αφιερώνει στην οικογένειά του. Ο Βασίλης, ο μεγάλος, τελειώνει τώρα τη Νομική, ενώ η Ζωή και η Μαρία, οι δίδυμες κόρες του, σπουδάζουν στη Γαλλική Φιλολογία και στο Παιδαγωγικό Τμήμα.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ηρεμεί ούτε στις διακοπές του. Το ωραίο εξοχικό που έφτιαξε εδώ και τρία χρόνια το χαίρεται ελάχιστα. Κατεβαίνει στη Μύκονο Σάββατο, με στόχο να μείνει μια εβδομάδα. Το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται στη βεράντα να μιλάει σε δύο τηλέφωνα. Στο τέλος η γυναίκα του τού λέει: «Έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρείς τον εαυτό σου, πάμε στην Αθήνα να κάνεις με περισσότερη άνεση τις δουλειές σου». Ο καθηγητής χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνει το βαλιτσάκι του και επιστρέφει στο γραφείο της οδού Σόλωνος.
Οι φίλοι του τον αποκαλούν κινητή εγκυκλοπαίδεια και δεν υπερβάλλουν. Είναι πλήρως ενημερωμένος για τα περισσότερα θέματα. Ξέρει μαθηματικά, αστροφυσική, ενώ τις γνώσεις του στην ιστορία, την ελληνική μυθολογία και τη λογοτεχνία ελληνική και γαλλική, θα ζήλευαν αρκετοί καθηγητές κλασικών επιστημών. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει χαρακτηριστεί και άνθρωπος των Προέδρων. Και αυτό γιατί είχε την τύχη, από τα πρώτα χρόνια της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας, να βρεθεί δίπλα σε ισχυρούς άνδρες. Υπηρέτησε στο γραφείο του πρώτου Προέδρου της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας, του Μιχάλη Στασινόπουλου.
Ο δάσκαλος
Ύστερα διέκοψε για αρκετά χρόνια τις σχέσεις με την πολιτική, αφιερώθηκε αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο και εξάντλησε σε μικρή ηλικία την Επετηρίδα στη Νομική Αθηνών. Οι φοιτητές του λένε πως όταν παρέδιδε μάθημα, γέμιζαν το αμφιθέατρο ασφυκτικά για να ακούσουν τον ταλαντούχο νέο δάσκαλο.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία τού δόθηκε όταν στην κυβέρνηση Ζολώτα τοποθετήθηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αγαπημένο παιδί τού τότε καθηγητή – πρωθυπουργού καθώς ήταν, βρήκε την ευκαιρία να χειριστεί κρίσιμα θέματα και να αναδείξει τις ικανότητές του. Οι πάντες εκείνη την περίοδο έλεγαν μόνο καλά λόγια για τον Προκόπη. Και ανάμεσα σ’ αυτούς που τον εκτίμησαν, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο τελευταίος, όταν έγινε για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον όρισε διευθυντή του νομικού του γραφείου και παρέμεινε έμπιστος συνεργάτης του μέχρι το τέλος.
Εκείνος δεν παραλείπει με κάθε ευκαιρία να τονίζει ότι «η θητεία μου δίπλα στον Καραμανλή ήταν η σημαντικότερη εμπειρία της ζωής μου».
Από τον Κωνσταντίνο στον Κώστα Καραμανλή
Κωνσταντίνος Κώστας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι πάντα απαραίτητος στους προέδρους για τις δύσκολες αποστολές
Μετά τη λήξη της θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Προκόπης Παυλόπουλος πέρασε στη μάχιμη πολιτική. Ο Μιλτιάδης Έβερτ άδραξε την ευκαιρία και τον τοποθέτησε εκπρόσωπο του κόμματος. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό την περίοδο της ηγεσίας Έβερτ. Ήταν ο πιο έμπιστος συνεργάτης του προέδρου, ο άνθρωπος – κλειδί. Μέσα σε λίγο διάστημα κατάφερε να εξωραΐσει αρκετά την εικόνα τού κόμματος. Χωρίς να έχει σπουδάσει επικοινωνία, από ένστικτο ξέρει τι θα πει, πώς και πότε θα το πει. Η παρουσία του στην τηλεόραση με τα σωστά ελληνικά και τη συγκροτημένη σκέψη τού προσέφερε αυτό που δεν διέθετε μέχρι τότε: Την αναγνωρισιμότητα στη βάση του κόμματος. Σήμερα είναι ένα από τα 10 πρόσωπα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που προσκαλούνται τόσο συχνά σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Πολύ συχνά θα τον δει κανείς σε εκπομπές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προτιμούν και οι δύο να προσκαλούνται μαζί, διότι έχουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, ακόμη και όταν διαφωνούν. Τώρα δεν ανήκει στον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. Δεν είναι δηλαδή αυτό που λέμε «παρέα» του προέδρου. Έχουν όμως καλή επαγγελματική σχέση, στενή συνεργασία και ο κ. Καραμανλής τού αναθέτει δύσκολες αποστολές. Είναι μεταξύ άλλων ο άνθρωπος που γράφει τις περισσότερες προτάσεις νόμου και τροπολογίες που καταθέτει το κόμμα στη Βουλή. Βουλευτής Επικρατείας σήμερα, στις προσεχείς εκλογές θα εκτεθεί για πρώτη φορά με σταυρό στην Α΄ Αθηνών. Ουδείς αμφιβάλλει, εντός και εκτός Ρηγίλλης, ότι θα εκλεγεί μεταξύ των πρώτων.
Και αν έπειτα από αυτά ρωτήσει κάποιος «Καλά, ελαττώματα δεν έχει ο Προκόπης;» Κάθε άλλο. Οι αντίπαλοί του στο κόμμα τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύθηκε έξυπνα τις ευκαιρίες και τη θητεία του δίπλα στους Προέδρους, με αποτέλεσμα να ανελιχθεί πολύ σύντομα στην κομματική ιεραρχία. Οι φίλοι του λένε πως δεν ηρεμεί ποτέ και διακατέχεται από μια διαρκή ανησυχία. Και ακόμη, ότι δεν έχει το… απαραίτητο ύφος που αρμόζει σε έναν διαπρεπή καθηγητή. Ο ίδιος δεν αρνείται τις καλοπροαίρετες επικρίσεις των φίλων και σχολιάζει: «Τι να κάνω ρε παιδιά, δεν μπορώ να αλλάξω. Μην ξεχνάτε ότι ξεκίνησα από την Πελεκανάδα της Μεσσηνίας».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “