Τρέχει να κλείσει τα μέτωπα

Άρον άρον επιχειρεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα ο κ. Κ. Καραμανλής πριν από τις αρχές Ιανουαρίου ­ όποτε θα γίνει η Εθνική Συνδιάσκεψη της Ν.Δ. ­ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που δημιούργησαν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα του.

Παράλληλα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Ελσίνκι το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και θα μετατοπίσουν το κέντρο βάρους τού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Η πρώτη μεγάλη εκκρεμότητα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι η οριστικοποίηση της θέσης του για την εκλογή Προέδρου. Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και πλέον δεν μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα την απάντησή του ότι θα «μιλήσω καθαρά και ξάστερα όταν έρθει η ώρα». Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή προχθές το βράδυ στον Antenna, τόνιζαν ωστόσο ότι η μόνη κακή στιγμή της συνέντευξης ήταν την ώρα που δεχόταν βροχή ερωτημάτων και δεν μπορούσε να απαντήσει τι θα κάνει με την εκλογή Προέδρου: το σημαντικότερο, δηλαδή, πολιτικό πρόβλημα αυτής της περιόδου. Η εκτίμηση των επιτελών της Ρηγίλλης είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα συναινέσει τελικά στην εκλογή του κ. Κ. Στεφανόπουλου από την παρούσα Βουλή και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Η επιστροφή Σουφλιά

Η δεύτερη σημαντική εκκρεμότητα είναι η επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά στο κόμμα. Ο κ. Κ. Καραμανλής προχώρησε σε ένα «γενναίο» άνοιγμα, όπως το χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του. Δήλωσε ανοιχτά ότι είναι έτοιμος να κάνει την πρώτη κίνηση για την προσέγγιση του Θεσσαλού πολιτικού. Παράλληλα εξήρε τη στάση του την περίοδο που βρίσκεται εκτός κόμματος και τον αποκάλεσε «ιστορικό στέλεχος». Οι επιτελείς της Ρηγίλλης λένε ότι η κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές και αισιοδοξούν ότι θα βρει ανταπόκριση. Την αισιοδοξία τους πάντως κάθε άλλο παρά συμμερίζονται βουλευτές και πολιτευτές φίλοι τού κ. Γ. Σουφλιά. Εκτιμούν ότι τα όσα είπε ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν για εντυπωσιασμό της βάσης της Ν.Δ. και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο: «Να πάρει πρώτα την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ύστερα βλέπουμε», λένε χαρακτηριστικά. Όσο για τον ίδιο τον κ. Γ. Σουφλιά, ακόμη μια φορά αποφεύγει να πει οτιδήποτε. Αντίθετα, τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε ο φίλος τού κ. Γ. Σουφλιά βουλευτής κ. Ν. Κάκκαλος, ο οποίος επίσης έχει διαγραφεί από το κόμμα. «Κατά παράδοξο τρόπο, “η ευπρεπής στάση και η μακρά ιστορική πρόσφορα στην παράταξη” θα συνεκτιμηθούν, μάς λέει ο κ. Καραμανλής, για να απονείμει ο ίδιος “χάρη” ή “αμνηστία” στον κ. Σουφλιά. Τα παραπάνω στοιχεία τού ήταν άγνωστα όταν αποφάσιζε τη διαγραφή; Όλα αυτά αποτελούν ακροβατισμούς και προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει: «Ο αληθινός ηγέτης αναγνωρίζει τα λάθη του και κάνει την αυτοκριτική του.

Ο αληθινός ηγέτης δεν θυσιάζει αρχές, αξίες και κανόνες για να ικανοποιήσει προσωπικές σκοπιμότητες».

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο περιβάλλον του κ. Γ. Σουφλιά λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Θεσσαλός πολιτικός να γυρίσει στη Ν.Δ. χωρίς να έρθει μαζί του και ο Ν. Κάκκαλος. Αν αυτό ισχύει, τότε με τη χθεσινή δήλωση του βουλευτή μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο για την επιστροφή και των δύο.

Δύο εκκρεμότητες

Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ακόμη δύο μεγάλες εκκρεμότητες. Θέλει να συσφίγξει τις σχέσεις του με τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Δ. Αβραμόπουλο, ώστε να εμφανισθεί το κόμμα ενωμένο στις εκλογές. Έτσι, ρίχνει διαρκώς και στους δύο γέφυρες και μιλά με τα καλύτερα λόγια και για τον πρώην πρωθυπουργό και για τον δήμαρχο Αθηναίων. Αυτά όμως ­ όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη ­ δεν είναι αρκετά για να τους έχει δίπλα του στην κρίσιμη αναμέτρηση.

Η στάση του κ. Κ. Μητσοτάκη θα εξαρτηθεί από τη θέση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου και του κ. Δ. Αβραμόπουλου από τον αν θα αποφασίσει να παραμερίσει τις δικές του ηγετικές φιλοδοξίες και να γίνει υπουργός σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “