Απεγνωσμένη προσπάθεια καταβάλλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μετριάσει τις θετικές εντυπώσεις που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τη συμφωνία του Ελσίνκι. Έτσι, με καθυστέρηση τριών ημερών, πέρασε σε επικοινωνιακή αντεπίθεση με δύο στόχους: Πρώτον, να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο μόνος κερδισμένος από αυτή τη συμφωνία είναι η Τουρκία. Και, δεύτερον, να διασκεδάσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. «Δεν διαπίστωσα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στελεχών της Ν.Δ.
Υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μικροαποχρώσεις», είπε με έμφαση. Την ίδια στιγμή όμως άλλα στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι η συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση και άλλα μιλούν για εθνική ήττα. Πάντως, αν μη τι άλλο με τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ένα όφελος. Αναγκάστηκε ο κ. Κ. Μητσοτάκης να αναβάλει για 24 ώρες την προγραμματισμένη του δήλωση, η οποία όπως έλεγαν οι πληροφορίες θα έριχνε και άλλο λάδι στη φωτιά.
Συμβούλιο αρχηγών
Ο κ. Κ. Καραμανλής επιχείρησε επίσης να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων τις προσεχείς ημέρες. Ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σήμερα θα επισκεφθεί τον κ. Κ. Στεφανόπουλο στον οποίο θα γνωστοποιήσει τις διαφωνίες του με τα όσα συνέβησαν στο Ελσίνκι.
Προσωρινή ήττα
Στη συνέντευξη ανέλυσε λεπτομερώς τις θέσεις της Ν.Δ. με συγκροτημένο τρόπο, χωρίς επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Η εντύπωση που έδινε όπως επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι γνωρίζει καλά πως έχασε αυτή τη μάχη στην κοινή γνώμη, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Και ελπίζει ότι στο άμεσο μέλλον θα δικαιωθεί «όταν η Τουρκία εμφανίσει και πάλι το γνωστό αδιάλλακτο πρόσωπό της». Παράλληλα, όπως λένε οι συνεργάτες του, «ετοιμάζεται να πάρει τη ρελάνς αύριο το βράδυ στη Βουλή».
«Πιστεύαμε είπε ο κ. Κ. Καραμανλής ότι είχαμε την διαπραγματευτική ικανότητα ώστε οι εθνικοί κόποι και οι θυσίες 25 ετών επιτέλους να αποδώσουν. Σήμερα, ψύχραιμα και συνετά πρέπει να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα χωρίς θόρυβο, χωρίς επικοινωνιακό μακιγιάζ, χωρίς θριαμβολογίες, χωρίς ανούσιους πανηγυρισμούς, να δούμε τι κερδίσαμε και τι χάσαμε, αν πρέπει να πανηγυρίζουμε ή αν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ή και ανήσυχοι. Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι ότι μόνοι μας ανοίξαμε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία, ενώ συνεχίζει να μιλά για γκρίζες ζώνες και απειλεί με χρήση βίας. Δεν κερδίσαμε τίποτα το χειροπιαστό.
Η Τουρκία συνεχίζει ουσιαστικά να απειλεί με χρήση βίας. Συνεχίζει να μιλά για γκρίζες ζώνες. Συνεχίζει να διεκδικεί 151 νησιά και βραχονησίδες». Πρόσθεσε ακόμη ότι «από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκύπτει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποκομίζει άμεσα σημαντικά και καθαρά κέρδη. Ενώ η Ελλάδα, παρά την ισχυρότατη διαπραγματευτική της βάση, υποχώρησε από τις πάγιες θέσεις της χωρίς σίγουρα και ουσιαστικά ανταλλάγματα. Δεν έγιναν δεκτοί οποιοιδήποτε όροι από την Τουρκία αλλά και ούτε υπάρχουν τρεις ελληνικοί όροι. Η Τουρκία έγινε δεκτή υποψήφια χώρα χωρίς οποιοδήποτε ειδικό όρο, ούτε στα κείμενα εμφανίζονται ως όροι αλλά ούτε παρουσιάστηκαν έτσι στην Άγκυρα».
Η επιστολή Λιπόνεν
Και για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε την επιστολή του Φινλανδού Πρωθυπουργού κ. Λιπόνεν προς την τουρκική κυβέρνηση. «Στην επιστολή του ο κ. Λιπόνεν διευκρινίζει πως ούτε όροι υπάρχουν για την Τουρκία, ούτε το 2004 είναι δεσμευτικό. Και εδώ προκύπτει ένα αποφασιστικό ερώτημα: Γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο της επιστολής;».
Η Ντ. Μπακογιάννη
Πάντως, τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. συνεχίζουν να δημοσιοποιούν τις διαφορετικές απόψεις για το Ελσίνκι. Το βάρος της αντίθετης με την ηγεσία άποψης σηκώνει η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επιμένει ότι η συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πάντως κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προπαγανδιστική προσπάθεια» να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από το θέμα αυτό, αλλά τόνισε ότι «ο λαός γνωρίζει ότι είναι η ίδια κυβέρνηση του Οτζαλάν, των Ιμίων και των S-300».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “