«Θα σας κάνω μια πρόβλεψη: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς θέμα τακτικής του ιδίου». Σε μια στιγμή που ο δήμαρχος Αθηναίων δείχνει να μην έχει αποφασίσει αν θα παραμείνει στην πλατεία Κοτζιά ή θα πάρει τον δρόμο για τη Ρηγίλλης, η Ντόρα Μπακογιάννη προεξοφλεί την επιλογή του. Εμφανίζεται βεβαία ότι θα είναι συνυποψήφιός της στην Α’ περιφέρεια Αθηνών. Παράλληλα, μολονότι ο κ. Γ. Σουφλιάς γύρισε την πλάτη στη Ρηγίλλης, είναι αισιόδοξη για την επιστροφή άλλων στελεχών στο «μαντρί» τα οποία έχουν διαγραφεί ή έχουν περιθωριοποιηθεί: «Μην προδικάζετε τίποτα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχθές, μιλώντας μπροστά στη βάση της παράταξης, κάλεσε τους πάντες στο κόμμα. Κήρυξε πανστρατιά γιά όλη την παράταξη και πιστεύω ότι με καλή πίστη, θέληση και εποικοδομητική στάση από όλους, σιγά- σιγά θα μπει το νερό στο αυλάκι». Η πρώην υπουργός δεν συμμερίζεται τις απαισιόδοξες απόψεις πολλών στελεχών της Ν.Δ. που την τελευταία εβδομάδα μετά το Ελσίνκι και τις δημοσκοπήσεις πιστεύουν ότι το κόμμα βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του από την ημέρα που ανέλαβε ο κ. Κ. Καραμανής τα ηνία.
«Δεν αποδέχομαι αυτό το κλίμα καταστροφολογίας. Τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα δεν έχουν αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένες αδυναμίες που υπάρχουν στην τακτική του κόμματος και έχουν επισημανθεί από στελέχη, οπαδούς, αλλά και από φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία ΜΜΕ εδώ και καιρό», λέει με έμφαση και προσθέτει: «Η συστράτευση όλων, η αποφυγή προβολής απόψεων που μπορεί να θολώσουν τη φιλελεύθερη εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και η έλλειψη σύγχρονης επικοινωνιακής πολιτικής που να αναδεικνύει τα ουσιωδέστερα θέματα είναι τα τρία κυριότερα».
Καμπανάκι
ΕΡ.: Πάντως θα συμφωνήσετε ότι δεν πάτε και τόσο καλά.
ΑΠ.: Ίσως είναι ευτύχημα ότι η τελευταία δημοσκόπηση της MRB όντως χτυπάει ένα καμπανάκι. Γιατί η Νέα Δημοκρατία διαθέτει δυνάμεις που μπορούν να κινητοποιήσουν το όχημα, το κλίμα να αντιστραφεί έτσι πλήρως και οι εκλογές να κερδηθούν.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αποφεύγει να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στον κ. Κ. Καραμανλή για την τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Ίσως γιατί πιστεύει ότι ήδη έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και δεν είναι ώρα για τέτοια. Και ως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος επιτίθεται με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ.
ΕΡ.: Τι φταίει που στη Ν.Δ. υπάρχει, αν μη τι άλλο, στασιμότητα; Οι λαθεμένες επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ή οι σωστές επιλογές του κ. Σημίτη;
ΑΠ.: Για τη Νέα Δημοκρατία απάντησα ήδη. Για το ΠΑΣΟΚ θα πω ότι, από το καλοκαίρι και μετά, με μια σειρά κινήσεων, όπως οι ευνοϊκές παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, σε συνδυασμό με τον επικοινωνιακό καταιγισμό, κατάφερε να αυξήσει τη συσπείρωσή του. Το αν οι κινήσεις του κ. Σημίτη είναι σωστές για την ουσία των πραγμάτων, το δείχνει η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.
Πολιτικό θέμα
Η πρώην υπουργός από το καλοκαίρι κιόλας είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των πρόωρων εκλογών. Μια θέση στην οποία παραμένει αμετακίνητη μέχρι σήμερα μολονότι κάποιοι πλέον στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφευχθεί η αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο.
«Σε κάθε περίπτωση λέει η απόφαση για εκλογές είναι ένα θέμα πολύ ευρύτερο από την επιλογή του προσώπου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πολιτικό θέμα. Ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες επιλογές όπως είναι η προετοιμασία για την μετα-ΟΝΕ εποχή ή για την αξιοποίηση του τρίτου κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, με τη σημερινή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη που διακατέχεται από αλαζονεία και υπεροψία έχει υιοθετήσει πλέον καθεστωτικά χαρακτηριστικά και αντανακλαστικά».
ΕΡ.: Αν σας ρωτούσε ο κ. Καραμανλής να του πείτε τη γνώμη σας, με το χέρι στην καρδιά, τι θα του λέγατε; Προχώρα σε εκλογές και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;
ΑΠ.: Από τότε που η κυβέρνηση άνοιξε με δική της ευθύνη την προεκλογική περίοδο, μίλησα ανοικτά και με σαφήνεια. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές γιατί ο τόπος δεν αντέχει αυτήν την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όπου τα πάντα υπόκεινται στη μικροκομματική σκοπιμότητα των εκλογών. Σήμερα η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, απλώς τα σπρώχνει κάτω από το χαλί. Δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη συγκοινωνία που συνεχώς οξύνονται και ταλαιπωρούν τους Αθηναίους, αφήνει τα σχολεία και το εκπαιδευτικό σύστημα να καταρρέει οδηγώντας ακόμη μια γενιά νέων παιδιών στην ημιμάθεια, ανέχεται απαράδεκτα φαινόμενα σε χώρους όπου συγκρούονται συμφέροντα. Σ΄ όλα αυτά πρέπει να μπει ένα τέλος, χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή, μια κυβέρνηση με διαφορετική αντίληψη απ΄ αυτήν του συμβιβασμού και του βολέματος που έχει επιδείξει η κυβέρνηση Σημίτη.
Ρωτήστε τον Κ. Μητσοτάκη αν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ιδιαίτερα προσεκτική οταν αναφέρεται στο πρόσωπο που πρέπει να προτείνει το κόμμα της για την Προεδρία. Και είναι λογικό αφού δεν θα ήταν πολιτικά ορθό όπως επισημαίνουν οι φίλοι της να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του πατέρα της. Όταν ερωτάται εάν ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί να είναι υποψήφιος στην περίπτωση που του ζητηθεί, η απάντησή της είναι διπλωματική:
«Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί στον κ. Μητσοτάκη, αν τεθεί θέμα υποψηφιότητάς του. Πριν κάτι τέτοιο συμβεί, ούτε καν η ερώτηση έχει νόημα».
ΕΡ.: Μήπως θα έπρεπε να πει ο κ. Καραμανλής στηρίζω Στεφανόπουλο αλλά μετά τις εκλογές;
ΑΠ.: Δεν αργεί πλέον η ώρα που θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Καλύτερα να κάνετε λίγη υπομονή. Αυτό που θεωρώ απαραίτητο είναι η Νέα Δημοκρατία να πάει στις εκλογές με σαφή πρόταση, να μην εμπλακεί σε μεσοβέζικες καταστάσεις που θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να παίξει κατά την προεκλογική περίοδο παιχνίδια γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα Προεδρίας κλείνει και θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να φέρει στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης τα θέματα που απασχολούν τον λαό.
Έτοιμη από καιρό
Εάν κάποιος επισκεφθεί το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη θα διαπιστώσει ότι εκείνη είναι έτοιμη από καιρό για εκλογές. Μέχρι τα συνθήματα, τις αφίσες και τα φυλλάδια έχει έτοιμα. Οι συνεργάτες της δεν κρύβουν ότι θέλει να χτυπήσει και πάλι την πρώτη θέση είτε με Αβραμόπουλο στο ιδιο ψηφοδέλτιο είτε χωρίς αυτόν: «Κατ΄ αρχήν δεν νομίζω ότι είμαι η μόνη που είμαι έτοιμη. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία είναι πολλοί αυτοί, σχεδόν όλοι θα έλεγα, που έχουμε προετοιμαστεί, γιατί οι πάντες γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Από εκεί και πέρα δουλεύω για τη Ν.Δ. και τον κόσμο της αλλά και για τα προβλήματα των υπολοίπων Ελλήνων. Εποπτεύω τον Τομέα Ανάπτυξης, “οργώνω”, όπως συνηθίζουν να λένε, όλη την Ελλάδα και βεβαίως ασχολούμαι και με τα θέματα της Αθήνας. Πιστεύω ότι οι Αθηναίοι το εκτιμούν αυτό και την εκτίμησή τους αυτή θα την μεταφέρουν στην κάλπη». Η πρώην υπουργός σε αυτή τη δυσκολη στιγμή για το κόμμα προτείνει στον κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει αμέσως στη συγκρότηση μιας «ισχυρής ομάδας κρούσης» η οποία θα σχεδιάσει και όλη την καμπάνια του κόμματος μέχρι τις εκλογές. «Την ώρα αυτή λέει η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα κρούσης. Μια ομάδα κρούσης η οποία θα προβάλει τα θέματα στα οποία έχουμε το πολιτικό πλεονέκτημα, θα φέρει στην πρώτη γραμμή τις υπαρκτές αδυναμίες της κυβέρνησης. Η ομάδα κρούσης για την οποία σας μιλάω, πρέπει να είναι ένα πολιτικό όργανο που θα αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό, την εκπόνηση μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της οργάνωσης. Σ΄ αυτή την ομάδα κρούσης, ρόλο και λόγο, πρέπει και μπορούν να έχουν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πανστρατιά που θα δώσει στη φιλελεύθερη παράταξη δυναμική πλειοψηφίας».
Δεν υπήρξε ουσιαστική διαφωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο θέμα του Ελσίνκι
Ξάφνιασε πολλούς στη Ρηγίλλης η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όταν διαφοροποιήθηκε ανοιχτά απο τον πρόεδρο του κόμματος για το θέμα του Ελσίνκι. Και αυτό γιατί εδώ και πολύ καιρό στηρίζει όσο λίγοι τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή. Αποκορύφωμα η στάση της στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πήρε τον λόγο και είπε ότι είναι περήφανη με τις επιλογές του κόμματος. Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» απαντά σε όσους την επικρίνουν στο κόμμα της γιατί κράτησε άλλη στάση από τον κ. Κ. Καραμανλή στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής λέγοντας ότι «έχω αποδείξει ότι πάντα λέω μέσα στα όργανα του κόμματος και δημόσια αυτά που πιστεύω» και προσθέτει: «Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής οφείλουμε όλοι, πολιτικοί, αναλυτές, ΜΜΕ, να τα αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Πριν από τη Σύνοδο του Ελσίνκι είχα πει ότι μια απόφαση που θα προέβλεπε την αποδέσμευση της Κύπρου από τις εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτό είπα και μετά, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την απόφαση ως προς αυτό το σημείο, κάτι που είπε και η Ν.Δ., και επεσήμανα ότι η διατύπωση των διαφορών για τα ελληνοτουρκικά μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις και ενέχει κινδύνους, αναφέροντας το θέμα της ασφάλειας των νησιών». Επιμένει πάντως οτι δεν υπήρξε ουσιαστική διαφωνία της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «Στην ουσία ακριβώς τα ίδια είπε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνεδρίαση της Βουλής και μόνο ως προς τους τόνους διέφερε. Είναι φανερό ότι από κάποιους κύκλους γίνεται ένα παιχνίδι προβοκάτσιας εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό να παρουσιάζονται διαφορές που εντείνουν τη δημιουργία εικόνας τριβών στη Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό βολεύει την εκλογική στρατηγική της κυβέρνησης».
ΕΡ.: Μήπως η βιασύνη σας να μιλήσετε ανεξαρτήτως αν οι θέσεις είναι ορθές ή όχι δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία;
ΑΠ.: Τόσο η βιασύνη όσο και η καθυστέρηση που επισημαίνουν κάποιοι άλλοι είναι πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι εγκαίρως, άμεσα και ουσιαστικά, να απαντούμε στην κυβέρνηση, η οποία πολιτεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλλιεργεί τις εντυπώσεις που δημιουργούν ευνοϊκές συγκυρίες μόνο για την εκλογική της στρατηγική, και όχι να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
ΕΡ.: Είχατε προτείνει στον κ. Καραμανλή μήπως να υιοθετήσει τη δική σας στάση στο θέμα του Ελσίνκι;
ΑΠ.: Η Νέα Δημοκρατία, με σύμφωνη γνώμη όλων μας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είχε θέσει τρεις προϋποθέσεις. Αυτές εν μέρει επιτεύχθηκαν, όπως στο Κυπριακό για παράδειγμα. Και στα άλλα σημεία όμως δεν υπάρχουν αποκλίσεις γιατί στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν επικίνδυνες ασάφειες. Και σ’ αυτό όλοι συμφωνούμε. Ο κ. Καραμανλής απλώς τόνισε, στη συνέχεια, περισσότερο τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “