Στριμώχνουν τον Αβραμόπουλο

Διαρκείς επιθέσεις φιλίας δέχεται ο δήμαρχος Αθηναίων από τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τους συνεργάτες του, ενώ παρασκηνιακά εντείνονται οι πιέσεις να ξεκαθαρίσει τη στάση του όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο ίδιος ο δήμαρχος εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του κλειστά και διαμηνύει στη Ρηγίλλης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις, αφού ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Στο συνέδριο

Η ηγεσία της Ν.Δ. του απηύθυνε πρόσκληση να παραστεί στο συνέδριο του Μαρτίου, αλλά και στο προσυνέδριο της Αθήνας. Η απάντηση του δημάρχου μέσω συνεργατών του ήταν «διπλωματική», που πάλι μπέρδεψε τους επιτελείς της Ρηγίλλης. «Ο δήμαρχος βεβαίως και θα πάει στο συνέδριο, όχι όμως στο προσυνέδριο γιατί αυτό είναι μια καθαρά εσωκομματική διαδικασία».

Εγκώμιο

Την ίδια ώρα ο πρώην έμπιστος σύμβουλος του Κ. Καραμανλή, Γ. Λούλης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Ίντερνετ, πλέκει το εγκώμιο του δημάρχου. Ουσιαστικά λέει ότι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα είναι καθοριστική για τη νίκη του κόμματος στις εκλογές. «Ο δήμαρχος είναι από τους ενεργούς πολιτικούς μακράν δημοφιλέστερος και αποτελεί προεκλογικό ατού. Ακόμη έχει ευρεία ­ πέραν της Ν.Δ. ­ προσωπική απήχηση σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια όπου η Ν.Δ. εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα, όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές».

Και προσθέτει: «Διότι ο Αβραμόπουλος είναι πολιτικός που κατ΄ εξοχήν εκφράζει και προσωποποιεί τους διττούς στόχους του Καραμανλή, που είναι: Πρώτον η προβολή μιας ομάδας “νέων ανθρώπων” και δεύτερον ένα πιο αποφασιστικό άνοιγμα στο μεσαίο χώρο». Ο κ. Γ. Λούλης, αφού επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει κοινή πορεία με τον δήμαρχο, επικρίνει όσους επιτίθενται στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, τονίζοντας ότι «το παράδοξο είναι πως στη Ν.Δ. εμφανίστηκαν έστω λιγες φωνές που με οξείες προσωπικές επιθέσεις κατά του Αβραμόπουλου στην ουσία επιχείρησαν να εμποδίσουν αυτήν τη συμπόρευση».

Συνάντηση

Πάντως, μια πρώτη γεύση των προθέσεων του δημάρχου θα πάρει ο κ. Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που θα έχουν τις προσεχείς ημέρες. Η πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν να προσκαλέσει σε δείπνο τον δήμαρχο μαζί με τη σύζυγό του, αλλά αυτή η συνάντηση να μη γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος όμως διαφωνεί. Έτσι διαμήνυσε στον κ. Κ. Καραμανλή ότι θα ήταν καλύτερα να φάνε οι δυο τους χωρίς τις συζύγους και να ενημερώσουν τα ΜΜΕ γι΄ αυτή συνάντηση. Συνεργάτες του δημάρχου ωστόσο εκφράζουν την άποψη ότι ο δήμαρχος δεν πρόκειται να αποκαλύψει από τώρα τι ακριβώς θα κάνει στις εκλογές. Θα προτιμούσε ­ λένε ­ αυτό να γίνει μόλις αυτές προκηρυχθούν. Και επισημαίνουν ότι αυτή την ώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Η ίδια η Ρηγίλλης διέψευδε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι ο κ. Κ. Καραμανλής πρόκειται να κόψει από τις λίστες τον κ. Κ. Μητσοτάκη. «Πρόκειται για αυθαίρετες και ανυπόστατες φήμες» έλεγαν στενοί συνεργάτες του προέδρου. Πάντως ο ίδιος κ. Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του, τόνισε με έμφαση ότι «θα είμαι υποψήφιος και πάλι στη Β’ Αθηνών. Βέβαια δεν πιστεύω ότι σκέπτεται να με κόψει ο Καραμανλής, αλλά και να ήθελε, δεν το αντέχει κάτι τέτοιο». Και όταν ένας συνομιλητής του επισήμανε στον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι και εκείνος το 1985 «συνταξιοδότησε» παλιά στελέχη, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Ήταν άλλες οι συνθήκες τότε, αλλά πάντως δεν έκοψα τον Αβέρωφ». Ο κ. Κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν λάθος να είναι εκτός λίστας και ο κ. Τζ. Τζαννετάκης, για τον οποίον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδιάζει να του προτείνει να μην είναι ξανά υποψήφιος. Ο κ. Τζ. Τζαννετάκης είναι βουλευτής της Β΄ Αθηνών όπως και ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “