«Τον Ιούνιο στήνονται οι κάλπες και όχι την άνοιξη». Την πρόβλεψη αυτή έκαναν ο πρόεδρος της Ν.Δ. καθώς και τα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το Σαββατοκύριακο.
Ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι σίγουρα ο κ. Κ. Σημίτης δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, όμως πιστεύει ότι δεν θα πάρει το ρίσκο της προσφυγής στις κάλπες τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Το σκεπτικό του προέδρου της Ν.Δ., σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι το εξής: «Ξέρει ο κ. Σημίτης ό,τι και αν λέει, ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Επομένως αν τις χάσει δεν θα υπογράψει εκείνος την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Και αυτό, όπως όλοι ξέρουμε, είναι υπόθεση ζωής για τον κ. Σημίτη. Θα προτιμήσει λοιπόν τον Ιούνιο, διότι τότε, ακόμη και αν χάσει το κόμμα του, αυτός θα έχει περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός της ΟΝΕ».
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ., από το βήμα του προσυνεδρίου, απέφυγε να πει οτιδήποτε για πρόωρες εκλογές.
Στόχος του ήταν να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών και των οπαδών του κόμματος και αυτό ακριβώς έκανε στο κλείσιμο της ομιλίας του προέβλεψε ότι σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών και τόνισε χειροκροτούμενος: «Να το καταλάβουμε και να το πούμε στα ίσια. Δεν μας φτάνει η ψήφος που αύριο θα μας φέρει στην εξουσία. Ζητούμε την ενεργό συμμετοχή σας».
Παρ’ όλα αυτά η φράση του Πρωθυπουργού που, από κάποιους ερμηνεύτηκε ότι τον Μάρτιο κλειδώνει η ΟΝΕ, ξεκλείδωσε τις κάλπες στο προσυνέδριο της Ν.Δ.
Στα πηγαδάκια
Από το απόγευμα του Σαββάτου έως και χθες το βράδυ η αίθουσα των εργασιών ήταν άδεια. Στελέχη κορυφαία, μεσαία και τοπικά, και από κοντά οι απλοί σύνεδροι σχημάτιζαν πηγαδάκια στους ασφυκτικά γεμάτους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και μιλούσαν μόνο για δύο θέματα: τις πρόωρες εκλογές και την ένταξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ν.Δ. «Θα γίνουν πρόωρες εκλογές;», «Αν γίνουν πότε θα γίνουν;», «Ποια ημερομηνία βλέπεις;», «Ο Αβραμόπουλος θα έρθει σίγουρα;», «Φοβάμαι μήπως στο παρά πέντε αλλάξει γνώμη και μείνει στον δήμο».
Αυτά ήταν τα ερωτήματα που ακούστηκαν εκατοντάδες φορές επί δύο μέρες σ’ όλες τις συζητήσεις.
Οι απαντήσεις – εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας και των άλλων κορυφαίων στελεχών δεν φώτισαν κανέναν γιατί ήταν αντιφατικές και συγκρουόμενες.
Οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. προέβλεπαν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο, αφού αυτή είναι η πεποίθηση του προέδρου του κόμματος.
Αντιθέτως, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφραζε την άποψη ότι «οι κάλπες θα στηθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Δεν θα πάει πιο αργά ο Σημίτης, γιατί πιστεύει πως αυτή η περίοδος τον συμφέρει καλύτερα». Μάλιστα με δηλώσεις της κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση του όσο πιο σύντομα γίνεται.
Στον αντίποδα αυτής της άποψης ήταν ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος δήλωνε με βεβαιότητα στους δημοσιογράφους ότι οι «εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο». Και αυτή είναι μία άποψη με την οποία πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. συμφωνούν. Κάποιοι εκφράζουν βέβαια και ευσεβείς πόθους αφού η κυρίαρχη εκτίμηση και στη Ν.Δ. είναι ότι οι πρόωρες εκλογές ευνοούν το ΠΑΣΟΚ.
Στη Ρηγίλλης, πάντως, υποστηρίζουν ότι το κόμμα είναι έτοιμο για την αναμέτρηση όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Όπως λένε τα οργανωτικά στελέχη, τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα με κάποιες εξαιρέσεις σε λίγους νομούς, ενώ η καμπάνια βρίσκεται στην τελευταία φάση του σχεδιασμού της.
Σε ετοιμότητα
Αλλά και τα έξι προσυνέδρια της Ν.Δ. έχουν στόχο την κινητοποίηση του μηχανισμού και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής κομματικής ετοιμότητας στην περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από τον κ. Κ. Σημίτη.
Το πρώτο προσυνέδριο της Ν.Δ. πάντως, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, στέφθηκε με επιτυχία. Ο πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που σε τέτοια κομματική διαδικασία υπήρχε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας από όλες τις πλευρές. Δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις, ούτε εντός ούτε εκτός αιθούσης. Οι ομιλητές συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον αλλά και όταν διαφωνούσαν, οι διαφωνίες ήταν επί της ουσίας και όχι για εσωκομματικά θέματα. Υπήρξε ικανοποίηση για την εξαγγελία Καραμανλή για 12μηνη θητεία όσων καταταγούν στα 18, κάτι που ο υπουργός Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε «πυροτέχνημα».
Η ενότητα στην κορυφή του κόμματος ήταν και απαίτηση των συνέδρων, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμά τους από την πρώτη στιγμή. Χειροκρότησαν το ίδιο θερμά όλοι τόσο τον κ. Κ. Καραμανλή όσο και τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Ν. Έβερτ την ώρα που έμπαιναν στην αίθουσα.
Τα άλλα 5 προσυνέδρια της Ν.Δ. θα γίνουν τα προσεχή Σαββατοκύριακα στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα, ενώ το συνέδριο θα γίνει στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου, την 1η και τις 2 Απριλίου.
Την ίδια ώρα η πρόβλεψη του κ. Κ. Καραμανλή ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο αντιμετωπίζεται επικριτικά από ορισμένα κορυφαία στελέχη. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να σηκώσει το γάντι που του ρίχνει διαρκώς ο Πρωθυπουργός. Αποφεύγει δηλαδή να ζητεί ευθέως πρόωρες εκλογές τώρα, διότι φοβάται μήπως ο κ. Σημίτης, που αναζητεί αφορμή, ανταποκριθεί στην πρόκληση», και προσθέτουν: τον κ. Κ. Καραμανλή τον συμφέρει να καθυστερήσει η αναμέτρηση όσο γίνεται περισσότερο.
Τα πρόσωπα του προσυνεδρίου
Νατάσα Παζαΐτη – Καραμανλή
Για μια ακόμη φορά έκλεψε την παράσταση. Ήρθε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το απόγευμα του Σαββάτου μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος. Μόλις μπήκε στην αίθουσα το ζευγάρι, ξέσπασε θύελλα χειροκροτημάτων. Στη συνέχεια βγήκε στους διαδρόμους, συνομίλησε με πολλά στελέχη και κατέληξε στο περίπτερο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου σύνεδροι έστελναν μηνύματα μέσω Ίντερνετ στο κόμμα. Το ερώτημα που εκείνη πληκτρολόγησε ήταν: «Ποια είναι η πολιτική της Ν.Δ. για τα άτομα με διαφορετικές ανάγκες;»
Μιλτιάδης Έβερτ
Δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι 3.000 σύνεδροι. Μόλις μπήκε στην αίθουσα, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σείστηκε. Εκείνος σταματούσε και με βουρκωμένα σε κάποιες στιγμές μάτια χαιρετούσε δεξιά και αριστερά σχηματίζοντας με το χέρι του το σήμα της νίκης.
Κ. Μητσοτάκης
Μπήκε δέκα λεπτά πριν από τον κ. Κ. Καραμανλή στο Στάδιο και προς στιγμήν όλοι νόμισαν ότι εισέρχεται στην αίθουσα ο πρόεδρος του κόμματος. Και αυτό γιατί οι σύνεδροι όλων των τάσεων τον υποδέχθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν μέχρι που κάθησε στην καρέκλα του. Λίγα λεπτά αργότερα σηκώθηκε όρθιος και έσφιξε θερμά το χέρι του κ. Μ. Έβερτ, ενώ όρθιος χειροκρότησε και τον πρόεδρο της Ν.Δ. μετά το τέλος της ομιλίας του.
Πρ. Παυλόπουλος
Ήταν ο βασικός εισηγητής του θέματος του προσυνεδρίου που ήταν οι θεσμοί και η διαφάνεια.
Ένα θέμα που το γνωρίζει πολύ καλά και το επεξεργάζεται χρόνια. Μίλησε αμέσως μετά τον κ. Κ. Καραμανλή, χειροκροτήθηκε θερμά και απέσπασε τα συγχαρητήρια κομματικών στελεχών αλλά και αρκετών συναδέλφων του επιστημόνων οι οποίοι είχαν κληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες του προσυνεδρίου.
Ντόρα Μπακογιάννη
«Το προσυνέδριο αυτό ήταν η δικαίωσή μου», έλεγε χαμογελώντας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της και εξηγούσε τον λόγο: «Δύο από τις βασικές προτάσεις του κ. Κ. Καραμανλή που είναι πλέον οι επίσημες προτάσεις του κόμματος είναι βασικές δικές μου θέσεις εδώ και χρόνια. Η πρώτη είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και η δεύτερη η εκλογή των περιφερειαρχών».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “