Αγκάθια στις λίστες της Ν.Δ.

Από 40 κύματα πέρασαν οι λίστες της Ν.Δ. τις οποίες δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Ρηγίλλης. Επί ένα μήνα ο κ. Κ. Καραμανλής έχει στα χέρια του τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Σβήνει και γράφει ονόματα σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες, να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να ξεπεράσει τους σκοπέλους, που δεν είναι λίγοι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό τις “εκπλήξεις” ­ όπως αποκαλούν τα νέα πρόσωπα ­, ενώ εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και οι όποιες πικρίες στελεχών δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο κόμμα. Τα αγκάθια πάντως που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή παραμένουν και κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Το πρώτο μεγάλο αγκάθι για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και αυτό γιατί οι εκλόγιμες θέσεις δεν φθάνουν να χωρέσουν τις φιλοδοξίες όλων όσων θα ήθελαν να τοποθετηθούν σ΄ αυτό. Στη Ρηγίλλης, λένε, ότι “είναι αμέτρητα τα στελέχη που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας”. Οι θέσεις όμως είναι όλες και όλες έξι και οι σίγουροι υποψήφιοι πέντε.

Δηλαδή είναι οι κ.κ. Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτης, Π. Μολυβιάτης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ο πολιτικός φίλος του κ. Σ. Μάνου, κ. Γ. Ψαχαρόπουλος. Επομένως μένει μια θέση στην οποία θα τοποθετηθεί είτε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γ. Παπαθανασίου είτε ο σύμβουλος για εξωτερικά θέματα του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Βαλινάκης. Τις περισσότερος πιθανότητες συγκεντρώνει πάντως ο κ. Γ. Παπαθανασίου.

Το δεύτερο αγκάθι είναι η Σάμος. Ο σημερινός βουλευτής κ. Κ. Καραμηνάς τελικά κόβεται από το ψηφοδέλτιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε ότι ακόμη και αν κέρδιζε την έδρα, η παρουσία του θα έκανε μεγάλη ζημιά στο κόμμα πανελλαδικά. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα δεχόταν επιθέσεις ότι δικαίωσε ένα στέλεχός του που την πράξη του έχει καταδικάσει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Επειδή όμως ο ίδιος έχει δύναμη στο νησί, ορισμένοι στη Ρηγίλλης πρότειναν να είναι υποψήφια η σύζυγός του, όμως και αυτή η πρόταση απερρίφθη από τον κ. Κ. Καραμανλή. Έτσι θα είναι υποψήφιοι δύο νέα πρόσωπα.

Εκτός ψηφοδελτίου του Νομού Χαλκιδικής θα είναι και ο Βαρσάμης Γιοβανούδας, που είχε διαγραφεί από το κόμμα το καλοκαίρι του 1999 μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με την προσωπική του ζωή.

Το τρίτο αγκάθι είναι στις Σέρρες. Μέχρι πριν από 15 ημέρες, η δημοσιογράφος Λίνα Κλείτου, κόρη του πρώην υπουργού, θεωρείτο σίγουρη υποψήφια.

Κόπηκε όμως και κάποιοι το αποδίδουν στην παλιά αντιπαράθεση του πατέρα της με τον κ. Αχιλλέα Καραμανλή. Στη Ρηγίλλης όμως λένε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος.

Από τη Βόρεια Ελλάδα είναι και το τέταρτο αγκάθι. Ο στενός συνεργάτης του κ. Α. Σαμαρά, κ. Άκης Γεροντόπουλος, δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στον Νομό Έβρου. Ο λόγος; Στη Ρηγίλλης λένε ότι δεν έχουν αμβλυνθεί οι αντιθέσεις με τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.

Μεγάλο αγκάθι έχει η Ν.Δ. και στη Ζάκυνθο. Τοπικά στελέχη έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και συγκρούονται για τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου. Όποια τελικά και αν είναι η επιλογή του κ. Κ. Καραμανλή, θα υπάρξει πρόβλημα. Χθες το βράδυ θεωρούνταν πιθανές οι υποψηφιότητες του κ. Π. Συνετού και της κ. Αγγ. Αβούρη.

Και επειδή εκλογές δεν γίνονται χωρίς προβλήματα στη Λευκάδα, στη Ν.Δ., όπως συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι την τελευταία στιγμή κόσμος πάει και έρχεται στο ψηφοδέλτιο.

Για τη μια θέση ήταν από την πρώτη στιγμή σίγουρη η υποψηφιότητα του κ. Χ. Καββαδά, για τη δεύτερη όμως αρχικά ήταν επικρατέστερος ο κ. Χρ. Λάζαρης, στη συνέχεια ο κ. Ξ. Βεργίνης και χθες θεωρείτο βέβαιη η υποψηφιότητα του κ. Θ. Σολδάτου.

Όσο για την πολύκροτη ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ., τελικά δεν αναμένεται να κάνει θόρυβο, καθώς όπως φαίνεται δεν θα ξεπεράσει το 20%. Υπήρξε απροθυμία νέων ανθρώπων για συμμετοχή στα κοινά και είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η Ρηγίλλης ασκούσε πιέσεις σε παλιά στελέχη της ΟΝΝΕΔ να μπουν στα ψηφοδέλτια, διότι ορισμένα ψηφοδέλτια δεν έκλειναν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “