Κομμένες εξακολουθούν να είναι όλες οι γέφυρες επικοινωνίας του Γιώργου Σουφλιά με τη Ν.Δ. Ο Θεσσαλός πολιτικός βρίσκεται σταθερά με την πλάτη στραμμένη προς τη Ρηγίλλης και αποφεύγει συστηματικά να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τα επιτελικά στελέχη του κ. Κ. Καραμανλή.
Γιώργος Σουφλιάς. Πιο πιθανή θεωρείται η συνεργασία του μελλοντικά με το ΠΑΣΟΚ παρά η επιστροφή του στη Ν.Δ. |
Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι «ο Σαρακατσάνος δεν αλλάζει εύκολα γνώμη. Από την ώρα που έχει πει ότι σ’ αυτήν τη Ν.Δ. δεν επιστρέφει, εννοούσε ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για πριν από τις εκλογές, αλλά και για μετά». Και προσθέτουν: «Είναι κοινό μυστικό ότι από τα πιο δύσκολα πράγματα στην πολιτική είναι να καθήσουν αυτή την ώρα στον ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Κ. Καραμανλής». Το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντως, δεν ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει ο Θεσσαλός πολιτικός. Δεν είδε δηλαδή τον κ. Κ. Καραμανλή να καταρρέει, τον είδε μόνο να χάνει και αυτό δεν διευκολύνει ακριβώς τα σχέδιά του.
Παλιοί βουλευτές της Ν.Δ. λένε ότι το ιδανικό σενάριο για τον κ. Γ. Σουφλιά θα ήταν η Ν.Δ. να υποστεί συντριβή και να παραιτηθεί ο κ. Κ. Καραμανλής από την ηγεσία. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι ο Θεσσαλός πολιτικός θα έμπαινε και πάλι στο παιχνίδι. Και επειδή ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία αφού έχει διαγραφεί, θα στήριζε όποιον υποψήφιο βρισκόταν κοντά στις απόψεις του. Τώρα το αποτέλεσμα εδραίωσε εσωκομματικά τον κ. Κ. Καραμανλή, άρα ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν έχει και δεν επιθυμεί να έχει ρόλο στο νέο έργο που άρχισε να παίζεται στη Ρηγίλλης από την επομένη των εκλογών.
Με Σημίτη
Αντίθετα, το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί επικοινωνία με τον κ. Γ. Σουφλιά. Ο κ. Κ. Σημίτης μάλιστα φέρεται ότι τον βολιδοσκόπησε αν επιθυμούσε να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης και εκείνος αρνήθηκε. Οι φίλοι του δεν αποκλείουν στο μέλλον να συνεργαστεί με τον κ. κ. Σημίτη, διευκρινίζουν όμως ότι «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδιάζει τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα του, αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Το Σάββατο το μεσημέρι κάλεσε στο γραφείο του την κ. Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία συζήτησε για αρκετή ώρα μέσα σε καλό κλίμα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στο εξής. Συμφώνησαν ότι σταθερά η Ν.Δ. θα συνεχίσει να στοχεύει στον μεσαίο χώρο και θα περιθωριοποιηθεί όποιος σπρώχνει το κόμμα σε ακραίες θέσεις. Μάλιστα, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και στη διαγραφή όποιου βουλευτή της σκληρής πτέρυγας προκαλέσει με τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις του.
Οι θέσεις
Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν πρότεινε στην κ. Ντ. Μπακογιάννη να αναλάβει κάποιο αξίωμα, διότι είχε πληροφορηθεί από τα στελέχη που είχαν αναλάβει να τη βολιδοσκοπήσουν ότι δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν επιθυμεί δηλαδή να ορισθεί γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέλει όμως να είναι το νούμερο δύο του κόμματος επί της ουσίας και να έχει λόγο στη χάραξη της στρατηγικής.
Τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής προσανατολίζεται να τοποθετήσει σ’ αυτήν τη θέση τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη ή τον κ. Δ. Σιούφα. Ο μέχρι σήμερα γραμματέας κ. Σ. Δήμας γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει σ’ αυτήν τη θέση, όπως επίσης είπε στον κ. Κ. Καραμανλή ότι δεν θέλει να είναι αντιπρόεδρος της Βουλής. Οι επιλογές τού προέδρου πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Πέμπτη.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “