“Και τώρα όλοι μαζί κύριε πρόεδρε να πούμε τον Εθνικό Ύμνο” είπε ο Μιλτιάδης Έβερτ προς τον πρόεδρο του συνεδρίου και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χωρίς καθυστέρηση έκανε αποδεκτή την πρότασή του. Σε λίγα λεπτά έπεφτε η αυλαία, με τους 3.800 συνέδρους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Στην πρώτη σειρά ο πρώην πρόεδρος έδινε τον τόνο, κουνώντας διαρκώς το δεξί του χέρι. Μια ώρα νωρίτερα από το βήμα άστραψε και βρόντηξε εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Κ. Καραμανλή. Ήταν από τις καλύτερες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Το ένιωθε και δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν οι φίλοι του τού έσφιγγαν το χέρι και του έλεγαν: “Μπράβο Μίλτο. Σήμερα ήσουν ένας Έβερτ από τα παλιά. Τότε που σε λέγαμε μπουλντόζα και σε καμαρώναμε”.
Πράγματι, ο κ. Μ. Έβερτ ξάφνιασε τους πάντες. Το ύφος, ο τόνος της φωνής του και η ένταση που προκαλούσε στην αίθουσα με τα διαρκή χτυπήματα του χεριού πάνω στο αναλόγιο, δεν θύμιζαν καθόλου τον Έβερτ της περιόδου ’93 – ’97 τότε είχε κάνει σημαία της πολιτικής του την περίφημη “Ειρηνική Επανάσταση”. Μάλιστα, ένα παλιό στέλεχος του κόμματος που διατηρεί χρόνια καλές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο, είπε στους διαδρόμους στον Προκόπη Παυλόπουλο με χιουμοριστική διάθεση: “Προκόπη, εσύ και οι άλλοι καθηγητάδες φταίτε που ο Μίλτος δεν μιλούσε έτσι όταν ήταν αρχηγός. Πήγατε να τον κάνετε διανοούμενο ενώ είναι ένας αυθόρμητος πολιτικός”. “Ε, όχι και γι’ αυτό να φταίω εγώ”, απάντησε γελώντας ο καθηγητής.
Το άγχος του αρχηγού
Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες σε όλες τις συζητήσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. είναι γιατί ο πρώην πρόεδρος διάλεξε αυτήν τη στιγμή να πει αυτά που είπε και να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Όσοι συνομιλούν συχνά με τον κ. Μ. Έβερτ την τελευταία διετία μπορούν με ευκολία να ερμηνεύσουν τις κινήσεις του. Ο πρώτος και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι έχει απαλλαγεί από το άγχος του αρχηγού. “Τώρα πια δεν δίνει εξετάσεις σε κανέναν. Δεν έχει λόγο να τηρεί ισορροπίες εντός και εκτός του κόμματος και το κυριότερο δεν του χρειάζονται οι συμβουλές των επικοινωνιολόγων” λένε χαρακτηριστικά οι φίλοι του και προσθέτουν:
Νέστωρ
“Αντιδρά αυθόρμητα, όπως αισθάνεται. Έτσι, λοιπόν, είπε ωμά και έξω από τα δόντια όσα ήθελε και δεν μπορούσε να πει για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Κ. Μητσοτάκη όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος”. Φίλοι και αντίπαλοί του ωστόσο συμφωνούν ότι τώρα θέλει πλέον να είναι ο Νέστωρ της παράταξης. Αυτός είναι ο στόχος του και αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία του.
Ο δεύτερος λόγος που τον οδήγησε στην έκρηξη της Κυριακής είναι ότι κρατά πάντα ψηλά τη σημαία του κομματικού πατριωτισμού. “Εμένα πάνω από όλα με ενδιαφέρει να μείνει το κόμμα μεγάλο και ενωμένο” λέει με κάθε ευκαιρία και βεβαίως αυτό που δεν λέει αλλά το εννοεί, είναι πως δεν θα ήθελε το κόμμα να επιστρέψει στη οικογένεια Μητσοτάκη. Όχι πως έχει ξεχάσει τις πικρίες του για τον Κώστα Καραμανλή. Κάθε άλλο.
Στηρίζει τον Άρη
Όμως για τον Μιλτιάδη Έβερτ ισχύει η ρήση “το αίμα νερό δεν γίνεται”. Πιστεύει ότι στις φλέβες και των δύο ρεει καραμανλικο αίμα και πρέπει οι όποιες διαφορές να παραμερίζονται όταν απειλείται η συνοχή της ομάδας. Με τη στάση αυτή απαντά όπως λένε οι φίλοι του και στον σημερινό πρόεδρο, οποίος στο συνέδριο του ’97 απροειδοποίητα έσπασε το καραμανλικό μπλοκ και έθεσε υποψηφιότητα στο συνέδριο. Όσο για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο τον στηρίζει επειδή πράγματι πιστεύει αυτό που λέει: ότι “ένας γνήσιος Καραμανλικός δεν εγκαταλείπει τους συνεργάτες του όταν βάλλονται”. Από την άλλη όμως, με τις κινήσεις του διευκολύνει και τους χειρισμούς του προέδρου. Ως παλιός μάγειρος της πολιτικής γνωρίζει ότι για να αντικατασταθεί ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος πρέπει να σταμήσουν οι επιθέσεις εναντίον του. “Εκείνοι που χτυπούν τον εκπρόσωπο στην ουσία θέλουν να μείνει στη θέση του για να αναπαράγεται κάθε τρεις και λίγο ο ίδιος φαύλος κύκλος των εσωτερικών προβλημάτων της Ν.Δ.” έλεγε χθες ένας παλιός βουλευτής και μαζί του συμφωνούν πολλοί στη Ρηγίλλης.
Ενοχλημένη η Ντόρα
Πάντως κ. Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τον κ. Μ. Έβερτ. Οι φίλοι της βουλευτές λένε ότι η ενόχλησή της είναι μικρότερη από τον κ. Κ. Καραμανλή και προσθέτουν:
“Ο κ. Μ. Έβερτ επιχείρησε να καπελώσει τον πρόεδρο στο συνέδριο και ουσιαστικά να τον θέσει σε κηδεμονία. Το ζήτημα είναι αν θα δεχθεί ή όχι ο κ. Κ. Καραμανλής να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση”. Ακόμη οι φίλοι τής πρώην υπουργού τονίζουν ότι “ο πρόεδρος, αν ήθελε, θα μπορούσε στη δευτερολογία του να μαζέψει τις ύβρεις που ακούστηκαν και δεν το έκανε”.
Μένεα
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συνέχεια σ΄ αυτή την αντιπαράθεση. Πνέει μένεα όμως εναντίον της πρώην υπουργού. Ενδεικτικό της ψυχρής στάσης που πρόκειται να τηρήσει απέναντί της τους προσεχείς μήνες είναι ότι απέφυγε να ανταλλάξει μαζί της χαιρετισμό χθες στην κηδεία του Γιώργου Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη. Δεν συνομίλησαν ούτε στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψαν μαζί στην Αθήνα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “