Ν.Δ: Ες αύριον (Κεντρική Επιτροπή) τα σπουδαία...

To πρώτο κύμα των οργανωτικών αλλαγών στη Ν.Δ. έρχεται αύριο με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Περισσότεροι από 20 βουλευτές, πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Έργου χάνουν τα «χαρτοφυλάκιά» τους αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε την οριστική κατάργηση των ΟΚΕ, δηλαδή των επιτροπών που παρακολουθούν το έργο του κάθε υπουργείου.

Ο κ. Καραμανλής εδώ και καιρό έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το μοντέλο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν είναι αποδοτικό. Παράλληλα, επειδή επρόκειτο για εκλεγμένα όργανα, σε κάθε ψηφοφορία προέκυπταν εσωκομματικές τριβές και εντάσεις καθώς οι αποτυχόντες κατηγορούσαν την ηγεσία ότι στήριξε τον υποψήφιο που εξελέγη. Έτσι ο κ. Κ. Καραμανλής παρέκαμψε τον σκόπελο. Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εξέλεξε ΟΚΕ και όσοι κατέχουν μέχρι σήμερα τυπικά αυτές τις θέσεις, έχουν εκλεγεί από την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τώρα το νέο μοντέλο λειτουργίας προβλέπει την «ατομική χρέωση». Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής θα χρεωθεί την παρακολούθηση ενός τομέα. Δηλαδή άλλος την ΔΕΗ, άλλος τον ΟΤΕ, άλλος το ΙΚΑ, άλλος τον ΟΓΑ, άλλος τον ΟΛΠ και άλλος τον ΟΠΑΠ. Για να υπάρχει όμως συντονισμός, οι βουλευτές αυτοί θα συνεργάζονται με τον αρμόδιο τομεάρχη. Δηλαδή όποιος βουλευτής αναλάβει να παρακολουθεί τη ΔΕΗ θα απευθύνεται στον τομέραχη Ανάπτυξης.

Αναδιοργάνωση

Ταυτόχρονα ο κ. Κ. Καραμανλής προχωρεί στη ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος. Περιορίζει τις κομματικές οργανώσεις και πολλαπλασιάζει τα πολιτικά και κοινωνικά συμβούλια.

Τουλάχιστον οι μισές απο τις 2.000 κομματικές οργανώσεις που υπάρχουν σήμερα κλείνουν και στο εξής θα υπάρχει μία σε κάθε καποδιστριακό δημο. Αντίθετα, τα πολιτικά και κοινωνικά συμβούλια που ήταν ένα σε κάθε νομό, τώρα γίνονται ένα σε κάθε δημο. Το επόμενο βήμα του κ. Κ. Καραμανλή θα είναι η αλλαγή του γενικού διευθυντή του κόμματος. Οι πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα καθήκοντα του κ. Γ. Βαρθολομαίου, είναι αντιφατικές. Άλλοι λένε ότι προορίζεται γι’ αυτή τη θέση ο στενός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γ. Τουσιάκης, και άλλοι υποστηρίζουν ότι αναζητείται μάνατζερ ο οποίος θα αναλάβει να οργανώσει τις υπηρεσίες του κόμματος, ώστε να είναι ευέλικτες και αποτελεσματικές.

Ο κύκλος των θερινών αλλαγών του κ. Κ. Καραμανλή αναμένεται ότι θα κλείσει το προσεχές διάστημα με την αντικατάσταση του εκπροσώπου του κόμματος και πιθανότατα με τον ορισμό γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “