Κερδισμένοι και χαμένοι από τον Δημ. Αβραμόπουλο

Τους διευκόλυνε όλους, πλην ενός. Και αν δεν υπήρχε ίσως θα έπρεπε να τον… εφεύρουν. Ο λόγος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με την κίνηση του οποίου πήρε ανάσα ο Πρωθυπουργός και βρήκαν νέους ρόλους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιλτιάδης Έβερτ, οι οποίοι έχουν διαφορετικούς λόγους ο καθένας να χαίρονται. Ο μόνος που βρίσκεται το τελευταίο δεκαήμερο με την πλάτη στον τοίχο είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι συνεργάτες του αναμένουν ότι μετά τις γιορτές θα βρει τρόπο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Οι τυχεροί

Όταν ο δήμαρχος Αθηναίων γνωστοποίησε τις προθέσεις του η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνδύαζε τον τερπνόν μετά του ωφελίμου. Πάντρεψε τον ανιψιό της, γιο της αδελφής του Παύλου Μπακογιάννη, και με την ευκαιρία συναντήθηκε με στελέχη του περιβάλλοντος του Τζορτζ Μπους. Όταν την ειδοποίησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις ο στενός συνεργάτης της Δημήτρης Ζαφειριάδης αιφνιδιάστηκε. Κατάλαβε αμέσως ότι τα σχέδια που είχε καταστρώσει για τη σταδιακή κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με τον Κώστα Καραμανλή έπρεπε να αλλάξουν. Έτσι επίσπευσε την επιστροφή της στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στο Mega και εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. και των φίλων του. Χρέωσε στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ότι ευθύνεται για την πολυδιάσπαση του φιλελεύθερου χώρου και τη δημιουργία νέου κόμματος και άφησε να εννοηθεί ότι ουσιαστικά μόνο εκείνη θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα και να το οδηγήσει στη νίκη.

Οι απόψεις της είχαν απήχηση. Για πρώτη φορά τις άκουσαν με προσοχή στελέχη και ψηφοφόροι της άλλης πλευράς που παρακολουθούν «ζαλισμένοι» της εξελίξεις, καθώς φοβούνται ότι για μια ακόμη φορά χάνουν το τρένο προς την εξουσία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φιλοδοξία της Ντόρας Μπακογιάννη είναι να γίνει πρόεδρος της Ν.Δ. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της διότι αυτό θα ήταν ευθεία υπονόμευση του αρχηγού που οδήγησε το κόμμα στο 43%.

Οι συγκυρίες ωστόσο την ανάγκασαν – όπως λένε οι φίλοι της – να σηκώσει το χέρι νωρίς και να πει «είμαι εδώ όχι ως ομαδάρχης, αλλά ως ο άνθρωπος που φιλοδοξώ να γίνω αποδεκτή από το σύνολο του κόμματος». Η σύνθεση της παρέας των βουλευτών που συνέφαγαν στο σπίτι της στενής της φίλης Έλσας Παπαδημητρίου είναι ενδεικτική των προθέσεών της. Ρίχνει γέφυρες προς όλες τις τάσεις και προετοιμάζει το έδαφος για την επομένη ημέρα των εκλογών. Αλλά ακόμη και αν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές, όπως πιστεύει, δεν θα βγει χαμένη. Τότε θα έχει να πει ότι «η πολιτική των ανοιχτών θυρών που εγώ επέβαλα, ζητώντας την επιστροφή όλων στη Ρηγίλλης, απέδωσε καρπούς».

Ο μεγάλος τυχερός – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – από την ίδρυση του κόμματος είναι ο κ. Κ. Σημίτης. Οι εξαγγελίες του δημάρχου ήρθαν σε μια στιγμή που πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη είχαν συγκεντρωθεί πυκνά σύννεφα. Η κοτερολογία του προηγούμενου τριμήνου και η απομάκρυνση Πάγκαλου από τη κυβέρνηση είχαν εντείνει την εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ ενώ είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμη και σενάρια διαδοχής στο κυβερνών κόμμα.

Έτσι το κόμμα Αβραμόπουλου έριξε και πάλι τους προβολείς στη Ρηγίλλης, ενώ οι μετρήσεις που δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που πηγαίνουν στο δήμαρχο προέρχονται από τη Ν.Δ. δημιούργησε νέες ελπίδες ότι το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές. Ακόμη και αν τους προσεχείς μήνες το τοπίο αλλάξει ο Πρωθυπουργός πήρε ανάσα και κέρδισε χρόνο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις χωρίς πίεση, η οποία όπως έχει αποδεχθεί είναι ο κυριότερος αντίπαλός του.

Ψιθύρους και σχόλια στη Ρηγίλλης έχει προκαλέσει η στάση που τηρεί ο κ. Μ. Έβερτ απέναντι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Είναι γεγονός ότι ουδείς έχει αμφισβητήσει ποτέ τον κομματικό πατριωτισμό του πρώην προέδρου της Ν.Δ. και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η ήπια στάση του προκαλεί ερωτηματικά. Πολλοί περίμεναν να κατακεραυνώσει το πολιτικό του παιδί και να τον κατηγορήσει για «προδοσία». Αντ’ αυτού έδωσε σε κάποιους την εντύπωση ότι δεν ενοχλείται με τη δημιουργία νέου κόμματος.

Η πραγματικότητα είναι η εξής. Όσοι συνομιλούν συχνά με τον κ. Μ. Έβερτ και τον γνωρίζουν καλά έχουν μαντέψει από την πρώτη στιγμή πώς σχεδιάζει να κινηθεί. «Ο Έβερτ είναι παλιός μαέστρος της πολιτικής τακτικής και ξέρει να ελίσσεται στα εσωκομματικά θέματα όσο κανείς άλλος λένε», και προσθέτουν: «Δεν επιθυμεί τη δημιουργία νέου κόμματος, όμως εφόσον δεν μπορεί να το αποτρέψει πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας με τον δήμαρχο. Και ο ίδιος θα μπορούσε να είναι φερέγγυος συνομιλητής και των δύο πλευρών αν η κάλπη δείξει ότι οι κ.κ. Καραμανλής και Αβραμόπουλος πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματισθεί κεντροδεξιά κυβέρνηση». Είναι προφανές λοιπόν ότι ο κ. Μ. Έβερτ έρχεται ξανά στο προσκήνιο καθώς πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πριν και μετά τις εκλογές.

Στη χειρότερη στιγμή της πολιτικής του σταδιοδρομίας βρίσκεται ο κ. Κ. Καραμανλής. Για πρώτη φορά διαπιστώνει ότι η παντοδυναμία που είχε εξασφαλίσει με τη νίκη στο συνέδριο – και ενισχύθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις – κλονίζεται. Ακόμη και ορισμένοι δικοί του άνθρωποι αμφισβητούν τώρα τους χειρισμούς του, ενώ κερδίζουν έδαφος οι απόψεις των αντιπάλων του, που τον κατηγορούν ότι με τις διαγραφές συρρίκνωσε το κόμμα ενώ δεν κατάφερε να πείσει τον δήμαρχο να έρθει στο κόμμα. Μέσα στο βαρύ κλίμα που επικρατεί δύσκολα περνά στη βάση η φωνή των συνεργατών του που λέει ότι «ο Καραμανλής κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ενώ στο νήμα έχασε τις εθνικές. Ο ίδιος κάλεσε με επιμονή να επιστρέψουν στο κόμμα και τον κ. Γ. Σουφλιά και τον κ. Μάνο.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έχει τον σημαντικό τομέα Εξωτερικών, τον οποίο η ίδια ζήτησε, ενώ οι άνθρωποί της στελεχώνουν το μηχανισμό. Όσο για τον κ. Αβραμόπουλο, του προσέφερε τα πάντα για να επιστρέψει στο κόμμα αλλά εκείνος αρνήθηκε. Και μάλιστα η στάση δεν ήταν ξεκάθαρη αλλά απαντούσε μέχρι την τελευταία στιγμή με ήξεις αφίξεις». Αλλά και όσοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. βρίσκουν λογικές αυτές τις απόψεις δεν μπορούν να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. αφού ο φόβος του για μια ενδεχόμενη νέα ήττα τους προκαλεί μεγάλη απογοήτευση.

«Όχι ηττοπάθεια»

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους τον κ. Κ. Καραμανλή, αναμένουν μετά τις γιορτές να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τον συμβουλεύουν «να μην καταληφθεί από ηττοπάθεια αλλά να βγει δυναμικά στο προσκήνιο ως ο ηγέτης του 43% που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε από ένα νέο κόμμα ούτε από τους εσωκομματικούς αντιπάλους». Μέχρι τώρα πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άμυνα. Ξεκαθαρίζει ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πως αν χάσει τις εκλογές θα παραιτηθεί από την ηγεσία, ενώ οι φίλοι προσθέτουν ότι αν οι εκλογές χαθούν θα ευθύνεται γι’ αυτό μόνο το κόμμα Αβραμόπουλου.

Έριξε πάλι γέφυρες φιλίας

Ρίχνοντας ­ για μια ακόμη φορά ­ γέφυρες φιλίας προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και πλέκοντας το εγκώμιο όλων των στελεχών του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε χθες βράδυ, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ­ με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2001 ­ μια απολογιστική, πανηγυρικού χαρακτήρα, ομιλία όσων έγιναν στον πιο μεγάλο δήμο της χώρας κατά την επτάχρονη δημαρχιακή του θητεία.

Γνωρίζοντας ότι η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα αποτελούσε το επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος προτίμησε να ανέβει ­ για δεύτερη φορά στα επτά χρόνια ­ στο βήμα, ώστε να βρίσκεται απέναντι από τις κάμερες που συνωστίζονταν στο θεωρείο, και άρχισε να εξιστορεί το έργο που έκανε η δημοτική αρχή για να καταλήξει στο ότι επρόκειτο για μια θητεία… ιστορική.

Αργά το βράδυ ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την πλειοψηφία καθώς και από την «ομάδα» του κ. Άγγελου Μοσχονά, ο οποίος όμως πραγματοποίησε σκληρή κριτική, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως «πλασματικό».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “