Νέα δρακόντεια μέτρα και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προαναγγέλλει ουσιαστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με τη συνέντευξή του στα «NEA». Υποστηρίζει ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα βασίζονται σε αποφάσεις της παγκόσμιας κοινότητας, οι οποίες έχουν ληφθεί μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο.
Ο Γ. Βουλγαράκης υπεραμύνεται των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο κ. K. Καραμανλής και υποστηρίζει ότι οι πολίτες παρά τις δυσκολίες στηρίζουν την κυβέρνηση, πράγμα που κατά την άποψή του μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις. Όσο για το περίφημο 42% στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η άποψη του είναι ότι «θωρακίζει την αξιοπιστία του συστήματος και προστατεύει τους υποψηφίους».
Δυο χρόνια ακόμα σκληρής λιτότητας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Δεν σας ανησυχεί ότι βρίσκεστε πλέον σε αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων τα οποία στήριξαν το κόμμα σας στις εκλογές και σας έδωσαν τη νίκη;
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση εφαρμογής του προγράμματός της, αφού ξεδιπλώνει ζητήματα που στη χώρα, μέχρι πριν λίγο τουλάχιστον, ήταν αδιανόητο να τεθούν έστω και προς συζήτηση. Το γεγονός αυτό οπωσδήποτε έχει δημιουργήσει μια κινητικότητα στους πολίτες και ο καθένας τοποθετείται απέναντι στα πράγματα διαφορετικά και ανάλογα με το πώς και πόσο επηρεάζεται από τις αποφάσεις. Είναι σαφές ότι οι Έλληνες είχαν πλήρη συνείδηση και της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα, αλλά και των συνθηκών που έπρεπε να δημιουργηθούν για να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
Όλοι ξέρουν σ’ αυτό τον τόπο ότι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο καθημερινότητας πρέπει να υπάρξουν ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτές είναι που θα φέρουν πολύ καλύτερες μέρες για όλους. Και επιτρέψτε μου να πω πως στην προσπάθειά μας αυτή ο κόσμος είναι δίπλα μας, και όχι απέναντί μας, πράγμα που μαρτυρούν και οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις.
Πάντως η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα για αναλγησία, με κορυφαίο παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης.
Είναι πολύ εύκολο για μια κυβέρνηση να προχωρά σε παροχές, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τελικά ακυρώνονται αφού «επιστρέφονται» έμμεσα. Πράγματι, λοιπόν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει επίδομα θέρμανσης, αφού προηγουμένως προέβαινε σε δανεισμούς ή αποφάσιζε να επιβάλει νέους φόρους για να εξισορροπήσει την κατάσταση. Αυτό θα ήταν σωστό; Αυτό όμως δεν γινόταν όλα αυτά τα χρόνια και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;
Από την άλλη, η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εισπράξεις του Δημοσίου από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι αβάσιμη, αφενός διότι η αύξηση του πετρελαίου έχει μεγάλο κόστος και για το Δημόσιο, του οποίου αυξάνονται όλες οι δαπάνες για καύσιμα, και αφετέρου διότι το ποσό από την είσπραξη των φόρων δεν επαρκεί για να καλύψει καίριες ανάγκες στην υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις, τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
H διεθνής κοινότητα μίλησε για νέα σκληρά μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Δεν σας απασχολεί αυτή η ενίσχυση του «Μεγάλου Αδελφού» στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων;
Ουσιαστικά είναι αποφάσεις της παγκόσμιας κοινότητας που λειτουργούν σαν μονόδρομος για όλες τις χώρες. Ο κόσμος σήμερα έχει αλλάξει. Με κάθε νέο τρομοκρατικό χτύπημα το αίτημα για περισσότερη ασφάλεια γίνεται όλο και πιο επιτακτικό. Αυτό εμπεδώνεται κάθε μέρα στη συνείδηση του κόσμου, επομένως δεν έχω κανέναν λόγο να αισθάνομαι δυσάρεστα όταν υποστηρίζω πως όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να συγκλίνουν στο να παραμείνει η Ελλάδα μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου. H αληθινή πρόκληση σήμερα είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στις πολιτικές ασφάλειας και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, η χρυσή τομή που θα εξισορροπήσει τους δύο αυτούς παράλληλους και ισότιμους στόχους.
Με ευρωπαϊκά κονδύλια η Αγροφυλακή
TA ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ταμεία και όχι ο κρατικός κορβανάς θα πληρώσουν για την ίδρυση της Αγροφυλακής, υποστηρίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Πρόκειται, απ’ ό,τι φαίνεται, για αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης σε ένα θέμα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με την κατηγορια ότι «η N.Δ. ετοιμάζεται να διορίσει 9.000 δικά της παιδιά σε περίοδο σκληρής λιτότητας». Μάλιστα μόλις πριν από μια εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη είχε πει ότι η Αγροφυλακή θα προχωρήσει μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση. Είναι προφανές λοιπόν ότι το οικονομικό επιτελείο, κάτω από τη μεγάλη πίεση που δέχεται το κόμμα για άμεση υλοποίηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης, στράφηκε στην Ευρώπη αναζητώντας κονδύλια, τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση δεν θα καλύψουν το σύνολο της δαπάνης.
Προφανώς σας ανησυχεί το γεγονός ότι εάν προχωρήσει τελικά η ίδρυση της Αγροφυλακής θα βρεθείτε εν μέσω πυρών ότι επιβαρύνετε τον κρατικό προϋπολογισμό με «προσλήψεις» των δικών σας παιδιών την ώρα που άλλοι κλάδοι, όπως αυτός της υγείας, έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού;
Νομίζω ότι η αντιδιαστολή αυτή δημιουργεί ένα δίλημμα που δεν είναι αληθινό. Χωρίς να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν προτεραιότητες, όπως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η υγεία, επιτρέψτε μου να πω ότι η ίδρυση της Αγροφυλακής είναι επίσης σημαντική δράση για τους κατοίκους της υπαίθρου. H ασφάλεια της υπαίθρου και η περιβαλλοντική προστασία είναι μείζονα θέματα τα οποία ουδείς μπορεί σήμερα να αγνοήσει ή να υποτιμήσει. Εξάλλου η ίδρυση της Αγροφυλακής υπήρξε βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω και κάτι ακόμα. Τα βασικά κονδύλια που απαιτούνται για την Αγροφυλακή δεν θα βαρύνουν τον δικό μας προϋπολογισμό. Θα προέλθουν από ευρωπαϊκά ταμεία και για το ζήτημα αυτό έχουμε ήδη κάνει μεγάλη έρευνα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “