Αντίθετος με τις διαγραφές και τα παντός είδους πειθαρχικά μέτρα εις βάρος όσων στελεχών της N.Δ. διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές εμφανίζεται ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης – ο οποίος με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στο κόμμα – υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις Έβερτ στο Ασφαλιστικό δεν προκάλεσαν κλυδωνισμούς, ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τηρεί στάση στείρας άρνησης σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προωθεί η κυβέρνηση.
Αφού ανοίξατε άρον άρον μέσα στο καλοκαίρι ωράριο, Εργασιακό και Ασφαλιστικό, αιφνιδιάζετε και με το νέο χαράτσι στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – ένα μέτρο που θα επιφέρει δυσβάστακτο κόστος στα νοικοκυριά.
Δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική που γίνεται για το γεγονός ότι τα θέματα αυτά συζητούνται μέσα στο καλοκαίρι. Δηλαδή τι προτείνουν; Τους καλοκαιρινούς μήνες ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να πηγαίνουν διακοπές; Να σταματά η πολιτική δράση; Δεν καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα δεν αναγνωρίζουν τις εποχές του χρόνου; Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι επειδή η νέα οικονομική περίοδος ανοίγει τον Σεπτέμβριο, καλό είναι η αγορά και η κοινωνία να γνωρίζουν από το καλοκαίρι, που είναι χρόνος σχεδιασμού και επιτελικός, πώς θα κινηθούν. Όσο για το πετρέλαιο, δεν έχετε δίκιο, δεν πρόκειται για χαράτσι. Ο στόχος μας είναι η εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας. Τα νοικοκυριά δεν θα επιβαρυνθούν αφού τα όποια επιπλέον χρήματα θα επιστραφούν.
Με ποιον τρόπο; Διότι οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Σιούφας δεν φαίνεται να συμφωνούν.
Δεν υπάρχει κυβερνητική διαφωνία. Να είστε σίγουρος ότι θα βρεθεί η καλύτερη και η πιο δίκαιη λύση στην επιστροφή των χρημάτων, ενώ παράλληλα θα κλείσει η επί χρόνια ανοιχτή πληγή του κυκλώματος λαθρεμπορίας.
Πάντως τα θέματα που ανοίξατε μέσα στο καλοκαίρι τα ξέρατε, και επί 16 μήνες που βρίσκεστε στην εξουσία δεν κάνατε τίποτα.
Όπως γνωρίζετε, η πρώτη περίοδος της νέας διακυβέρνησης ήταν περίοδος δουλειάς και αγωνίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Επομένως οι ωφέλιμοι μήνες είναι λιγότεροι και αυτούς τους αξιοποιήσαμε με συνεχή και επίπονο διάλογο, ώστε να είναι κοινωνοί των θεμάτων σήμερα όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι αλλά το σύνολο των πολιτών. Επομένως τα θέματα αυτά δεν άνοιξαν τώρα. Και είναι φυσικό ότι πριν φτάσουν στο τελικό στάδιο της ρύθμισης πρέπει να συζητηθούν, να εξεταστούν εκτενώς και να ωριμάσει ο χρόνος για την επίλυσή τους. Βεβαίως κάποια στιγμή ο διάλογος τελειώνει και λαμβάνεται η τελική απόφαση. Και εν πάση περιπτώσει δεν αρκούν τα 20 χρόνια καθυστέρησης; H Ελλάδα κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
H αντιπολίτευση λέει ότι δεν είστε προετοιμασμένοι να επιλύσετε κάποια θέματα και τα ανοίγετε για λόγους επικοινωνιακούς μετά τις αποτυχίες της κυβέρνησης στον βασικό μέτοχο και την απογραφή.
Κατ’ αρχήν δεν δέχομαι ότι υπήρξε αποτυχία στα θέματα που αναφέρετε. Αντιθέτως, τα έχουμε συζητήσει εκτενώς. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις έντονες εσωκομματικές του συγκρούσεις δεν μπορεί να διαμορφώσει συνολική πρόταση που να είναι και αξιόπιστη. Επί της ουσίας αποφεύγει να πάρει θέση και εκφράζεται με μια στείρα άρνηση η οποία δεν οδηγεί πουθενά.
Αφού επιδιώκετε διάλογο, όπως λέτε, γιατί αναγκάζεστε να θέσετε σε… περιορισμό τη ΔΑΚΕ για την αποδυνάμωση των κινητοποιήσεων, όπως λένε οι πληροφορίες.
Δεν είναι έτσι. H N.Δ. ουδέποτε επιδίωξε να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΔΑΚΕ (πολλά μέλη της οποίας δεν είναι μέλη της N.Δ.) έχει αυτονομία και απόλυτη ελευθερία και καταθέτει δημιουργικές προτάσεις. Σας θυμίζω ότι πολλές φορές έχει εκφράσει διαφωνίες σε επιμέρους θέματα της πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η έντονη αντίδραση του Μιλτιάδη Έβερτ στο Ασφαλιστικό των τραπεζών δεν είναι μία ένδειξη ότι για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις δεν έχετε πείσει ούτε τα ίδια τα κορυφαία σας στελέχη;
Το ζήτημα έχει συζητηθεί εξαντλητικά. Ο κ. Έβερτ κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και ως όφειλε κατέθεσε τις πολιτικές του εκτιμήσεις για να αποδώσει καλύτερα, κατά τη γνώμη του, η πολιτική αυτή. Ωστόσο δεν υπήρξαν κλυδωνισμοί, καθώς το σύνολο των βουλευτών ψήφισε στη Βουλή τη ρύθμιση.
Αν οι δημόσιες αντιρρήσεις στελεχών σας γενικευτούν, είστε αποφασισμένοι να προχωρήστε μέχρι και σε διαγραφές;
H σύγκρουση και οι αιφνιδιασμοί δεν ανήκουν στη λογική της N.Δ. H κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που στηρίζεται στον διάλογο και στη σύνθεση των απόψεων. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις, για κάποιο θέμα, μελών ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος εμπλουτίζουν τον εσωκομματικό διάλογο. Αυτό άλλωστε απαιτεί και ο κανόνας της συλλογικής λειτουργίας. Να καταθέτουμε τις προσωπικές μας απόψεις μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από την υπεύθυνη κυβέρνηση, που λαμβάνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “