«Ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός πολύ πιο σύντομα από ό,τι νόμιζαν οι περισσότεροι». Αυτή την πρόβλεψη κάνει η Βάσω Παπανδρέου στη συνέντευξή της στα «NEA» και όταν ερωτάται γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ακόμη να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση, απαντά με τρόπο αφοπλιστικό: «Προσωπικά θα με τρόμαζε το ενδεχόμενο μιας πολύ σύντομης επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ εκείνων που πικράναμε και εκείνων που απομακρύναμε με δική μας ευθύνη και δικά μας λάθη».
H Βάσω Παπανδρέου, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα Οικονομίας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να «έχουμε καταντήσει χώρα – ανέκδοτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Για το σουηδικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέει: «Δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε την Ελλάδα Σουηδία ούτε τους Έλληνες Σουηδούς. Το ζητούμενο είναι πώς θα συνυπάρχουν στην πολιτική μας η έντονη ανταγωνιστικότητα και η δυναμική παρουσία του κράτους. Και αυτό το έχουν πετύχει οι σκανδιναβικές χώρες».
H κυβέρνηση μέχρι τώρα φαίνεται να χάνει τη μάχη σε όλες τις κεντρικές πολιτικές της επιλογές. Δηλαδή την απογραφή, τον βασικό μέτοχο και τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Τι πιστεύετε ότι φταίει; Πού κάνουν λάθος ο κ. K. Καραμανλής και το επιτελείο του;
Τίποτε δεν είναι τυχαίο στην πολιτική. H κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε πεισματικά να κυβερνήσει για έναν ολόκληρο χρόνο και τώρα πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να φορτώνει τις καθημερινές της αποτυχίες στο ΠΑΣΟΚ.
H μεγάλη τους αδυναμία είναι η έλλειψη κάθε πολιτικού σχεδιασμού. Κέρδισαν τις εκλογές εκμεταλλευόμενοι τα κυβερνητικά λάθη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δεν είχαν να αντιπροτείνουν μια συνεκτική πολιτική από τη δική τους σκοπιά, τη συντηρητική. Τα στελέχη της N.Δ. μεγάλωσαν στην αντιπολίτευση, έμαθαν να κάνουν την αντιπολίτευση που έκαναν και ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το να σχεδιάσουν τη διακυβέρνηση.
Είναι μια συμπεριφορά που την απορρίπτουμε στο ΠΑΣΟΚ. Θα μας ήταν πολύ εύκολο, με τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, να ασκήσουμε μια αντιπολίτευση ισοπεδωτικής κριτικής και ανεφάρμοστων υποσχέσεων, όπως έκαναν εκείνοι. Αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε.
Έχετε αναλάβει τα θέματα της Οικονομίας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Γ. Παπανδρέου, βγήκε στη δημοσιότητα ο νέος προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ προς το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο». Μήπως βάζετε πολύ ψηλά τον πήχυ; Μήπως οι δυνατότητες της Ελλάδας δεν είναι οι δυνατότητες της Σουηδίας;
Κατ’ αρχήν ο πήχυς πρέπει πάντοτε να μπαίνει ψηλά. Και ο Γιώργος Παπανδρέου όπως και ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας. Οι δυνατότητες είναι σίγουρα μεγάλες και αυτό έχει αποδειχθεί, όποτε η χώρα κυνήγησε έναν μεγάλο στόχο, όπως ήταν – για παράδειγμα – η ΟΝΕ, ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Λέτε για το σκανδιναβικό μοντέλο. H γνώμη μου είναι ότι πράγματι πρέπει να το μελετήσουμε. Και θα το κάνουμε – και μάλιστα πολύ σύντομα και πολύ συστηματικά. Αλλά βεβαίως, δεν πρέπει να φαντάζεται κανείς ότι αυτό που εννοούμε είναι πως θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε Σουηδία ούτε τους Έλληνες σε Σουηδούς. Δεν έχουμε σκοπό να μιμηθούμε κανέναν, ούτε να μεταφέρουμε άκριτα στη χώρα μας μέτρα και πολιτικές που αφορούν εντελώς διαφορετικές κοινωνίες.
Αυτό που μας απασχολεί είναι το πώς θα συνυπάρχουν στην κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τόσο η έντονη ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας όσο και η δυναμική παρουσία του κοινωνικού κράτους. Είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχουν πετύχει οι σκανδιναβικές χώρες. Και με την έννοια αυτή αποτελούν ένα μοντέλο που είναι ελκυστικό για την Ελλάδα, ειδικά μάλιστα σήμερα που με την κυβέρνηση της N.Δ. ζούμε ημέρες αφύσικης ύφεσης στην Οικονομία και απόλυτης σκληρότητας στην κοινωνική πολιτική. Αλλά επαναλαμβάνω: Θέλουμε να διδαχθούμε από τους Σκανδιναβούς, όχι να τους μιμηθούμε.
Οι σχέσεις της χώρας μας με την Κομισιόν είναι πια τόσο άσχημες όσο λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή υπερβάλλουν για λόγους αντιπολιτευτικούς;
Καμία υπερβολή. Ουδείς φανταζόταν ότι θα υπήρχε ελληνική κυβέρνηση που θα έχανε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο στις Βρυξέλλες. H κυβέρνηση Καραμανλή εξετέθη ανεπανόρθωτα, τόσο με την περιβόητη απογραφή όσο και με τον νόμο για τον λεγόμενο βασικό μέτοχο. Έχουμε καταντήσει χώρα – ανέκδοτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι ίσως δίκαιο για την κυβέρνηση, αλλά άδικο για την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι σκόπιμο να μιλήσω δημόσια για όσα ακούγονται πλέον για την Ελλάδα από πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν είχαν εντελώς διαφορετική στάση. Σας λέω απλώς ότι οι κυβερνώντες ξόδεψαν ασυλλόγιστα ένα σημαντικό κεφάλαιο που είχαμε δημιουργήσει στις Βρυξέλλες.
Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει μεγάλη φθορά, η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια;
Προσωπικά, θα με τρόμαζε το ενδεχόμενο μιας πολύ σύντομης επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ όλων εκείνων που πικράναμε στα χρόνια της διακυβέρνησης. Κάναμε λάθη, κύριε Πολίτη. Απομακρύναμε τους πολίτες από το ΠΑΣΟΚ με δική μας ευθύνη. Και αυτό συνέβη παρά το αναμφισβήτητο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν δίκαιο αυτό που συνέβη.
Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός πολύ πιο σύντομα από ό,τι νόμιζαν οι περισσότεροι. Και είμαι βέβαιη ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ένα καινούργιο σχέδιο για τη χώρα, ώστε να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Για μένα, αυτό είναι το σημαντικό. Και όχι οι δημοσκοπήσεις.
Είστε ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αξιοποιούνται και στη νέα εποχή. Σας στενοχωρεί το γεγονός ότι αρκετά από τα στελέχη της παλιάς φρουράς πέρασαν στο περιθώριο ή αυτό ήταν αναγκαίο για να επιτευχθεί η ανανέωση;
H δική μου γνώμη είναι και σήμερα αυτή που ήταν πάντα. Ότι δεν υπάρχουν παλιές και νέες φρουρές. Υπάρχουν πολιτικά στελέχη που είτε έχουν είτε δεν έχουν κάτι να πουν στην κοινωνία. Και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως της κομματικής ιδιότητας που έχει ο καθένας σε κάθε στιγμή.
Ήταν λάθος η ρύθμιση για το ασυμβίβαστο
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ χαρακτηρίζει η κ. B. Παπανδρέου τη συνταγματική ρύθμιση για το ασυμβίβαστο, επειδή με απόλυτο τρόπο αποκλείει από την πολιτική επιτυχημένα επαγγελματικά στελέχη.
Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί το ζήτημα της αναστολής τής ισχύος της απόφασης των προέδρων της Βουλής για το επίδομα «αποκατάστασης» των 3.000 ευρώ στους αποτυχόντες στις εκλογές πρώην βουλευτές, με την επίκληση του ασυμβίβαστου. Δεν είναι αυτό ένα από τα θέματα όπου το ΠΑΣΟΚ, αν και αντιπολίτευση, ουσιαστικά συντάχθηκε με τη N.Δ;
H οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον τέτοια, που μια απόφαση όπως αυτή, την οποία πήρε πίσω η Βουλή μετά την κατακραυγή, πραγματικά ήταν «χαστούκι» για τους χιλιάδες άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεν θα αρνηθώ ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Είναι φανερό ότι η σχετική συνταγματική ρύθμιση ήταν λανθασμένη, ακριβώς επειδή ήταν τόσο απόλυτη. Αποτρέπει δηλαδή, ικανά, επιτυχημένα επαγγελματικά στελέχη να ασχοληθούν με την πολιτική, κάτι που δεν εξυπηρετεί την κοινωνία.
Είχα πρωτοστατήσει στην πρώτη προσπάθεια περιστολής του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος. Και αν οι πολίτες σκεφθούν πως ήταν η τελευταία προεκλογική περίοδος, μάλλον θα συμφωνήσουν ότι έγιναν βήματα. Νομίζω ότι πλέον διαθέτουμε μια καλή βάση στο ζήτημα αυτό. Χρειάζονται βεβαίως συμπληρώσεις και βελτιώσεις. Όχι όμως επιδόματα και σίγουρα όχι αποφάσεις που θίγουν την κοινή λογική.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “