Η κρίση αυξάνει ανισότητες και... εκατομμυριούχους!

του Γιώργου Δελαστίκ

Γροθιά στο στομάχι τα στοιχεία μελέτης του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης των προηγμένων καπιταλιστικών χωρών, που αφορούν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Το 2011, το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού έχασε το… 33% (!) του εισοδήματός του σε σύγκριση με το 2010, λέει η μελέτη του ΟΟΣΑ. Οι πιο φτωχοί της χώρας μας έχασαν μέσα σε έναν και μόνο χρόνο το ένα τρίτο του εισοδήματός τους! Αντιθέτως, το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων έχασε μεν και αυτό, αλλά «μόνο» το 13% των εισοδημάτων του! Οχι ότι η απώλεια του 13% του εισοδήματος κάποιου είναι αμελητέο γεγονός, σε καμία περίπτωση. Οταν όμως το 10% των απόκληρων της κοινωνίας μας χάνει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κομμάτι από το γλίσχρο εισόδημά του από όσα χάνουν το 10% των πιο εύπορων συμπατριωτών μας, είναι προφανές ότι μιλάμε πια για σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που αγγίζει τα όρια της επιβίωσης των οικονομικά κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Αν μάλιστα προσθέσουμε το στοιχείο που αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ότι το 2010 σε σύγκριση με το 2009 το εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων μειώθηκε κατά 28%, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την εισοδηματική άβυσσο στην οποία έριξαν τους φτωχούς οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Πόσω μάλλον που την ίδια χρονιά, το 2010, το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων έχασε μόνο -κυριολεκτικά αυτήν τη φορά- το 3% του εισοδήματός του. Καταβαράθρωση του εισοδήματος κατά 28% τη μία χρονιά και νέος καταποντισμός αυτού που απέμεινε κατά 33% τον επόμενο χρόνο σηματοδοτεί κοινωνική τραγωδία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64028017