Διευρύνθηκε το χάσμα Ευρωπαίων πολιτών – Βρυξελλών

ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Βρυξέλλες Του Κ. Μοσχονά

Αυτοί που επέλεξαν τον Ζοζέ Μπαρόζο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον εξωγήινο Ολλανδό Γερούν Ντάισεμπλουμ για πρόεδρο της Ευρωομάδας μπορούν να είναι υπερήφανοι για την Ευρώπη που δημιούργησαν… Μια Ευρώπη που, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κλίνει προς την Ακροδεξιά με δόση ιδεολογίας νεοναζί, τον εθνικισμό και γενικά τον ευρωσκεπτικισμό. Ποιοι είναι αυτοί; Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και όλοι οι άλλοι ηγέτες κρατών-μελών που ακολούθησαν σαν πρόβατα τις γερμανογαλλικές επιλογές.

Βέβαια, η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, έχοντας 36% των ψήφων των Γερμανών ψηφοφόρων, έναντι 27,5% των Σοσιαλοδημοκρατών που συγκατοικούν στην εξουσία, αλλά στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της οικογένειας Λεπέν είναι το πρώτο κόμμα της χώρας με 25%, αφήνοντας πολύ πίσω του την καθαρόαιμη Δεξιά του UMP με 21% και κυρίως τους Σοσιαλδημοκράτες που έπεσαν στο 14%.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «σεισμό» και τα απέδωσε στην απογοήτευση των Γάλλων πολιτών απέναντι στην Ευρώπη. Φυσικά δεν είπε λέξη για τον θλιβερό ρόλο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έχει καταντήσει μαριονέτα της Α. Μέρκελ.

Τα ακροδεξιά κόμματα ανέβηκαν στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, ενώ στη Βρετανία το κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ που ζητεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. (πρόκειται για τον ευρωβουλευτή που έχει δηλώσει με υπερηφάνεια ότι με κομπίνες έβαλε στην τσέπη του 1,2 εκατ. ευρώ εις βάρος του Ευρωκοινοβουλίου) σημείωσε μεγάλη άνοδο, θέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Μόνο το 43,11% των Ευρωπαίων προσήλθε στις κάλπες. Το ίδιο σχεδόν ποσοστό με τις ευρωεκλογές του 2009. Στον Νότο, η ψήφος ήταν μια αποδοκιμασία κατά της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών, αλλά και των εθνικών κυβερνήσεων που έσκυψαν το κεφάλι στην τρόικα και αποδέχθηκαν τα μνημόνια.

Το χάσμα, λοιπόν, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των Βρυξελλών διευρύνεται. Αλλά ποιος από τους Ευρωπαίους ηγέτες το αντιλαμβάνεται; Πάντως όχι η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, άνετη, θα συνεχίσει την πολιτική της…

poleitaiakinhta